Pasisakė opozicijos rezoliuciją pamatę iš postų stumiami Seimo komitetų pirmininkai T. V. Raskevičius įžvelgia persekiojimą

Seimo opozicijai išreiškus nepasitikėjimą Žmogaus teisių, Švietimo ir mokslo reikalų bei Užsienio reikalų komitetų pirmininkais, šie sako, jog rimtų priežasčių trauktis nemato. Tiesa, Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius kritiškesnis – pasak jo, tokiu būdu kolegos Seime tęsia jo, kaip homoseksualaus asmens, persekiojimą.

 Tomas Vytautas Raskevičius, Artūras Žukauskas ir Žygimantas Pavilionis<br> Lrytas.lt koliažas
 Tomas Vytautas Raskevičius, Artūras Žukauskas ir Žygimantas Pavilionis<br> Lrytas.lt koliažas
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Artūras Žukauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Artūras Žukauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Žygimantas Pavilionis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Žygimantas Pavilionis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>T.Bauro nuotr.
 Artūras Žukauskas.<br>T.Bauro nuotr.
 Artūras Žukauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Žygimantas Pavilionis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Žygimantas Pavilionis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Apr 2, 2021, 2:31 PM, atnaujinta Apr 2, 2021, 5:07 PM

Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) bei Darbo partijos frakcijų atstovai įregistravo rezoliucijos projektą, kuriame teigia, jog valdantieji turėtų „įvertinti Tomo Vytauto Raskevičiaus ir Artūro Žukausko bei konservatoriaus Žygimanto Pavilionio politinę atsakomybę bei galimybę toliau eiti šias atsakingas pareigas“.

Parlamentarė, LVŽS frakcijos atstovė Agnė Širinskienė naujienų portalui lrytas.lt teigė, jog būtent šių trijų komitetų pirmininkų veiksmai iššaukia tiek visuomenės, tiek įvairių organizacijų nepasitikėjimą.

„Mes visoje eilėje posėdžių turėjome susitikimus ir su visuomenės atstovais, ir su nevyriausybinėmis organizacijomis, kurios susiduria su problemomis, bendraudamos su Žmogaus teisių komitetu.

Taip pat nevyriausybinės organizacijos buvo įžeistos dėl Švietimo komiteto pirmininko pasisakymų apie „plokščiažemius“, ir, manau, visi matėme viešojoje erdvėje pono Pavilionio elgesį išvykus su diplomatine misija, kurią jis sugebėjo savo iššaukiančiu elgesiu sužlugdyti.

Visa tai neišvengiamai skatina mūsų reakciją ir norą atkreipti Seimo vadovybės dėmesį, kad demokratinėse valstybėse tokie dalykai neturėtų vykti“, – kalbėjo A.Širinskienė.

Nemato priežasčių trauktis

Seimo Švietimo ir mokslo reikalų komiteto pirmininkas Artūras Žukauskas teigė nesuprantantis, kodėl turėtų trauktis iš pareigų. Jis taip pat pridūrė, kad minimos rezoliucijos dar nematė.

„Nemačiau tos rezoliucijos, tai net nežinau, kuo aš neįtinku. Opozicija visuomet turi piktintis, tai natūralu“, – portalui lrytas.lt sakė jis.

Prieš kelis mėnesius Darbo partijos frakcija kreipėsi į Etikos ir procedūrų komisiją dėl A.Žukausko frazių, kurios galimai buvo diskriminuojančio pobūdžio. Posėdžio metu komiteto pirmininkas pasakė, kad tam tikrais švietimo klausimais kvies diskutuoti ne visas suinteresuotas organizacijas, o tik kai kurias.

Tąkart į komiteto kolegės A.Kubilienės klausimą, kodėl bus kviečiamos ne visos suinteresuotos organizacijos, jis atsakė: „Aš nežadu kviesti žmonių, kurie žviegia, kad negalima tvirtinti Stambulo konvencijos, kuriems nepatinka, kad ten kažkurioj vietoj pasakyta apie socialinę lytį. Su tokiais žmonėmis šnekėti tas pats kaip su plokščios žemės šalininkais.“

Rezoliucijoje teigiama, kad A.Žukauskas „taip varžo šių asmenų teisę išreikšti savo nuomonę Tautos atstovybėje – Seime, kas prieštarauja pačiai demokratijos ir parlamentarizmo esmei“.

A.Žukauskas savo ruožtu tikino, kad jam mesti kaltinimai dėl to, jog kažkam neleidžia išreikšti savo pozicijos, yra nepagrįsti.

„Ten buvo kaltinimai, kad kažkam neleidžiu pasisakyti, tai tie kaltinimai yra niekiniai. Visi Seimo komitetų posėdžiai yra absoliučiai atviri, visi, kurie kreipiasi, gauna prisijungimą. Tačiau, pagal Seimo statutą, pirmininkas gali pasikviesti ir asmenis, kurie yra reikalingi klausimų svarstymui. Tai aš pasakiau, kad specialiai tokių nekviesiu“, – kalbėjo A.Žukauskas.

Jis patvirtino, kad dėl šių pasisakymų palikti komiteto pirmininko kėdės tikrai nesvarstytų.

