Ekspertai apie pakeičiamus ir nepakeičiamus lyderius: kas stovi už tikrųjų partijos veidų

Partijų lyderių vaidmuo pastarosiomis dienomis vėl išryškėjo: kol Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai vienbalsiai nutarė partijos pirmininko rinkimų neorganizuoti ir partijos vairą palikti Gabrieliui Landsbergiui, Lietuvos socialdemokratų partijos gretose aiškaus lyderio politikos ekspertai vis dar neįžvelgia.

Gabrielius Landsbergis, Viktoras Uspaskichas, Ingrida Šimonytė, Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis, Gintautas Paluckas. <br>lrytas.lt koliažas
Gabrielius Landsbergis, Viktoras Uspaskichas, Ingrida Šimonytė, Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis, Gintautas Paluckas. <br>lrytas.lt koliažas
Virgis Valentinavičius.<br>T.Bauro nuotr.
Virgis Valentinavičius.<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vytautas Isoda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Isoda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gintautas Paluckas.<br>T.Bauro nuotr.
Gintautas Paluckas.<br>T.Bauro nuotr.
Gintautas Paluckas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gintautas Paluckas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
Gintautas Paluckas.<br>T.Bauro nuotr.
Gintautas Paluckas.<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
lrytas.lt koliažas
lrytas.lt koliažas
Gabrielius Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė, Rasa Jakilaitienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė, Rasa Jakilaitienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Viktoras Uspaskichas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktoras Uspaskichas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktoras Uspaskichas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktoras Uspaskichas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (17)

Lrytas.lt

Mar 3, 2021, 5:22 PM, atnaujinta Mar 3, 2021, 8:22 PM

Vis dėlto, vertindami partijų lyderių nepakeičiamumo ir patrauklumo rinkėjams paslaptis politologai sutaria, kad tiek Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS), tiek Darbo partija yra personalinės partijos, priešingos tradicinėms partijoms, todėl nepatiria ir įprastų tradicinėms partijoms iššūkių, tarp kurių – ir partijų lyderių kaita.

Pralaimėtų rinkimų bėdos

Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologo Virgio Valentinavičiaus teigimu, socialdemokratai dabar išgyvena tai, ką po 2016 metų, pralaimėję rinkimus, patyrė konservatoriai.

Anot jo, Gintautas Paluckas pirmas ėmėsi partijos naujinimo proceso, tačiau jam nepavyko – pralaimėjo rinkimus, o pralaimėti rinkimai yra svarbi priežastis ieškoti naujo partijos lyderio. Tuo metu G.Landsbergis panašioje situacijoje buvo atsidūręs prieš ketverius metus.

„Tada jis buvo iš visų pusių raginamas atsistatydinti, bet jis užsispyrė, liko partijos pirmininku ir gavo partijos palaikymą, nors tuo metu, manau, kad nebuvo to vertas. Tačiau per tą laiką jis pasiekė rezultatą – jo vadovaujama partija laimėjo rinkimus. Ir dabar jo, kaip partijos pirmininko, padėtis yra visiškai kitokia – laimėjusios partijos pirmininko niekas neteisia“, – naujienų portalui lrytas.lt kalbėjo politologas.

Nors, anot politologo, būtų galima teigti, kad tikroji rinkimų nugalėtoja buvo Ingrida Šimonytė – ji konservatoriams laimėjo daugiausiai balsų, vis dėlto G.Landsbergis išmoko 2016 metų rinkimų pamokas, ir naujoji strategija pasiteisino.

„G.Landsbergis galiausiai suprato, kad iškėlus I.Šimonytę kaip partijos vėliavą galima laimėti rinkimus, o jei viskam vadovaus jis – nes per 2016 metų rinkimus būtent jis buvo skelbiamas kandidatu į premjerus – tai rinkimai baigsis kaip 2016 metais.

Atitinkamai galima sakyti, kad G.Landsbergis išmoko pamokas – tai, kaip jis laikėsi prieš rinkimus ir po rinkimų jau buvo visai kita laikysena negu 2016 metais, pagrindinė naujovė – neliko arogancijos. Dabar G.Landsbergis yra įkūnytas kuklumas – kai dar nebuvo paskirtas ministru jis kalbėjo, kad „kur paskirs, ten ir būsiu“. Tai yra visiškai kita laikysena“, – pažymėjo politologas.

