A. Širinskienė su A. Veryga pateikė naują siūlymą dėl skiepijimo nuo COVID-19

Skiepijant nuo COVID-19 siūloma nereikalauti rašytinio paciento sutikimo, sutikimas būtų išreikštas pačiu atvykimo faktu.

Agnė Širinskienė, Aurelijus Veryga<br>V.Skaraičio nuotr.
Agnė Širinskienė, Aurelijus Veryga<br>V.Skaraičio nuotr.
Agnė Širinskienė, Aurelijus Veryga<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Širinskienė, Aurelijus Veryga<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 24, 2021, 1:19 PM

Atsisakyti papildomų dokumentų pildymo ir rinktis kitą supaprastintą pacientų sutikimo išreiškimo modelį siūlo Seimo nariai valstiečiai – buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ir Agnė Širinskienė.

Jie įregistravo Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo papildymo projektą, kuriuo reglamentuotas „sutikimas skiepytis nuo užkrečiamosios pandemiją sukėlusios ligos, dėl kurios yra paskelbta valstybės lygio ekstremali situacija ir (ar) karantinas, išreiškimas“.

„Šiuo metu vakcinuojant nuo COVID-19 asmens informuotas sutikimas gaunamas įprasta, pandemijos situacijai nepritaikyta tvarka. Kas reiškia papildomai skiriamą laiką dokumentų pildymui, o tuo yra ilginamas asmenų kontakto laikas, kas savaime didina infekcijos perdavimo tikimybę.

Dėl to siūloma paciento sutikimo išreiškimui rinktis kitą modelį, kuris taikomas šiuo metu, pavyzdžiui, išsikvietus į namus ar savanoriškai atvykus ambulatorinės pagalbos – pastaraisiais atvejais yra preziumuojama, jog pacientas sutiko pačiu atvykimo faktu (konkliudentiniais veiksmais), o kartu ir užtikrinamas visos būtinos informacijos pacientui prieinamumas, kad sutikimo informuotumo kokybė nenukentėtų“,- sako įstatymo pataisas parengę Seimo nariai A. Veryga ir A. Širinskienė.

Pakeitus teisės aktą, būtų laikoma, kad savanoriškai į sveikatos priežiūros įstaigą ar kitą sveikatos apsaugos ministro nustatytus reikalavimus atitinkančią skiepijimo vietą skiepytis nuo užkrečiamosios pandemiją sukėlusios ligos, dėl kurios yra paskelbta valstybės lygio ekstremali situacija ir (ar) karantinas, atvykęs pacientas yra informuotas ir sutinka, kad jis būtų paskiepytas.

Taip pat siūloma numatyti ir sąlygą, kad tai būtų galima, jei visa būtina informacija pacientui būtų suteikta (prieinama) jo buvimo ar lankymosi šioje įstaigoje skiepijimo metu, o šios įstaigos darbuotojai atsakytų į visus paciento klausimus, susijusius su šia informacija.

Būtina informacija būtų laikoma informacija apie skiepijimo nuo užkrečiamosios pandemiją sukėlusios ligos, dėl kurios yra paskelbta valstybės lygio ekstremali situacija ir (ar) karantinas, esmę, pobūdį, tikslus, žinomas ir galimas komplikacijas (nepageidaujamus padarinius), kitas aplinkybes, kurios gali turėti įtakos paciento apsisprendimui sutikti arba atsisakyti skiepijimo, taip pat galimi padariniai atsisakius.

Tokios informacijos teikimo tvarką nustatytų sveikatos apsaugos ministras. „Kitaip tariant, rašytinio sutikimo nebūtų reikalaujama, sutikimas būtų išreikštas pačiu atvykimo faktu“, – sako projektą inicijavę ir parengę Seimo nariai A. Veryga ir A.Širinskienė

Šiuo metu prieš atliekant pacientui invazinę ir (ar) intervencinę procedūrą, taigi ir vakcinuojant, turi būti gautas informacija pagrįstas paciento sutikimas, kad jam būtų atliekama konkreti invazinė ir (ar) intervencinė procedūra.

Toks sutikimas, išskyrus atvejus, kai invazinės ir (ar) intervencinės procedūros metu nepažeidžiamas audinių ir (ar) organų vientisumas ir ta procedūra gali kelti tik nedidelį nepageidaujamą laikiną poveikį paciento sveikatai, turi būti išreikštas raštu, pasirašant sveikatos apsaugos ministro patvirtintus reikalavimus atitinkančią formą.

Taip pat yra laikoma, kad savanoriškai į sveikatos priežiūros įstaigą dėl stacionarinės ar ambulatorinės sveikatos priežiūros atvykęs arba į namus sveikatos priežiūros specialistą iškvietęs pacientas yra informuotas ir sutinka, kad tos įstaigos sveikatos priežiūros specialistas jį apžiūrėtų, įvertintų jo sveikatos būklę, paskirtų ir atliktų būtinas tyrimų ir gydymo procedūras, jei sveikatos priežiūros įstaiga yra užtikrinusi, kad visa būtina informacija pacientui būtų suteikta (prieinama) jo buvimo ar lankymosi šioje įstaigoje metu, o šios įstaigos darbuotojai atsakytų į visus paciento klausimus, susijusius su šia informacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.