Socialdemokratai teikia savo siūlymus moterų teisių srityje: „Kovo 8-oji nėra tik gėlių dovanojimo diena“

Kovo 8-osios rytą Lietuvos socialdemokratų partijos frakcija surengė spaudos konferenciją „Veiksmo savaitė už moterų teises ir naujos teisėkūros iniciatyvos“, kurioje pristatė savo siūlymus, sprendžiant smurto artimoje aplinkoje bei lyčių lygybės problemas.

Moterys<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Moterys<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dovilė Šakalienė<br>T.Bauro nuotr.
Dovilė Šakalienė<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Sysas<br>V.Skaraičio nuotr.
Algirdas Sysas<br>V.Skaraičio nuotr.
O.Leiputė<br>T.Bauro nuotr.
O.Leiputė<br>T.Bauro nuotr.
Socialdemokratų frakcija<br>V.Skaraičio nuotr.
Socialdemokratų frakcija<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 8, 2021, 10:43 AM, atnaujinta Mar 8, 2021, 10:54 AM

LSDP frakcija išskyrė tiek teisinius, tiek finansinius aspektus, įtraukiant Darbo kodekso pakeitimus, vaiko priežiūrą ir PVM mokestį moterų higienos priemonėms.

Seimo narė, Lietuvos socialdemokračių moterų sąjungos pirmininkė Orinta Leiputė kalbėjo, kad kovo 8-oji nėra tik gėlių dovanojimo diena.

„Mes šiandien norime atkeipti dėmesį į moterų problemas, su kuriomis susiduria moterys ir kurios dažnai lieka paraštėse“, – sakė ji.

Pasak O.Leiputės, šiemet kovo 8-ąją temdo ne tik pandemija, bet ir visuomenės bauginimo kampanija dėl Stambulo konvencijos, didelį nerimą kelia ir smurtas prieš moteris internete.

„Neatsiejamas moterų teisių aspektas yra socialinės teisės. Norime atkreipti dėmesį, kad pandemijos laikotarpiu nelygybė dar labiau išaugo. Recesija yra labai feminizuota – pardavėjos, slaugytojos, socialinės darbuotojos, slaugytojų padėjėjai dažniausiai yra moterys, kurios dirbo pandemijos metu pirmosiose linijose ir iki šiol uždirba mažiausius atlyginimus“, – kalbėjo O.Leiputė.

Neramina smurto skaičiai

Seimo narė, socialdemokratė Dovilė Šakalienė savo ruožtu teigė, jog smurtas artimoje aplinkoje ir toliau kelia nerimą, tačiau aiškių sprendimų dėl to pasigenda.

„Toks jausmas, kad Vyriausybės viena po kitos pamiršta situaciją, kurią kiekviena dieną patiria moterys. Ar žmonės atsižvelgia į tai, kad vien praeitais metais buvo užregistruota beveik 59 tūkstančiai kartų, kai buvo smurto atvejai artimoje aplinkoje, iš jų beveik 7 tūkstančius kartų buvo sutrikdyta sveikata?

88 procentai smurtautojų buvo vyrai, o 8 iš 10 aukų buvo moterys. Tas santykis ir priklausomybė nuo lyties mūsų politikoje vis dar yra ignoruojami“, – sakė D.Šakalienė.

Ji teigė, jog į naujosios Vyriausybės programą turėtų būti įtrauktos išsamios bei sistemingos priemonės, kurios aiškiai kalbėtų apie smurto prevenciją.

„Jungtinių Tautų ekspertai sako, kad maždaug 60 proc. smurto atvejų net nepasiekia policijos, tai tada mes suvokiame, kad Lietuvos Vyriausybė lašą jūroje finansuoja, kai eina kalba apie pagalbą aukoms. Nepaisant to, kad, Europos lyčių lygybės instituto duomenimis, kasmet Lietuvai smurtas artimoje aplinkoje kainuoja apie 650 mln. eurų nuostolių“, – pridūrė socialdemokratė.

D.Šakalienė išskyrė ir tai, kad ši problema ypač atsiliepia ir vyrams, kurie taip pat susiduria su daugybe emocinių iššūkių.