Anot jo, pergalė praėjusiuose Seimo rinkimuose konservatoriams reiškia, kad partijos pirmininko problema kuriam laikui yra išspręsta.

Nuosavybės partijos

Tuo metu, anot V.Valentinavičiaus, lyginti socialdemokratų ir konservatorių partijų lyderius su valstiečių lyderiu Ramūnu Karbauskiu arba Darbo partijos pirmininku Viktoru Uspaskichu negalima, nes pastarosios partijos – personalinės partijos.

Pasak politologo, tradicinės partijos, kuriose pirmininkai yra renkami ir kurioms būdingos tam tikros tradicijos – tiek konservatorių, tiek socialdemokratų partijos, nepriklauso nuo vieno žmogaus nuotaikų, kaprizų ar piniginės, todėl ir sunkumų patiria kitokių.

„Šiuo atveju V.Uspaskicho ar R.Karbauskio partijos yra visa tai, kas priešinga pagrindinėms, tradicinėms partijoms Lietuvoje: jos priklauso nuo vieno lyderio, nuo jo nusiteikimo, nuotaikų ir nuo jo piniginės.

Atitinkamai, kai tradicinės partijos turi sunkumų keičiantis kartoms, praeina rinkimų procedūras, patiria daug vidinių konfliktų ir nuoskaudų, tai valstiečiai ir V.Uspaskicho partija šių problemų neturi – ten viskas vyksta taip, kaip pasako vadas“, – skirtumus įvardijo politologas.

Anot jo, niekas neabejoja, kad jei valstiečių partijos pirmininko rinkimai vyktų dabar, tai juos laimėtų R.Karbauskis: „Niekas kitas geriau to nežino negu Saulius Skvernelis, kuriam net nosies neleidžiama įkišti į partijos valdymą“.

V.Valentinavičiaus teigimu, tiek R.Karbauskis LVŽS, tiek V.Uspasckichas Darbo partijai yra nepakeičiami – nelikus šių politikų, nelieka pinigų. Anot jo, praeityje jau matėme R.Karbauskio populizmo, demagogijos ir pinigų kombinaciją: „Garsioji „Naisių vasara“ yra pats sėkmingiausias politinės reklamos pavyzdys, kuris R.Karbauskiui asmeniškai kainavo milijonus“.

Savo ruožtu Darbo partijoje, politologo teigimu, tik V.Uspaskichas gali groti akordeonu ir rinkti balsus – daugiau niekas to daryti negali: šiuo atveju taip pat suveikia neribotos lėšos, kurias politikas prieš kiekvienus rinkimus nukreipia į žiniasklaidą.

„Per paskutinius rinkimus matėme brangų vaizdo klipą, kurį suko visos televizijos – ir faktiškai jokių programų, jokių rimtų kandidatų, vienas vienintelis televizijos klipas leido šitai partijai peržengti rinkimų barjerą“, – kalbėjo politologas.

Du uždaviniai

Vertindamas socialdemokratų galimybes būsimuose rinkimuose politologas teigė, kad jie turėtų išsikelti du strateginius uždavinius: suprasti, kad pagrindinis jų konkurentas politinėje kovoje yra ne konservatoriai, o valstiečiai, kurie vagia jų rinkėjus, antrasis – susigrąžinti žmones, kurie balsuoja už valstiečius, su tikra socialdemokratine programa.

„G.Paluckas atėjo su šūkiu „Mes grąžinsime socialdemokratiją į socialdemokratų partiją“, pripažindamas, kad socialdemokratijos partijoje seniai nebuvo. Tačiau akivaizdu, kad lyderis buvo per silpnas, R.Karbauskio pinigai per stiprūs, ir paskutinius rinkimus stipriai pralaimėta.

Socdemams reikia stipraus, patikrinto, patrauklaus lyderio ir nuoseklumo grąžinant į darbotvarkę socialdemokratines idėjas. Kaip jiems tai pavyks padaryti? Nežinau, jokių garantijų nėra“, – įvertino politologas.

Anot jo, paprasčiausias kelias būtų prie partijos vairo statyti Viliją Blinkevičiūtę, nors tai bandyta daryti jau ne kartą.

Kas svarbiausia rinkėjams?

