Pavasario saulė atvėrė miesto piktžaizdes: paaiškėjo, kas Kaune gali sulaukti baudų

Žiema jau išėjo – tvarkdariai atėjo. Plakatų su tokiu šūkiu, skatinančiu kauniečius kuo skubiau tvarkytis, dar nematyti, nors gal ir reikėtų. Mat pavasario saulė įvairiose vietose atvėrė tikrų netvarkingumo lobių.

Prie buvusio Ramybės parko boluoja krūva baltų šlepečių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Prie buvusio Ramybės parko boluoja krūva baltų šlepečių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Aleksoto apžvalgos aikštelėje kažkas sudaužė stiklinį aptvarą, sulaužė turėklus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Aleksoto apžvalgos aikštelėje kažkas sudaužė stiklinį aptvarą, sulaužė turėklus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Iš statybų aikštelės išriedėjusi sunkiasvorė technika moliu ir žemėmis užteršė Ąžuolyno gatvę.<br>M.Patašiaus nuotr.
Iš statybų aikštelės išriedėjusi sunkiasvorė technika moliu ir žemėmis užteršė Ąžuolyno gatvę.<br>M.Patašiaus nuotr.
Laiptai prie Trijų mergelių tilto aplūžę, grindinyje prie jų atsivėrė duobė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Laiptai prie Trijų mergelių tilto aplūžę, grindinyje prie jų atsivėrė duobė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 14, 2021, 3:57 PM

Nors karantinas ir jau kelis mėnesius nemažai kauniečių nosį iš namų retai iškiša, sniegui nutirpus mieste tai vienur, tai kitur plaikstosi šiukšlės.

Po žiemos miego bundantį miestą taip pat bjauroja šaknis įleidę nenaudojami automobiliai, suniokota apžvalgos aikštelių įranga.

O purvas, kurį ant ratų išvežiojo iš statybviečių išriedančios sunkiasvorės mašinos, dažną šalia naujų statybų gyvenantį miestietį tiesiog varo į neviltį.

Kai kurie kauniečiai patys skuba tvarkyti savo aplinkos, kiti įspėjami tai daryti.

Savivaldybės atstovai pranešė, kada ir kur mieste tvarkos atsiras daugiau.

Sugadino naują įrangą

Laisvalaikiu nemažai kauniečių jau plūsta pasivaikščioti prie Kauno marių, Lampėdžių ežero ar į Panemunės šilą ir paplūdimį. Ten esančios sporto ir vaikų žaidimo aikštelės, gelbėtojų būdelės tvarkingos, žmonės jų nesuniokojo. Paplūdimiai taip pat švarūs.

Aleksoto apžvalgos aikštelė, kur atvyksta nemažai į miestą pasidairyti norinčių pramogautojų, praėjusią žiemą buvo atnaujinta, aptverta stikliniu aptvaru. Tačiau vienas jos stiklas jau išdaužtas, o metalinis turėklas nulaužtas.

Dar prasčiau atrodo Trijų mergelių tilto prieigos. Grindinio plytelės prie apžvalgos aikštelės ir laiptų A. ir J.Gravrogkų gatvėje išklypusios, vienoje vietoje žioji duobė. Kai kurios laiptų pakopos aptrupėjusios.

Kitoje aikštelės pusėje esantys laiptai, vedantys link tilto, užtverti, nes dar labiau sulūžę.

„Praėjusį rudenį tilto prieigos dar nebuvo tokios baisios, bet dabar plytelės išsiklaipiusios, link tilto vedantys laiptai jau daug metų užtverti. Gal jau būtų metas juos sutvarkyti?“ – siūlė kaunietė Rasa Budraitytė.

Laiptų būklę tikrins iš naujo

Kauno savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėjai Radetai Savickienei apmaudu, kad nespėjus oficialiai atidaryti atnaujintos Aleksoto apžvalgos aikštelės vėl reikės imtis tvarkybos darbų.

„Apie išdaužtą stiklą sužinojome dar praėjusią savaitę ir kreipėmės į policiją. Šiuo metu pareigūnai aiškinasi įvykio aplinkybes. Kadangi šioje teritorijoje įrengtos vaizdo stebėjimo kameros, tikimės, kad pavyks nustatyti kaltininkus ir sulaukti žalos atlyginimo iš jų“, – kalbėjo R.Savickienė.

Jeigu policijai nepavyks nustatyti vandalų, po turėklais esantis stiklas bus pakeistas savivaldybės lėšomis. Tiksli suma bus žinoma tik atlikus tvarkybos darbus.

Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis sakė, kad pastarąjį kartą Trijų mergelių tilto laiptų ir jų prieigų būklę specialistai įvertino praėjusių metų pabaigoje. Ji nebuvo avarinė ar kelianti pavojų pėstiesiems.

„Netrukus šią vietą vėl patikrinsime. Jeigu po žiemos atsirado kritinių defektų, kurie kelia pavojų, remonto darbus organizuosime jau šį pavasarį“, – nuramino kauniečius A.Pakalniškis.

Prie parko išmetė šlepetes

Parkų ar upių pakrantės nutirpus sniegui taip pat atvėrė įvairių lobių.

Štai Trakų gatvėje prie senųjų neveikiančių Kauno kapinių, kurias kauniečiai vis dar vadina Ramybės parku, mėtosi krūva išmestų baltų medžiaginių šlepečių. Iš kur jos ten atsirado, lieka tik spėlioti.