„Praeitais metais nusižudė 658 žmonės, 539 iš jų buvo vyrai. Tai mes turim tokią situaciją, kad moterys yra mušamos, o vyrai žudosi. Ir tai yra todėl, jog mes vis dar nesugebame suvokti, kad lyčių stereotipai, moterų teisių neužtikrinimas prasideda nuo švietimo ir prevencijos, dėl to skiname tokius karčius vaisius“, – aiškino D.Šakalienė.

Socialdemokratų partijos laikinasis pirmininkas Mindaugas Sinkevičius kalbėjo, kad socialdemokratai siūlo aiškius sprendimus, sprendžiant lyčių lygybės ir smurto artimoje aplinkoje klausimus.

„Kalbame apie lygybės ir įvairovės priemones, kad jos būtų įtrauktos į strateginius nacionalinius dokumentus, žmogaus teisių ir laisvių klausimus vertinant kaip strateginį valstybės saugumo prioritetą. <...> Tai irgi yra saugumo prioritetas, arba bent turėtų toks būti.

Yra ir teisingų, ir reikalingų smulkių teisinių iniciatyvų, kaip įteisinti neperleidžiamą dalį vaiko priežiūros atostogų abiems tėvams“, – sakė M.Sinkevičius.

LSDP frakcijos seniūnas Algirdas Sysas teigė, kad COVID-19 pandemija negali būti priežastis nekalbėti apie smurto problemą.

„Socdemai pateikė ir užregistravo visą eilę Darbo kodekso įstatymų dėl galimybės neatsiliepti po darbo, kai dirbama namuose. Taip pat kompensacija už darbą namuose, kai naudojamos savos darbo priemonės. Yra siūlymas „mamadienius“ mokėti ir šeimoms, kurios augina vieną vaiką.

O tos šeimos, kurios augina daugiau vaikų, galėtų turėti dvi laisvas dienas. Ir visas paketas, tai siūlymas neskaičiuoti į kompensaciją už ligą, vaiko priežiūros atostogas, kai žmonės pateko į pandeminį laiką ir jiems buvo mokamos žymiai mažesnės išmokos. Matant, kad šioje situacijoje irgi daugiausia tai yra moterys, tai galimybė šiek tiek pagerinti finansines sąlygas būtent moterims“, – dėstė A.Sysas.

D.Šakalienė pridūrė, kad siūloma spręsti ir tokias problemas, kaip moterų išnaudojimas bei būtinųjų higienos priemonių kainų klausimai.

Higienos priemonės – ne prabangos prekė

„Privalomosios mediacijos smurto artimoje aplinkoje atvejų išimtis, nes, deja, šiandien turime situaciją, kai jau metus yra taikomas privalomas mediacijos reikalavimas, nors visos su moterimis dirbančios organizacijos sako, kad lygiaverčių derybų šioje vietoje būti negali.

Kitas dalykas – skausmas ir kančia, kurį patiria viena moterų grupė, aiškinamajame rašte yra pateikta daug mokslinių tyrimų duomenų, tai yra prostitucijoje išnaudojamų moterų persekiojimo atšaukimas.

Tai yra moterys, iš kurių 98 procentai nuolat patiria įvairiausių formų smurtą, du trečdaliai iš jų pateko į prostituciją per smurtą. 

Šalia to yra tokie dalykai, kurie susiję su tiesiog seksizmo mažinimu. <...> Tai yra seksistinių mokesčių naikinimas. Turėtų būti sumažintas PVM moterų menstruacinėms, higienos priemonėms, nes tai nėra prabangos prekės. Šiandien yra taikomas PVM tokio dydžio, kuris taikomas prabangos prekėms. Tai yra būtinieji poreikiai, žmogaus orumo užtikrinimas ir reprodukcinės sveikatos vienas iš klausimų“, – sakė D.Šakalienė ir pridūrė, kad higienos priemonės turėtų būti nemokamai prieinamos ir ugdymo įstaigose, bibliotekose.

„Manome, kad dėmesys turi būti ne tik šią savaitę, bet ir visus metus, ir šie metai turėtų būti moterų metai, kad išspręstumėme ir galų gale galėtumėme užtikrinti lygias teises ir galimybes“, – pridūrė O.Leiputė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.