Suabejojo siūlomais pakeitimais: bandoma prezidentą „sodinti ant kėdės“

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijai inicijuojant visų rinkimų sistemų peržiūrą, tokio sumanymo tikslingumu suabejojo ir laikinasis Socialdemokratų partijos pirmininkas Mindaugas Sinkevičius, teigdamas, kad tokiomis iniciatyvomis konservatoriai bando prezidentą „sodinti ant kėdės“, sustiprinti savo politines pozicijas rinkimų metu.

Gitanas Nausėda<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mindaugas Sinkevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mindaugas Sinkevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Suabejojo siūlomais pokyčiais dėl rinkimų: bandoma prezidentą „sodinti ant kėdės“.<br>M.Patašiaus nuotr.
 Suabejojo siūlomais pokyčiais dėl rinkimų: bandoma prezidentą „sodinti ant kėdės“.<br>M.Patašiaus nuotr.
Mindaugas Sinkevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mindaugas Sinkevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Paulius Saudargas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Paulius Saudargas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rinkimai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rinkimai.<br>V.Skaraičio nuotr.
rinkimai, balsavimas, rinkėjai, balsadėžės, balsuoja, rinkimų urna<br>V.Skaraičio nuotr.
rinkimai, balsavimas, rinkėjai, balsadėžės, balsuoja, rinkimų urna<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Mar 5, 2021, 7:12 AM

Tuo metu TS-LKD frakcijos narys Paulius Saudargas teigė, kad didžioji dalis pasiūlymų dėl rinkimų pokyčių yra kitų frakcijų projektai, o konservatoriai šia iniciatyva pirmiausia siekia susisteminti visų Seimo narių pasiūlymus.

Nori aiškumo

Laikinasis Socialdemokratų partijos pirmininkas Mindaugas Sinkevičius naujienų portalo lrytas.lt laidoje „Ne spaudai“ kalbėjo, kad vertinti konservatorių iniciatyvas dėl rinkimų sistemų pokyčių sudėtinga, nes tik trečiadienį Seimo valdyba sudarė darbo grupę klausimui svarstyti. Vis dėlto, anot jo, vertinant politiškai, abejonių dėl tokios iniciatyvos iš tiesų kyla.

„Kodėl dabar, kodėl reikia konceptualiai visų rinkimų įstatymus peržiūrėti? O įtarimas toks, ar nebandoma žaidimo taisykles pritaikyti sau, idant atėjus rinkimams būtų galima dar labiau sustiprinti savo partines pozicijas“, – svarstė politikas.

Vertindamas konservatorių siūlymą panagrinėti, „ar tiesioginiai prezidento rinkimai atitinka jo įgaliojimus“ M.Sinkevičius teigė, kad tokia iniciatyva tikrai nebūtų kalbama apie prezideno įgaliojimų išplėtimą.

„Matome, kokia yra tendencija: Matas Maldeikis planuoja pavasario sesijos metu įteikti įstatymą, kuris spręstų, kas turėtų šaliai atstovauti Europos vadovų taryboje (EVT), ir, panašu, jog intencija yra ta, kad atstovautų premjerė.

Tai ir šiuo atveju, jei tos kalbos įsisuks, įgaus pagreitį bei teisinį reguliavimą, nebus kalbama apie prezidento galių stiprinimą. Manau, slinktis tokia, kad prezidentą bandoma sodinti ant kėdės ar varyti į kampą, ir politinėje mitybos piramidėje ar grandinėje prezidento instituciją padėti kažkur kitur – tas, bent man, akivaizdu. Jei konservatoriai pasakys kitaip, mielai išklausysime tuos drungnokus argumentus“, – kalbėjo M.Sinkevičius.

Socialdemokrato teigimu, dar labiau neramina kiti pasigirstantys sumanymai, pavyzdžiui, prezidentą rinkti parlamente, o ne visuotiniais rinkimais, kas būdinga kitoms Baltijos šalims, taip pat keisti visuomeninių rinkiminių komitetų dalyvavimo sąlygas savivaldos rinkimuose.

„Girdėjau tokią, beje, visų partijų intenciją savivaldos rinkimuose „padėti į vietą“ komitetų iniciatyvas, kitaip tariant, partijos yra suinteresuotos, kad tų komitetų būtų mažiau arba jie veiktų analogiškomis sąlygomis, dar geriau – kad jų iš viso neliktų.

Visokių tokių užslėptų dalykų ir pokalbių „ne spaudai“ girdisi ir iš mano kolegų, todėl norėtųsi kiek įmanoma daugiau aiškumo, skaidrumo, nes viskas apauga gandais ir tai kelia tik sumaištį ir abejones – kam to reikia, kodėl dabar“, – sakė socialdemokratas.

Mažiau „džiazo“

Tuo metu TS-LKD frakcijos narys Paulius Saudargas teigė, kad didžioji dalis įvairių projektų dėl rinkimų pokyčių yra kitų frakcijų projektai, o konservatoriai šia iniciatyva siekia susisteminti visų Seimo narių pasiūlymus.

„Seime, visiškai ne Tėvynės Sąjungos įsčiose, o įvairių frakcijų įsčiose gimė tie projektai, pavyzdžiui – dėl partijų finansavimo. Aukų rinkimo tarp rinkiminiu laikotarpiu projektą tie patys socialdemokratai iškėlė ar įregistravo, amžiaus cenzas, balsavimas internetu – liberalų idėjos, kartelės mažinimas turbūt iš lenkų ateina“, – vardijo jis.

„Yra visa eilė tokio „džiazo“ iš kolegų, iš Seimo narių, iš atskirų frakcijų, ir mes, kaip pagrindinė frakcija valdančiojoje koalicijoje, norime susisteminti, sudėti į vieną vietą visus siūlymus. Galbūt tai proga svarstyti net apie rinkimų kodekso įvedimą Lietuvoje – tam reikia ir darbo grupės, ir didelių pajėgų įstatymų leidybos prasme.

Todėl šiandien ir subūrėme valdyboje darbo grupę, atstovaujamą visų frakcijų, kuri sudėtų į „krūvą“ visus pasiūlymus, visas idėjas, ir normaliai jas svarstytų. Mūsų mintis nėra staiga kažką pakeisti – tai yra noras kontroliuoti įstatymų leidybos procesą Seime, kad nebūtų „džiazo’’, o vyktų normali diskusija“, – aiškino P.Saudargas.

Anot jo, konservatoriai nesiūlo atsisakyti vienmandačių apygardų, būtų svarstoma keisti tam tikrus aspektus, galbūt dalį perbraižyti: „Pavyzdžiui, įsteigta Pasaulio lietuvių apygarda – galbūt yra poreikis turėti dvi?“.

Taip pat P.Saudargas matytų svarstomą internetinį balsavimą: „Galbūt pasaulio lietuvių daliai galėtume kaip pilotinį projektą įvesti (internetinį balsavimą – aut.past.), nes kartais jiems reikia atvažiuoti šimtus ar net tūkstančius kilometrų iki rinkiminės apylinkės, kad jie galėtų balsuoti“.

Tuo metu siūlymo dėl prezidento rinkimų ir jo įgaliojimų P.Saudargas teigė negalintis pakomentuoti, nes nematė projekto ir konkrečių idėjų, kaip tai galėtų atsispindėti įstatymuose: „Čia reikalinga gili diskusija, tam yra sudaryta darbo grupė, kuri vertins, ar yra čia kokių problemų, ar nėra.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?