Žemųjų Šančių bendruomenės narė Rita Namikė pasakojo, kad daug žmonių jau traukia prie Nemuno. Nori ne tik pasivaikščioti, bet ir atsiveža kavos vienkartiniuose puodeliuose, kebabų.

„Atliekas atvykėliai išmeta į šiukšlių dėžes, bet jų per mažai ir jos atviros. Prie Nemuno gyvena daug paukščių. Jie šiukšles iš dėžių ištempia, atliekos mėtosi prie paplūdimio. Seniūnės prašėme, kad būtų įrengta daugiau šiukšlėms ir šunų išmatoms skirtų dėžių“, – kalbėjo R.Namikė.

Kai kurie Šančių gyventojai eidami pasivaikščioti neretai pasiima maišų ir renka išmėtytas šiukšles.

„Pati tai darau jau 15 metų. Panašiai elgiasi ir nemažai kaimynų. Kaip ir kiekvienais metais, planuojame rengti talką“, – pranešė R.Namikė.

Savotiškomis šiukšlėmis, teršiančiomis miestą, yra ir seni automobiliai. Vienas tokių stovi Biržiškų gatvėje esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje. Jis apleistas, net be ratų, o kelios padangos sukrautos į automobilio saloną.

„Daug kauniečių čia stato automobilius, vietos aikštelėje būna retai, todėl apmaudu, kad ją užima senas automobilis“, – skundėsi Biržiškų gatvės gyventojas Saulius Ambrazevičius.

Pranešė apie daugybę duobių

Po žiemos gatvėse atsivėrė nemažai duobių. Kauno savivaldybė paskelbė, kad apie jas galima pranešti „Kauno švarai“ telefonu arba parašyti elektroninį laišką.

Nors kai kurie kauniečiai skeptiškai vertina tokį raginimą ir netiki, kad gatvės greitai sulauks darbininkų, vis dėlto kiti praneša apie pastebėtas duobes. Jų yra Demokratų, Chemijos, Romainių gatvėse, Raudondvario plente, Savanorių prospekte ir daugybėje mažesnių miesto arterijų.

Bendrovės „Kauno švara“ atstovas Jonas Tumpa sakė, kad per kovo mėnesį užregistruota 130 duobių.

„Pranešimų gauta kur kas daugiau, bet dažnai skirtingi žmonės nurodo tas pačias vietas. 75 duobės jau užtaisytos. Gatves remontuoja dvi darbininkų brigados.

Paprastai po gauto pranešimo jie į nurodytą vietą nuvyksta po 2 ar 3 darbo dienų. Jei reikia sudėtingesnio remonto, darbininkai darbus gali pradėti ir praėjus 5 darbo dienoms po pranešimo“, – sakė J.Tumpa.

Tris statytojus jau įspėjo

Ne mažiau pasipiktinimo kauniečiams kelia tai, kad kai kurios gatvių atkarpos purvinos. Kaune vyksta nemažai naujų objektų statybų ir atnaujinimo darbų.

Iš statybų aikštelių išriedėjusios sunkiosios technikos padangos būna aplipusios purvu. Juo gatvės ir pasidengia.

Žaliakalnyje gyvenantis Aurimas Žvirblis pasakojo, kad toks vaizdas yra prie Sporto halės, nes vyksta jos rekonstrukcijos darbai, ir aplink S.Dariaus ir S.Girėno stadioną.

Tokių pat purvynių yra ir Partizanų gatvėje, ties 34-uoju numeriu pažymėtu sklypu, kur vyksta statybos, A.Juozapavičiaus prospekto atkarpoje tarp geležinkelio turgaus ir populiaraus prekybos centro.

Apie nešvarią techniką ir jos teršiamas gatves galima pranešti seniūnijoms ir Kauno savivaldybės Viešosios tvarkos skyriui.

Gatvių teršėjai nuolat stebimi ir įspėjami

Rimantas Vilimas

Kauno savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas

„Dėl technikos, kuri dirba statybų aikštelėse ir išvykdama iš jų moliu užteršia gatves, kauniečių skundų pradėjome gauti vos tik atšilus. Trys tokie skundai gauti dėl Partizanų gatvės 34-ojo sklypo. Čia statomi nauji namai. Vieną kartą pranešta apie Kleboniškio gatvės 27B sklypą, kuris aukštinamas ir iš jo taip pat išrieda purvina technika. Purvo būna ir prie Breslaujos gatvėje 3A statomo naujo prekybos centro. Šiuose statybos objektuose dirbančios įmonės įspėtos.

Jei situacija nesikeis, joms grės baudos iki 600 eurų.

Taip pat stebime situaciją A.Juozapavičiaus prospekte 199A, kur pradėti statyti daugiabučiai. Nuolat prižiūrime S.Dariaus ir S.Girėno stadiono statybvietę, nes ir ten pasitaiko atvejų, kad aplinkinės gatvės būna išpurvintos.

Jei gyventojai pastebi senų nenaudojamų automobilių, turėtų pranešti seniūnijoms. Jų atstovai ieško automobilių savininkų. Jei to padaryti nepavyksta, informacija perduodama Viešosios tvarkos skyriui. Šį pavasarį tokių pranešimų dar buvo nedaug. Pernai buvo užregistruota 400 nenaudojamų automobilių, pusę iš jų pašalinome mes, kitus – patys savininkai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: : Lithuanian challenges in Green Finance and Global Agenda