G. Nausėda apie dalyvavimą EVT: „Čia nėra kažkoks ambicijų karas“

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad dalyvavimas Europos Vadovų Tarybos (EVT) posėdžiuose jam svarbus pateisinant jo rinkėjų lūkesčius.

Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda<br>G.Bitvinsko nuotr.
Gitanas Nausėda<br>G.Bitvinsko nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2021-02-17 20:09

„Ši pozicija yra, pirmiausia, man svarbi dėl to, kad žmonės, balsuodami rinkimuose, išreiškė tam tikrą lūkestį, kad prezidentas bus aktyvus tiek užsienio, tiek vidaus politikoje. Aš niekieno neapgaudinėjau sakydamas, kad noriu būti aktyvus ir vidaus politikoje. Todėl klausimai, kurie yra susiję su ekonominiu, socialiniu gyvenimu man, kaip ekonomistui pagal profesiją, yra svarbūs ir aš esu pakankamai kompetentingas juos spręsti“, – portale delfi.lt trečiadienį transliuotame interviu sakė jis.

„Aš neatstovauju asmeninės pozicijos dalyvaudamas Europos Vadovų Tarybos posėdžiuose, aš atstovauju šalies politiką“, – pridūrė jis.

Pastaruoju metu kylant diskusijoms, ar nereikėtų keisti nusistovėjusios tradicijos, kai EVT susitikimuose dalyvauja prezidentas, o ne premjeras, G. Nausėda tvirtino, jog priešingai, nei prieš 15 metų, šiuo metu nėra galimybės atstovauti šaliai pakaitomis prezidentui ir premjerui, o posėdyje dalyvauti negalintis šalies vadovas „įpareigoja kitos šalies vadovą“ atstovauti jo šalies interesams.

„Čia nėra kažkoks ambicijų karas. Ir aš tikrai nematyčiau problemos pasidalinti atsakomybėmis atstovavimo ir dalyvavimo ir su kitais valdžios pareigūnais. Tačiau kalbant konkrečiai apie Europos Vadovų Tarybą, tie iniciatoriai pasidalijimo jie nepasidomėjo labai paprastu faktu, kad jau seniai nebe 2006 ar 2007 metai kuomet galima buvo rotacijos pagrindu atstovauti valstybę. Tai galėjo daryti ir prezidentas, ir ministras pirmininkas, ir net kartais Adamkus su ponu Brazausku vykdavo kartu. Šiandien atstovavimas yra labai paprastas: viena šalis – vienas atstovas“, – tikino G. Nausėda.

„Kompromisas – jei jis būtų įmanomas, tikrai galėtų būti toks kompromisas. Bet mes tada turėtumėme būti unikali šalis Europos Sąjungoje, kuri pradėtų taikyti pakaitinį atstovavimo metodą“, – kalbėjo prezidentas.

Lietuvai įstojus į ES kurį laiką į viršūnių susitikimus vykdavo tiek prezidentas, tiek premjeras, bet per prezidentės Dalios Grybauskaitės vadovavimo laikotarpį nusistovėjo tradicija, kad į Europos Vadovų Tarybą vykdavo prezidentė. Šią tradiciją perėmė ir prezidentas Gitanas Nausėda.

Premjerė I. Šimonytė lapkritį interviu BNS sakė, kad „artimiausiu metu nemato priežasties“ keisti Lietuvos atstovavimą ES, tačiau praėjusią savaitę pakeitė poziciją sakydama, kad jos dalyvavimas EVT susitikimuose kai kuriais klausimais būtų praktiškesnis, nei į ją vykstančio prezidento G. Nausėdos. Tačiau ministrė pirmininkė sako nereikalaujanti permainų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.