Dėl žmonos dovanos į Egiptą išvykęs V. Ąžuolas iš etikos sargų tikisi tik pabarimo, beda pirštu į kitus „prasikaltusius“

Į Egiptą tik prasidėjus Seimo pavasario sesijai išskridęs parlamentaras, valstietis Valius Ąžuolas teisinasi, kad į skubią kelionę neperspėjęs nei Seimo valdybos, nei kolegų išvyko dėl žmonos padarytos staigmenos, o vėliau rašyti prašymo nebematė prasmės.

Valius Ąžuolas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Valius Ąžuolas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Valius Ąžuolas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Valius Ąžuolas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Valius Ąžuolas.<br>T.Bauro nuotr.
Valius Ąžuolas.<br>T.Bauro nuotr.
Linas Karalius<br>R.Neverbicko nuotr.
Linas Karalius<br>R.Neverbicko nuotr.
Valius Ąžuolas.<br>T.Bauro nuotr.
Valius Ąžuolas.<br>T.Bauro nuotr.
Valius Ąžuolas.<br>T.Bauro nuotr.
Valius Ąžuolas.<br>T.Bauro nuotr.
Valius Ąžuolas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Valius Ąžuolas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Valius Ąžuolas.<br>T.Bauro nuotr.
Valius Ąžuolas.<br>T.Bauro nuotr.
Valius Ąžuolas.<br>T.Bauro nuotr.
Valius Ąžuolas.<br>T.Bauro nuotr.
Valius Ąžuolas.<br>T.Bauro nuotr.
Valius Ąžuolas.<br>T.Bauro nuotr.
Valius Ąžuolas.<br>T.Bauro nuotr.
Valius Ąžuolas.<br>T.Bauro nuotr.
Valius Ąžuolas.<br>D.Umbraso nuotr.
Valius Ąžuolas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

Mar 15, 2021, 4:56 PM, atnaujinta Mar 15, 2021, 7:33 PM

Politikas tvirtina Seimo etikos ir procedūrų komisijos, į kurią dėl jo veiksmų kreipėsi parlamento vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen, nebijantis, nes ši jokių sankcijų jam pritaikyti esą negali, todėl greičiausiai tik pagrūmos pirštu ir paprašys kitą kartą taip nebesielgti.

„Iš tikrųjų, tos aplinkybės yra labai paprastos – žmona man paruošė staigmeną, nupirko kelionę paskutinę minutę. Fiziškai net nebūčiau spėjęs kreiptis, nes Seimo valdyba renkasi ne kiekvieną dieną – kas savaitę ar kas dvi. O rašyti prašymą tada, kada jau esi išvykęs, nėra prasmės.

Aš esu nei pirmas, nei paskutinis Seimo narys, kuris išvažiuoja be valdybos leidimo. Kadangi sankcijų toje vietoje kaip ir nėra, yra tik etikos komisijos pabarimas, kad kitą kartą taip reikėtų nedaryti, tai kai reikia rinktis tarp šeimos ir darbo, šiuo atveju pasirinkau šeimą ir žmoną“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ sakė V.Ąžuolas.

V.Ąžuolas: su Seimo pirmininke etikos komisijoje turėtume būti svarstomi vienodai

Penktadienį vykęs Seimo biudžeto ir finansų komiteto nuotolinis posėdis susilaukė nemažai dėmesio.

Dėl to, kad komiteto narys V.Ąžuolas tik prasidėjus Seimo pavasario sesijai išvyko atostogauti į Egiptą ir į posėdį prisijungė iš viešbučio Šarm el Šeiche kambario, baiminantis dėl saugumo nukeltas Lietuvos pozicijos Europos Sąjungos (ES) klausimais uždaras komiteto posėdis.

„Tai buvo komiteto pirmininko sprendimas, nors nesupratau, kuo jis motyvavo, nebent jis turėjo iš tarnybų kažkokį pranešimą, kad ryšys yra nesaugus, nes klausimas, o kas gali užtikrinti ryšio saugumą būnant Lietuvoje, Latvijoje ar kitoje šalyje? Turbūt niekas.

Bet aš ir pasiūliau komiteto pirmininkui, jeigu pas jį tokios didelės baimės, atsijungti iš to posėdžio momento, kad viskas būtų saugu. Kvorumas dėl vieno nario tikrai nebūtų sugriuvęs“, – jau grįžęs iš atostogų kalbėjo V.Ąžuolas.

Valstietis pareiškė, kad Seimo etikos ir procedūrų komisijos esą neturėtų stebinti toks jo elgesys, o tuo labiau – Seimo pirmininkės V.Čmilytės-Nielsen, kuri, parlamentaro teigimu, pati dažnai pažeidinėja Seimo statutą.

„Mane labai stebina, ko gali kolegos imtis? Aš įvairiais momentais, tiek J.Džiugelio, tiek kitų Seimo narių buvau nuolat skundžiamas praeitoje kadencijoje, o daugelis tų dalykų netgi nepasiteisino.

