Siūloma aiškiau reglamentuoti nusišalinimo procedūrą savivaldoje

Vietos savivaldos įstatyme siūloma aiškiau reglamentuoti savivaldybės tarybos komitete ir komisijoje dalyvaujančių tarybos narių nusišalinimo nuo svarstomo klausimo procedūrą.

Siūloma aiškiau reglamentuoti nusišalinimo procedūrą savivaldoje.<br>T.Bauro nuotr.
Siūloma aiškiau reglamentuoti nusišalinimo procedūrą savivaldoje.<br>T.Bauro nuotr.
Siūloma aiškiau reglamentuoti nusišalinimo procedūrą savivaldoje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Siūloma aiškiau reglamentuoti nusišalinimo procedūrą savivaldoje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 13, 2021, 11:56 AM

Tai numatančias Vietos savivaldos įstatymo pataisas įregistravo Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos narys Eugenijus Sabutis, siekiantis nustatyti skaidresnę savivaldybės tarybos veiklos ir priimamų sprendimų tvarką.

„Šiuo metu galiojančiame įstatyme yra numatyta tvarka, pagal kurią savivaldybės tarybos posėdyje dalyvaujantys tarybos nariai turi galimybę nusišalinti nuo svarstomo klausimo, jeigu šis sukelia interesų konfliktą. Tačiau tokia galimybė nėra numatyta, jeigu klausimas yra svarstomas savivaldybės tarybos komitetuose ir komisijose. Iki šiol veikianti tvarka yra netoleruotina, nes sukuria žalingą precedentą, kuriuo gali naudotis tie savivaldybės tarybos nariai, kurie, svarstant interesus sukeliantį klausimą, nenusišalina nuo šio klausimo svarstymo komiteto ir komisijos posėdyje. Kyla pagrįstų abejonių, ar toks reguliavimas neprieštarauja sveikam protui ir teisės aktams, reglamentuojantiems savivaldybės tarybos narių skaidrumą“, – sako parlamentaras.

Seimo narys E. Sabutis pabrėžia, kad jo siūlomų įstatymo pataisų reikalingumas ypač išryškėja tada, kai kalbama apie savivaldybės tarybos paskirtą Etikos komisiją, prižiūrinčią ir tiriančią, kaip savivaldybės tarybos nariai laikosi jų veiklą ir elgesį reglamentuojančių įstatymų.

„Pavyzdžiui, jeigu tarybos narys, kurio atžvilgiu Etikos komisijoje yra pradėtas tyrimas už galimus pažeidimus, yra ir tos pačios komisijos narys, jis turi teisę balsuoti priimti ar atmesti Etikos komisijos išvadą dėl jo paties veiksmų. Todėl, manau, kad tokia situacija sukuria prielaidas neskaidrumui ir yra nepriimtina“, – pastebi E. Sabutis.

Pagal jo siūlomą projektą, tarybos narys komiteto ar komisijos posėdyje prieš pradedant svarstyti klausimą, kuris jam sukelia interesų konfliktą, privalo informuoti apie esamą interesų konfliktą, pareikšti apie nusišalinimą ir, jeigu komitetas ar komisija nusišalinimą priima, jokia forma nedalyvauti toliau svarstant šį klausimą.

Komitetas ir komisija, kaip numatyta projekte, gali motyvuotu sprendimu, vadovaudamiesi Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) patvirtintais kriterijais, pareikšto nusišalinimo nepriimti ir įpareigoti tarybos narį dalyvauti toliau svarstant šį klausimą. Balsavimas dėl tarybos nario nusišalinimo nepriėmimo vyktų prieš pradedant svarstyti klausimą, kuris tarybos nariui sukelia interesų konfliktą. Duomenys apie sprendimą nepriimti pareikšto nusišalinimo kartu su svarstyto klausimo balsavimo rezultatais būtų skelbiami savivaldybės interneto svetainėje ir per 5 darbo dienas nuo sprendimo priėmimo dienos elektroninėmis priemonėmis pateikiami VTEK jos nustatyta tvarka.

Šiuo metu Vietos savivaldos įstatyme savivaldybės tarybos komitete ir komisijoje dalyvaujančių tarybos narių nusišalinimo nuo svarstomo klausimo procedūra nėra reglamentuota.

Vietos savivaldos įstatymo pataisas kartu su E. Sabučiu teikia Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos nariai Kęstutis Vilkauskas,Vidmantas Kanopa, Vilija Targamadzė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.