Arūnas Karaliūnas. Ką veikė kauniečiai, kai valdžia jiems vėl uždraudė švęsti Vasario 16-ąją?

Pasiskiepyti, apsikirpti ir užsukti į dėvėtų drabužių parduotuvę – tokiais rūpesčiais Vasario 16-ąją šiemet gyveno kai kurie kauniečiai.

 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 21, 2021, 7:00 AM

Valstybės atkūrimo diena šiek tiek priminė sovietinius laikus, kai valdžia draudė net prasitarti, kokia tai svarbi diena kiekvienam lietuviui, o nepaklusnieji galėjo išbandyti KGB kalėjimo gultus.

Valdžia draudė viešai džiūgauti ir šiemet, už susibūrimus grasino milžiniškomis baudomis, tik šįkart draudimų tikslas – logiškesnis ir nenukreiptas prieš Lietuvos valstybei reikšmingą datą. Prisiminti ir pagerbti valstybei nusipelniusius žmones galima net neišeinant iš namų.

Tačiau daugeliui kauniečių rūpėjo juos palikti. Būtent Vasario 16-ąją buvusiuose Kauno centrinio pašto rūmuose prasidėjo vyresnių kaip 80 metų miestiečių vakcinacija nuo COVID-19. Pirmąją dieną jų atvyko beveik pusė tūkstančio.

Kaune iš viso gyvena daugiau kaip 18 tūkstančių šiai amžiaus grupei priklausančių senjorų, o paskiepyti planuojama apie 15 tūkstančių.

Galima tik džiaugtis, kad tiek garbaus amžiaus kauniečių įvertino vakcinacijos reikšmę ir labiau pasitiki mokslininkų bei medikų žodžiu, o ne viduramžiams tinkančiomis pasakomis apie skiepų pavojus žmogui.

Ūgtelėjusiems anūkams jie galės papasakoti apie tikrai išskirtinę Vasario 16-osios šventę, kurios metu nebuvo galima viešai reikšti jausmų, linksmintis tą pačią dieną išpuolusioje Užgavėnių šventėje, tačiau prasidėjo labai reikšmingas darbas, padėjęs grįžti į normalų gyvenimą.

Šie žmonės galėtų būti pavyzdys pedagogams, kurių net 15 proc. nepareiškė noro skiepytis.

Kaunas pirmasis šalyje pradėjo skiepyti vyresnius kaip 80 metų senolius, o vakcinacijos tempais tikrai neatsilieka nuo didžiųjų šalies miestų.

Jei vakcinos tiekimo tempai padidės, procedūra bus atliekama ne tik Centrinio pašto patalpose, bet ir dažais kvepiančioje Ledo arenoje, kurios atidarymo iškilmėms sutrukdė nelemtoji pandemija.

Taip jau susiklostė aplinkybės, kad būtent Vasario 16-osios išvakarėse pagaliau leista atverti duris kai kurioms parduotuvėms ir grožio salonams.

Pastaruosiuose telefonai iškart užkaito nuo užsakymų gausos, o šviesa iki vėlaus vakaro negeso visą pirmąją savaitę. Vasario 16-oji – ne išimtis.

Vyrams porą mėnesių išgyventi be grožio specialisto paslaugų nėra tokia jau baisi tragedija. Kraštutiniu atveju galima pačiam pasidarbuoti barzdos skutimo mašinėle.

O ką daryti moterims?! Nenuostabu, kad net rizikuodamos gauti solidžią baudą jos ieškojo pogrindyje dirbančių specialistų. Šalies valdžios leidimas atnaujinti veiklą sukėlė milžinišką paklausos bangą, kuri dar tęsis kelias savaites.

Panašų vaizdą buvo galima išvysti ir prie darbą atnaujinusių parduotuvių. Jau pirmąją dieną nepaisant šalčio prie jų išsirikiavo ilgos pirkėjų eilės, jos buvo matyti ir Vasario 16-ąją.

Dabar būtų sunku prisiminti metus, kad Valstybės atkūrimo dieną veiktų ne maisto prekių parduotuvės, o klientams reikėtų pastangų pakliūti į vidų.

Šie vaizdai tapo įrodymu, kad verslo noras dirbti ir jo paslaugų poreikis – ne pramanas. Siūlymas įvairias veiklas perkelti į elektroninę erdvę ne visada galimas.

Turbūt tik nedaugelis žmonių, gavusių pirmąją vakcinos dozę Lietuvai išskirtinę dieną, galėtų pasigirti esantys įgudę interneto vartotojai, o nusikirpti ar nusidažyti plaukus nuotoliniu būdu – išvis neįvykdoma užduotis.

Tik patys didžiausi optimistai tiki, kad gerokai laisviau šiemet galėsime švęsti kitą Lietuvai svarbią datą –– kovo 11-ąją minimą Lietuvos nepriklausomybės atkūrimą dieną.

Protingiau būtų tikėtis daugiau saulės, pagaliau išvysti šypseną žmonių veiduose ir galimybę bent prisėsti su kavos puodeliu prie staliuko lauko kavinėje.

Viskas praeina, praeis ir pandemija, ir kauniečiai dar turės progų trankiai atšvęsti valstybei svarbias sukaktis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.