„Dėl šitos priežasties tai net negalvočiau trauktis, nebent kažkokių rimtesnių atsirastų. Visi, kurie norėjo, dalyvavo ir buvo išklausyti. Kad aš ten vaizdingai išsireiškiau, tai čia kiekvienas gali pagal save suprasti“, – komentavo Seimo Švietimo ir mokslo reikalų komiteto pirmininkas.

Savo ruožtu LVŽS narė A.Širinskienė kalbėjo, kad A.Žukauskas dėl savo žodžių iki šiol neatsiprašė, ir svarstė, kad tai būtų svari priežastis pasitraukti.

„Ką ponas Žukauskas kalbėjo, manau, girdėjo visi feisbuko vartotojai. Jis Seimo narės A.Kubilienės buvo ne kartą perklaustas dėl tų organizacijų pakvietimo, jis labai aiškiai prieštaravo, žmonės buvo pažeminti.

Šiuo atveju, kai vienas aukščiausių Seimo pareigūnų išvadina žmones įvairiais vardais vien dėl to, kad jie mano kitaip, nei jis, tai tikrai nėra suderinama su tokiomis aukštomis Seimo nario pareigomis.

Tą galbūt galėtų daryti žmonės, kurie iš viso nedirba Seime ir neturi jokio supratimo apie demokratiją, bet dabar tokie pareiškimai yra absoliučiai nederami. Tiesiog nematėme jokio jo atsiprašymo ir apgailestavimo, kad šitaip įvyko jo vadovaujamo komiteto posėdžio metu“, – lrytas.lt sakė A.Širinskienė.

T.V.Raskevičius: kolegos toliau tęsia mano persekiojimą

Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas, Laisvės frakcijos narys Tomas Vytautas Raskevičius teigė rezoliuciją vertinantis labai kritiškai – anot jo, tokiu būdu kolegos Seime tęsia jo, kaip homoseksualaus asmens, persekiojimą. Tuo pačiu T.V.Raskevičius juokavo, kad atsidurti profesoriaus Artūro Žukausko ir Žygimanto Pavilionio kompanijoje – didelė garbė.

„Vertinu labai kritiškai. Toje rezoliucijoje yra referuojama į peticiją, kuria buvo siūloma mane pašalinti iš Seimo Žmogaus teisių komiteto dėl mano seksualinės orientacijos. Labai apmaudu, kad kolegos Seime toliau tęsia mano persekiojimą būtent dėl šio mano tapatybės bruožo. Įdomu, kodėl nėra minimi 600 tūkst. parašų, kurie mane palaikė. Tai vienareikšmiškai yra kryptingai konstruojami argumentai“, – lrytas.lt sakė T.V.Raskevičius.

Rezoliucijoje teigiama, kad pavienės nevyriausybinės organizacijos nesijaučia išklausomos bei atstovaujamos komitete, mato darbo organizavimo problemų. Laisvės partijos frakcijos atstovas pabrėžė, kad įvairių organizacijų kreipimasis dėl dalyvavimo Žmogaus teisių komiteto veikloje šiuo metu yra svarstomas Etikos ir procecūrų komisijoje.

„Siūlyčiau visų pirma palaukti Etikos ir procedūrų komisijos sprendimo, o po to inicijuoti kažkokius politinius žingsnius. Bet net neabejoju, kad sprendimas turėtų būti man palankus“, – įvertino T.V.Raskevičius.

Anot politiko, toks opozicijos žingsnis jo nenustebino, o atsidurti profesoriaus Artūro Žukausko ir Žygimanto Pavilionio kompanijoje – didelė garbė.

„Tik norėčiau gerbiamą opoziciją pakviesti konstruktyviam dialogui ir darbui, o ne tokioms bereikšmėms intrigoms, kurios vyksta, atkreipčiau dėmesį, Didžiojo penktadienio metu. Iš tiesų dėl to yra liūdna“, – kalbėjo T.V.Raskevičius.

Mato kaip balandžio 1-osios pokštą

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Ž.Pavilionis teigė šią rezoliuciją matantis kaip balandžio 1-osios pokštą, todėl rimtai jos nevertina.

„Iš pradžių galvojau, kad tai yra balandžio 1-osios pokštas. Jau vakar žinojau, kad jie apie tai mąsto, žinojau, kad tikrai ne visi opozicijos žmonės pasirašė – jie, besijuokdami, mane net įspėjo apie tai. Bet netikėjau, kad jie tai registruos, esu tikrai giliai nustebęs dėl tokių kaltinimų“, – lrytas.lt sakė Ž.Pavilionis.

Tuo metu rezoliucijos projekto autorių teiginys, kad tarpininkavimo misijos Sakartvele metu jis išsakė poziciją, nesuderintą su Užsienio reikalų komitetu, Ž.Pavilionio teigimu yra „visiškas melas“.

„Mano išvykimo dieną Užsienio reikalų komitetas priėmė aiškų sprendimą, kuriuo mes išreiškėme požiūrį į susidariusią situaciją – būtent to rėmuose aš vykau į Tbilisį. Mano kelionę laimino Valdyba, kurioje aš aiškiai pristačiau savo kelionės tikslus, ir Valdyba leido man išvykti“, – pabrėžė konservatorius.

„Matant, kad ir kiti komitetų pirmininkai kabinami – tai yra tiesiog toks desperatiškas skundas ir verkšlenimas praradus valdžią“, – pridūrė Ž.Pavilionis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?