Arūnas Karaliūnas. Po trijų dešimtmečių kauniečiai pasakos anūkams, kaip stumdėsi eilėse dėl vakcinos

Sunku patikėti, kad praėjus daugiau kaip trims dešimtmečiams po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo Kaune vėl rikiuojasi žmonių eilės, kurios buvo tapusios neatsiejama utopinio sovietinio ekonomikos modelio dalimi.

 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-03-14 07:00

Eilės prie apelsinų, tirpios kavos, rūkytų šprotų ir net cukraus, o spalvoto vaizdo televizorius ar vaizdo grotuvas išvis buvo sunkiai pasiekiama svajonė.

Dėl jos žmonės buvo pasiruošę ne tik pusdienį praleisti eilėje, bet ir paaukoti visas santaupas.

Jeigu dabar 50-mečio kauniečio paklaustume, kokie prekės ženklai įsiminė jaunystės metais, jis turbūt nedvejodamas paminėtų „Sony“, „Panasonic“, „Philips“, JVC – visi jie žinomi garso ir vaizdo technikos gamintojai.

Tąkart atrodė, kad turėti namuose tokį gaminį – tiesiog gyvenimo svajonė. Grėsmingo užkrato fone dabar tokios svajonės atrodo juokingos.

Kai dar po trijų dešimtmečių seneliais tapę dabartiniai jaunuoliai pasakos anūkams apie labai neįprastą gyvenimą 2020–2021 metais, jie turbūt minės visai kitokius pavadinimus.

Populiarumu niekam neturėtų nusileisti pavadinimai „Pfizer“, „Johnson & Johnson“, „Moderna“ ir „AstraZeneca“ – tai žinomos farmacijos įmonės, kurių sukurtos vakcinos nuo COVID-19 ligos turėtų išgelbėti žmoniją.

Šie pavadinimai ilgam įsirėžė į žmonių atmintį, panašiai kaip „Mercedes-Benz“ ar BMW.

Kiek naujosios vakcinos veiksmingos ar žalingos žmogui, dar bus svarstoma turbūt mažiausiai dešimtmetį, tačiau vieno reiškinio nuneigti neįmanoma – kauniečiai dėl vakcinos vėl trypčioja eilėse. Sakyti, kad stumdosi, negalima, nes būtina laikytis saugaus atstumo.

Eilėse išsirikiavusius garbaus amžiaus kauniečius buvo galima išvysti prie naujosios Ledo arenos, kurioje Kauno valdžia įrengė vakcinavimo centrą.

Jame apsilankęs prezidentas G.Nausėda žarstė pagyras ir Kauną pateikė kaip pavyzdį, kaip reikia ruoštis masiniam gyventojų vakcinavimui. Dabar esą vyksta tik lengva treniruotė.

Kai kam vakcinos dozė išties tapo gyvenimo svajone, nes kartais atrodo, kad karantinas ir gausybė įprasto gyvenimo apribojimų niekada nesibaigs, ir tai smarkiai veikia tiek fizinę, tiek psichinę žmonių sveikatą. Mirčių skaičiai kiekvieną mėnesį šauna į naujas aukštumas.

Didžiausia bėda, kad tenka tik kantriai laukti ir nėra kitų būdų problemai išspręsti. Didžiausiu deficitu tapusios vakcinos neįmanoma teisėtai nusipirkti nei už kelis kartus didesnę kainą, nei parsivežti iš kaimyninės Lenkijos prekybos centro.

O laukdami skiepo dauguma kauniečių tapo beveik profesionaliais farmacininkais, drąsiai žarstančiais patarimus, kokią vakciną reikėtų rinktis, kokią apsaugą suteikia preparatas ir kokio šalutinio poveikio reikėtų tikėtis po procedūros.

Esant tokioms aplinkybėms labai sunku surasti argumentų ir nuraminti įsielektrinusius žmones. Gal tik Lietuvos sveikatos mokslų universiteto vadovybė trina rankomis – artimiausiais metais nepristigs jaunuolių, norinčių studijuoti farmakologiją.

Tuo metu dabar dirbantiems medikams labiausiai rūpi gauti kuo daugiau vakcinos dozių, paskiepyti kuo daugiau gyventojų ir tikėtis sumažinti tvyrančią įtampą.

Jeigu vakcinos siuntų skaičius artimiausiais mėnesiais išties drastiškai padidės, kaip žadėjo prezidentas G.Nausėda, eilės gali susidaryti ne tik prie Ledo arenos.

Pagal skiepijimo tempą Kaunas taip pat minimas tarp geriausių pavyzdžių ir nėra abejonių, kad sprendimą pavyks surasti.

Galima net „Žalgirio“ areną pritaikyti reikšmingai misijai, o galbūt atsirastų savanorių, sutinkančių dirbti net naktimis, jeigu norinčiųjų skiepytis srautas išliks toks pat didelis.

Juk visa tai daroma ne dėl kieno nors įgeidžių, o dėl bendro tikslo – kuo spartesnio grįžimo prie įprastų gyvenimo sąlygų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.