G. Nausėdos patarėjas: rinkimų sistemos keitimas neturėtų būti palankus vienai politinei jėgai

Prezidentūra teigia stebinti, ar valdančiosios daugumos siekiai pakeisti rinkimų sistemą nebus palankūs vienai politinei partijai.

Gitanas Nausėda.<br>M.Patašiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 9, 2021, 1:28 PM

„Stebime labai atidžiai šitą procesą ir tikimės, kad bus atsižvelgta į žmonių lūkesčius ir norus, o sistema nebus pritaikoma pagal kažkurios vienos politinės jėgos poreikį. Aš nekalbu apie konkrečią politinę jėgą, bet tikimės, kad bus prisitaikoma ne pagal politinių partijų norus“, – „Žinių radijui“ komentavo prezidento vyriausiasis patarėjas Povilas Mačiulis.

Patarėjo teigimu, žmonės nori tiesioginių merų rinkimų, taip pat nori rinkti Seimo narius vienmandatėse apygardose tiesiogiai. Pasak P. Mačiulio, žmonės aktyviau dalyvauja savivaldos rinkimuose su komitetais, o tai patinka rinkėjams ir didina rinkimų aktyvumą.

„Žmonės nori dalyvauti savivaldos rinkimuose ne tik buriantis į politines partijas, bet dalyvauti rinkimuose per rinkimų komitetus, nes tai didina žmonių aktyvumą, kuris yra labai svarbus pilietinės galios aspektas“, – teigė P. Mačiulis.

Jo nuomone, pavojus gali kilti, jeigu partijos bandytų pakeisti rinkimų sistemą matydamos rinkimų komitetų konkurenciją ir siekdamos panaikinti joms nepalankius rinkimų būdus.

„Labai svarbu, kad partijos, kurios galbūt skaičiuodamos ir matydamos konkurenciją, gali ieškoti būdų, kaip pažaboti tam tikras rinkimų dalyvavimo formas, kurios nėra naudingos kažkuriai politinei jėgai. Tai prezidentas tikrai bus tas apsaugos garantas, kuris stebės šitą procesą“, – valdančiųjų planus komentavo P. Mačiulis.

ELTA primena, kad šiuo metu Lietuvoje galioja mišri rinkimų sistema. Seimo rinkimų įstatymas nustato, kad 71 parlamentaras renkamas vienmandatėse apygardoje, o 70 – daugiamandatėje pagal partijų keliamus sąrašus. Valdantieji konservatoriai inicijuoja rinkimų sistemos peržiūrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.