G. Nausėda: konservatorių iniciatyva dėl EVT prieštarauja Konstitucijai

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad Seimo konservatorių iniciatyva į Europos Vadovų Tarybą deleguoti ne jį, o premjerę Ingridą Šimonytę, prieštarauja Konstitucijai ir be pagrindo kursto įtampą.

Prezidentas Gitanas Nausėda „Centro poliklinikos“ Naujamiesčio filiale nuo COVID-19 pasiskiepijo „AstraZeneca“ vakcina.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Prezidentas Gitanas Nausėda „Centro poliklinikos“ Naujamiesčio filiale nuo COVID-19 pasiskiepijo „AstraZeneca“ vakcina.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 29, 2021, 3:55 PM

Interviu BNS šalies vadovas teigė, kad „jokia institucija, ministerija, Seimo narių grupė negali sudaryti galimybių ar apriboti prezidento galimybių vykdyti jo konstitucinę prievolę“

„Ir tokia pareiga yra – šalies prezidentas vykdo šalies atstovavimą įvairiose tarptautinėse organizacijose, užsienio valstybėse, išgyvendindamas šalies užsienio politiką“, – teigė G. Nausėda.

„Konkrečiai jeigu kalbate apie Europos reikalų komitetą, taip, ERK gali suformuoti Lietuvos poziciją, tačiau jis neturi teisės nustatyti delegacijos sudėties“, – teigė prezidentas.

Seimo Europos reikalų komitetas šį mėnesį paskelbė, kad nuo šiol tvirtins ne tik Lietuvos pozicijas prieš kiekvieną Europos Vadovų Tarybos posėdį, bet ir teiks rekomendacijas, kas turėtų vadovauti Lietuvos delegacijai.

Konservatoriai sako, kad kai kuriais atvejais prezidentą galės pakeisti premjerė Ingrida Šimonytė, kai darbotvarkėje bus Vyriausybės kompetencijos klausimai. Jų teigimu, gavus Seimo komiteto rekomendaciją, delegaciją galėtų sudaryti premjerė.

Jie remiasi tuo, kad prezidentas nėra atskaitingas nei Seimui, nei Vyriausybei, todėl yra rizika, kad jis gali nukrypti nuo jų patvirtinto mandato.

G. Nausėda pabrėžė, kad tokio atvejo iki šiol nėra buvę, o esant gerai valiai galima sėkmingai bendradarbiauti.

„Ar yra buvęs toks precedentas, kuomet prezidentas, nežinau, ar svarstydamas, ar derėdamasis dėl daugiametės finansinės perspektyvos ir gaivinimo fondo ar kitais klausimais, svarstydamas arba derėdamasis dėl klimato kaitos tikslų, kas visiškai neseniai buvo daryta, nukrypo, kaip jūs sakot, nuo Lietuvos pozicijos? Lietuvos pozicija yra formuluojama, formuluojama kartu, dirbant įvairioms institucijoms ir mes tos pozicijos laikomės. Tai yra mandatuojama – surandamas bendras vardiklis tarp skirtingų valdžios įstaigų. Ir mes tai pozicijai atstovaujame“, – sakė G. Nausėda.

„Tikrai nėra taip, kad prezidentas susigalvoja savo poziciją, stovėdamas prie „Spartano“ lėktuvo ir nuskridęs improvizuoja. Prezidentas atstovauja Lietuvos pozicijai dėl to, kad jis, kaip aukščiausias valdžios pareigūnas, yra saistomas, be jokios abejonės, noro bendradarbiauti su kitomis valdžios institucijomis. Tą jis daro“, – teigė šalies vadovas.

„Iš mūsų pusės problemos niekada dėl kažkokių bendrų gairių arba pozicijų nustatymo nėra kilę. Todėl aš labai tikiu, kad jeigu visos į šio klausimo sprendimą įtrauktos pusės turi geros valios bendradarbiauti, nėra jokių problemų nei formuojant bendrą poziciją, nei paskui pasidalijat arba informuojant apie procesus EVT post factum, kai įvyksta šitie renginiai ir kalbantis su premjere, kalbantis su ministru, kalbantis su Seimo nariais“, – kalbėjo G. Nausėda.

Jo teigimu, šis klausimas eskaluojamas dirbtinai, siekiant kelti įtampą.

„Man atrodo, kad mes čia kuriame problemą ten, kur jos iš esmės galėtų ir nebūti. Galbūt tai yra sąmoningai daroma – problema yra sukuriama tam, kad būtų atrasta tam tikra įtampos vieta arba įtampos šaltinis“, – teigė prezidentas.

BNS paklaustas, ar įsivaizduoja situaciją, kai atskiras delegacijas sudarytų tiek jis, tiek premjerė, G. Nausėda atsakė: „Be abejo, kad valstybėje turbūt tai nesudarytų prielaidų atrodyti tinkamai tarptautiniame kontekste, tai būtų šiek tiek komiška situacija“.

„Bet aš dar kartą grįžtu prie to, kad turime vadovautis Lietuvos Respublikos Konstitucija, ir jokie veiksmai, kurie prieštarautų Konstitucijai, yra tiesiog negalimi. Nes priešingu atveju, jeigu kurie nors Seimo nariai dirbtinai kuria situaciją, kurioje atsiranda konfliktas su pagrindiniu šalies įstatymu, na, jie turėtų jau dabar pagalvoti apie savo politinę ir ne tik politinę atsakomybę“, – sakė prezidentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.