R. Tamašunienė prabilo apie nuoskaudas po rinkimų: siūlys keisti įstatymus

Nors po rinkimų prabėgo jau keli mėnesiai ir naujoji Vyriausybė ir Seimas ėmėsi darbų, vis tik ne visi rinkimų dalyviai juos taip greitai pamiršo. Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) atstovai, sulaukę tarptautinių ekspertų ataskaitos apie rinkimus Lietuvoje, prakalbo apie tai, kad laikas užkirsti kelią „rinkiminiam turizmui“ ir inicijuos tam tikrų įstatymų pataisas.

Rita Tamašunienė prakalbo apie ESBO pateiktas pastabas Lietuvai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rita Tamašunienė prakalbo apie ESBO pateiktas pastabas Lietuvai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rita Tamašunienė prakalbo apie ESBO pateiktas pastabas Lietuvai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rita Tamašunienė prakalbo apie ESBO pateiktas pastabas Lietuvai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rita Tamašunienė prakalbo apie ESBO pateiktas pastabas Lietuvai.<br>T.Bauro nuotr.
Rita Tamašunienė prakalbo apie ESBO pateiktas pastabas Lietuvai.<br>T.Bauro nuotr.
Rita Tamašunienė prakalbo apie ESBO pateiktas pastabas Lietuvai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rita Tamašunienė prakalbo apie ESBO pateiktas pastabas Lietuvai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 18, 2021, 1:04 PM, atnaujinta Feb 18, 2021, 1:09 PM

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) Žmogaus teisių ir demokratinių institucijų biuro (angl. OSCE/ODIHR) rinkimų ekspertų komanda paskelbė 2020 m. spalio 11 d. Lietuvos Respublikos Seimo rinkimų ataskaitą.

Šią ataskaitą rengę ekspertai daugiausiai dėmesio skyrė teisinės sistemos įvertinimui, rinkimų organizavimui, politinių kampanijų bei jų finansavimo priežiūrai, taip pat – alternatyvių balsavimo būdų ir naujų balsavimo technologijų naudojimui. Šioje ataskaitoje analizuota ir vertinta, ar šios konkrečios sritys atitinka tarptautinius rinkimų standartus. Ataskaitoje ekspertai pateikia rekomendacijų, kaip būtų galima patobulinti Lietuvoje organizuojamus rinkimus.

Papiktino įstatymų keitimas

Seimo narė Rita Tamašunienė teigė, kad ESBO ekspertų komanda, stebėjusi rinkimus, susitikusi su rinkimų dalyviais ir institucijomis, pateikė ataskaitą, kurios įžvalgas verta pagarsinti ir aptarti. Ji patikslino, kad kiekvienas Lietuvos pilietis turi jausti, kad jie laisvi ir demokratiški.

„Seimas vis dažniau prieš pat rinkimus imasi keisti Seimo rinkimų įstatymą. Taip buvo ir šį kartą. Nebūtinai jame atsiranda bloginančios nuostatos, bet kiekvienas pakeitimas sukelia abejonių, ar valdantieji balsuodami už įstatymų pakeitimą nepakeičia sau sąlygų į geresnes ar neeliminuoja kitų. Tai taip pat ESBO stebėjimo objektas“, – kalbėjo politikė ir pridūrė, kad LLRA-KŠS siūlė priimti įstatymo pakeitimą, kad likus metams iki rinkimų su rinkimais susiję įstatymai nebūtų keičiami, bet į tai nebuvo atsižvelgta.

Cituodama ESBO ekspertų ataskaitoje išsakytas pastabas, politikė teigė, kad tautinių mažumų kandidatams turėtų būti skirta daugiau lėšų ir nemokamo eterio laiko ir taip būtų suteikta daugiau informacijos rinkėjams.

R.Tamšunienė: „Neturėjome galimybės patirti teisingumo“

R.Tamašunienė tikino, kad jų partijos pateiktas rinkimų skundas dėl rinkimų rezultatų paskelbimo negaliojančiais buvo atmestas kaip nepagrįstas, o kitos institucijos reaguoti delsė. „Neturėjome galimybės patirti teisingumo. Pats faktas, kad negali kreiptis į teismą... Teisingumas demokratinėje valstybėje turi būti užtikrintas tiek jo siekiančiam piliečiui, tiek organizacijai“, – kalbėjo politikė. Anot jos, ESBO stebėtojams pro akis neprasprūdo ir kai kurių finansavimo šaltinių skaidrumo klausimai bei neapykantos kalbos buvimas.

„Apribojimai ir trukdymai vartoti mažumų kalbas rinkimuose prieštarauja ir trukdo tarptautiniams standartams“, – aiškino ji ir pridūrė, kad nors ataskaita pateikta jau prieš keletą dienų, niekas apie tai nekalba, tad LLRA-KŠS inicijuos siūlymus dėl tam tikrų šiuo metu galiojančių įstatymų punktų keitimo.

Kritika „rinkiminiam turizmui“

Vyriausiosios rinkimų komisijos narys Valdemaras Urbanas, komentuodamas ESBO ataskaitą teigė, kad ekspertai skyrė daug dėmesio Lietuvos rinkimų sistemos vertinimui bei nesutikimo su rinkimų rezultatais apskundimo galimybėms, kurias, įvertino gana negatyviai.

„Šioje ataskaitoje vertinama, kaip tam tikros sritys atitinka tarptautinius standartus ir jų paiso“, – aiškino jis ir patikslino, kad minėtoje ataskaitoje yra ne viena pastabos Lietuvai, bet ekspertai įžvelgė ir gerų dalykų: galimybė balsuoti iš anksto, rinkimo dieną, mobiliuosiuose balsavimo punktuose, teigiamai įvertinos skaitmeninės paslaugos.

„Ekspertų komanda griežtai sukritikavo, kad viešosios nuomonės formuotojais ragino pasinaudoti galimybe ir balsuoti ten , kur gyvena kandidatai, tautinių mažumų atstovai ir raginta balsuoti prieš šiuos asmenis“, – aiškino jis ir pridūrė, kad ESBO ekspertai nurodė, kad balsavimas rinkimų dieną ne savo apylinkėje neturėtų būti leidžiamas net išimties tvarka.

Anot V. Urbano, ateityje turėtų būti leidžiama balsuoti tik tiems gyventojams, kurie konkrečioje savivaldybėje registruoti ne anksčiau nei 90 dienų ir taip būtų sustabdytas „rinkiminis turizmas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.