Lietuvos karo akademijos (LKA) docentas, politologas Vytautas Isoda teigė, kad Lietuvos partinei politikai būdingas fenomenas, kada rinkėjai nemėgsta partijų, bet vieną kitą politikos asmenybę mėgsta ir labai palaiko asmeniškai.

Kokios savybės vienija patraukliausius Lietuvos politikus? Anot V.Isodos, politikams, kurie ilgus metus išlaikė aukštus reitingus, buvo būdingas tam tikras ūkiškumas, charizma, iškalba ir net šou elementai, kuriuos politikai gebėjo savo komunikacijoje ištransliuoti.

„Daug kas kritikavo G.Palucką, kartais net G.Landsbergį, kad jie neturi to gebėjimo pasirodyti „savu“ ir artimu rinkėjui, susikalbėti su rinkėju jam suprantama kalba. Tokios savybės, kurios paprastai garantuoja politikams ilgą karjerą – galima iš jų net kartais šaipytis, iš tokių politikų, kaip Petras Gražulis, tačiau iš tikrųjų gebėjimas kalbėtis su rinkėjais jiems suprantama kalba yra viena iš svarbiausių politiko savybių“, – lrytas.lt teigė V.Isoda.

Kas laukia partijų lyderių?

Tuo metu vertindamas socialdemokratų galimybes išsirinkti rinkėjams patrauklų lyderį politologas teigė, kad socialdemokratai papuolė į paradoksalią situaciją, kada ddžiausia narių skaičiumi partija sunkiai randa lyderį, kuris atitiktų partijos kalibrą ir jos istoriją.

„Iš tų pavardžių, kurias girdime, ir partijos vidinių resursų, turbūt Vilija Blinkevičiūtė galėtų socialdemokratus grąžinti gal ne į pirmąją vietą, tačiau į partijų trejetuką, ir garantuoti derybinę poziciją dėl valdančiosios koalicijos kitų Seimo rinkimų metu“, – svarstė politologas. Anot jo, V.Blinkevičiūtės asmeniniai reitingai yra ganėtinai aukšti.

Kita galimybė, politologo teigimu – būsimiems rinkimams pasirinkti nepartinį sąrašo vedlį, o į pirmininkus paskirti patikimą žmonių, kuris galėtų administruoti partiją ir tvarkyti jos vidinius reikalus.

Tuo metu konservatorių partijos lyderio pakeitimas, anot V.Isodos, neturėtų didelės reikšmės būsimiems partijos rinkimų rezultatams: „Realus tos partijos aukštų reitingų garantas yra I.Šimonytė, kuri yra nepartinė – net jei partijos pirmininkas būtų pasikeitęs, manau, kad daliai rinkėjų pirmiausiai norisi, kad I.Šimonytė vadovautų Vyriausybei, vestų sąrašą į rinkimus. Todėl tas vidinis lyderio pakeitimas turbūt nieko nebūtų pakeitęs.“

Kitokį scenarijų politologas prognozuotų Darbo partijai ir valstiečiams. Anot jo, Darbo partija neturi alternatyvos, kuri partiją išlaikytų virš vandens: „Matėme paskutinius reitingus, jie jau yra žemiau 5 proc. Tad aš neįsivaizduoju kitos asmenybės, kuri galėtų ištempti tą partiją už ausų.“

Tuo metu valstiečių partija turi politikų, kurie galėtų perimti partijos vairą – politologas įvardija Saulių Skvernelį, Virginijų Sinkevičių, tačiau, anot V.Isodos, ir šie politikai su R.Karbauskiu pyktis nenorės.

„S.Skvernelis į partiją vis dar nestoja – nežinome jo asmeninių santykių su R.Karbauskiu dinamikos. Įsivaizduoju, kad kol jis nejaus, kad partija realiai apsivalys nuo R.Karbauskio, ir kad S.Skvernelis garantuotai laimėtų partijos pirmininko rinkimus, tol jis į tą partiją nestos ir jai vadovauti nesieks“, – kalbėjo politologas.

„Visgi, tai R.Karbauskio sukurta, iš esmės įsteigta ir iš dalies asmeniškai finansuota partija – daug kas ten jam yra asmeniškai skolingi už politinius trupinius, kurie jiems nubiro po laimėtų Seimo rinkimų. Nemanau, kad ten yra tokių asmenybių, kurios norėtų pyktis su R.Karbauskiu ir kažkaip jam prieštarauti“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.