Šiuo atveju taip, etikos komisija gali pasakyti, kad kitą kartą rekomenduojame jums kreiptis ir gauti leidimą, bet tai turbūt neturėtų stebinti, nes netgi Seimo pirmininkė labai dažnai pažeidinėja statutą.

Pavyzdžiui, Seimo statutas numato, kad jei penki Seimo nariai prašo perbalsuoti jau įvykus balsavimui, ji turėtų tai leisti, bet Seimo pirmininkė neleidžia perbalsuoti. Ji taip pat pažeidžia statutą. Turbūt galėsime atsisėsti su Seimo pirmininke kartu ir būsime vienodai svarstomi etikos komisijoje“, – sakė V.Ąžuolas.

Pasilygino su G.Landsbergiu, kuris buvo išvykęs darbo vizitu

Paklaustas, ar nemano, kad ši kelionė galėjo neigiamai atsiliepti jo, kaip politiko, reputacijai, valstietis atsakė savo pareigas vykdęs ir nebuvęs vienintelis Seimo narys, praleidęs pirmąjį Seimo pavasario sesijos posėdį.

Kaip pavyzdį jis pateikė užsienio reikalų ministrą Gabrielių Landsbergį, kuris taip pat nedalyvavo pirmame Seimo posėdyje. Tiesa, ministras tądien buvo išvykęs į vizitą Estijoje, kur susitiko su Estijos užsienio reikalų ministre Eva-Maria Liimets.

„Kodėl turėtų atsiliepti neigiamai šita kelionė? Aš gal tik ką padariau ne taip, nes kitus darbus aš vykdžiau nuotoliniu būdu, savo pareigas vykdžiau, komiteto posėdžiuose aš dalyvavau, o vienintelis dalykas, kad praleidau vieną dieną Seimo posėdžių, kuri buvo trečiadienį.

Bet tą pačią dieną praleido ir G.Landsbergis, kiti beveik 20 Seimo narių, tai aš turbūt vienodai kaltas, kiek ir kiti Seimo nariai. Reikia suprasti, kad Seimo narys taip pat turi šeimą, vaikus, savo gyvenimą.

Suprantu, kad politiko duona yra tokia – jis yra viešas asmuo, smerkiamas, aptarinėjamas, menkinamas, galima apie jį melagienas kurti, bet tokia jau politiko duona. Tik labai liūdna, kad šeima turi kentėti dėl tokių dalykų. Bet šiuo atveju aš pasirinkau šeimą“, – aiškino V.Ąžuolas.

Ar būtų priėmęs tokį patį sprendimą, net jei Seimo posėdžiai nevyktų nuotoliniu būdu ir juose reikėtų dalyvauti fiziškai? „Turbūt, kad būčiau tą patį priėmęs. Šeima yra šeima, ji ir sveikata yra svarbiausias dalykas. Bet, žinoma, nereikia užmiršti ir apie pareigas“, – tvirtino valstietis.

Su L.Karaliumi savęs nelygina

Pasak V.Ąžuolo, jo situacijos negalima lyginti su Lino Karaliaus situacija 2010 metais, kaip tai daroma viešojoje erdvėje, nes jis savo Seimo nario kortelės niekam nepaliko ir vežėsi ją kartu į Egiptą.

„Ten pagrindinis motyvas ir priesaikos sulaužymas buvo tame, kad jis perdavė savo kortelę balsuoti kitam asmeniui, o tai yra draudžiama ir tai yra priesaikos sulaužymas. Aš šiuo atveju savo kortelę su savimi išsivežiau ir man net nebūtų tokių minčių, kad kažkam galėjau perduoti už save balsuoti.

Todėl lyginti mane su L.Karaliumi – du nepalyginami dalykai. Seimo statute nėra draudžiama Seimo nariams išvykti“, – tikino politikas.

Kartu V.Ąžuolas pažėrė kritikos nuotoliniu būdu vykstantiems Seimo posėdžiams, kuriuose esą nėra užtikrinamas saugumas ir bet kuris Seimo narys gali balsuoti už kitą asmenį vien tik pridėjęs jo nuotrauką prie kompiuterio kameros. Taip esą galės elgtis ir ministrų padėjėjai, kai jie negalės dalyvauti posėdžiuose.

Valstietis priekaištavo, neva praėjusią pavasario sesiją tuometiniai valdantieji būtent dėl saugumo ir nusprendė posėdžių nerengti nuotoliniu būdu, o dabar jis teigia pastebintis dabartinių valdančiųjų sukčiavimą, kai šiems neleidžiama perbalsuoti arba pasisakyti, juos tiesiog „atjungiant“.

„Tai aš iš karto galiu pasakyti, kaip bus elgiamasi, kai reikės narkotikų legalizavimą priiminėti, kitokius suvaržymus priiminėti. Taip bus nuolat daroma, atjunginėjama opozicija ir pasakoma, kad jūs buvote atjungti, nebalsavote ir viskas, ką čia padarysi.

Tokioms manipuliacijoms aš tikrai negaliu pritarti“, – situaciją dėl nuotolinių posėdžių komentavo V.Ąžuolas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.