Jausmų apimtoms lietuvėms taip susisuko protas, kad plačiai atvėrė piniginę – neteko beveik 0,5 mln. eurų

Meilės ir tvirto vyriško peties pasiilgusios moterys kartais nepastebi, kaip tampa sukčių aukomis ir jiems ne tik atiduoda visus pinigus, bet ir įklimpsta į skolas. Policijos pareigūnai ir psichologai sako, kad nuo to apsisaugoti galima, tereikia pasitelkti sveiką protą.

Lietuvoje daugėja vadinamųjų romantinio sukčiavimo atvejų, kai suokimais patikėjusios moterys patiria nuostolių.
Lietuvoje daugėja vadinamųjų romantinio sukčiavimo atvejų, kai suokimais patikėjusios moterys patiria nuostolių.
Moteris mulkinusiam kauniečiui V.Vilkauskui teismas neseniai skyrė net 14 metų laisvės atėmimo bausmę.
Moteris mulkinusiam kauniečiui V.Vilkauskui teismas neseniai skyrė net 14 metų laisvės atėmimo bausmę.
V.Babajevas (nuotr.) merginoms neretai prisistatydavo Kauno „Žalgirio“ krepšininku R.Jokubaičiu ir įžūliai viliodavo iš jų pinigus.
V.Babajevas (nuotr.) merginoms neretai prisistatydavo Kauno „Žalgirio“ krepšininku R.Jokubaičiu ir įžūliai viliodavo iš jų pinigus.
V.Babajevas merginoms neretai prisistatydavo Kauno „Žalgirio“ krepšininku R.Jokubaičiu (nuotr.) ir įžūliai viliodavo iš jų pinigus.
V.Babajevas merginoms neretai prisistatydavo Kauno „Žalgirio“ krepšininku R.Jokubaičiu (nuotr.) ir įžūliai viliodavo iš jų pinigus.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 6, 2021, 10:30 PM

„Labas, gražuole, tik pamačiau tavo nuotrauką ir iš karto supratau, kad esi ta moteris, su kuria norėčiau praleisti visą savo gyvenimą“, – tokią ar panašią žinutę iš nepažįstamo vyro gavusios moterys turėtų suklusti.

Gali būti, kad tokius saldžius žodžius jums rašo ne antrosios pusės ieškantis vienišius, o sukčius, kurio pagrindinis tikslas – išvilioti iš jūsų kuo daugiau pinigų.

Vien pernai Lietuvos kriminalinės policijos biure užregistruoti 82 vadinamieji romantiniai sukčiavimo atvejai, kai elektroninėje erdvėje gražiais pažadais patikėję žmonės tapo nusikaltėlių aukomis ir sukčių kišenes papildė daugiau kaip 451 tūkstančiu eurų.

Dar daugiau tokių pranešimų gauna miestų policijos komisariatai. Tarp šių nusikaltimų užfiksuota tik pora atvejų, kai nuo sukčių nukentėjo vyrai, pagrindinis romantinių sukčių taikinys – moterys.

Apsimetė „Žalgirio“ žaidėju

Sukčiams, viliojantiems moteris, kad jas išnaudotų ir pasipelnytų, fantazijos netrūksta.

Tuo įsitikino į vilniečio Viktoro Babajevo pinkles patekusios gražiosios lyties atstovės.

Šis 23 metų sukčius per trumpą laiką iš moterų, su kuriomis susipažindavo internete, išviliojo apie 30 tūkstančių eurų, tačiau pernai priėjo liepto galą.

Sukčių sulaikius paaiškėjo, kad tuo pat metu jis „draugavo“ iškart su 18 merginų iš Vilniaus, Kauno ir Ukmergės.

Kai kurioms jų V.Babajevas prisistatydavo Kauno „Žalgirio“ krepšininku Roku Jokubaičiu ir įžūliai viliodavo iš jų pinigus.

Šis aferistas savo aukas rinkdavosi itin kruopščiai ir bendraudavo ne su bet kuo. Jis internete tikrindavo, kuo dirba merginos, – draugystę užmegzdavo tik su tomis, kurios galėjo turėti pinigų.

10 tūkstančių eurų praradusi mergina socialiniuose tinkluose atskleidė, jog apsukruolis sugebėjo visais įmanomais būdais įtikinti, kad jis yra krepšininkas R.Jokubaitis: pasakojo, kad nuolat važiuoja į treniruotes, siųsdavo jai vaizdo įrašus iš žalgiriečių gyvenimo, o po Kauno ekipos rungtynių skambindavo ir klausdavo, ar matė, kaip jis žaidė.

Graudino įvairiomis bėdomis

Patikėjusi, kad draugauja su krepšininku, mergina net nesusimąstė, kai jis pradėjo prašyti iš jos pinigų. „Agentas neteisingai užpildė mokesčių deklaraciją, todėl buvo blokuota mano banko kortelė“, – kartą paaiškino sukčius merginai.

Pinigų V.Babajevui reikėjo vis dažnai ir vis daugiau. Mergina net pati nepastebėjo, kaip jam atidavė beveik 10 tūkstančių eurų.

Užliūliuotos gražių kalbų pinigų V.Babajevui davė ir kitos jo draugės. Vienas jų sukčius įtraukdavo į neegzistuojančias loterijas ir priversdavo ne tik išnuomoti jam „CityBee“ automobilių, bet ir apmokėti jo nakvynę viešbučiuose.

Kitoms savo aukoms aferistas aiškindavo, kad pinigų reikia sunkiai sergančios motinos operacijai ir net močiutės laidotuvėms.

„Tuoj klubas sutvarkys visus reikalus ir pinigus grąžinsiu“, – žadėdavo V.Babajevas, nors net neplanavo to daryti.

Vilnietis buvo sulaikytas ir dabar ikiteisminio tyrimo pabaigos laukia suimtas.

Neabejojama, kad atėjus teismo valandai V.Babajevui ne tik teks atlyginti nukentėjusiosioms padarytus nuostolius, bet ir ne vienus metus pasėdėti už grotų.

Dėmesį patraukdavo uniforma

48 metų kauniečiui Viktorui Vilkauskui už panašius nusikaltimus Kauno apygardos teismas neseniai skyrė net 14 metų laisvės atėmimo bausmę.

Septynis kartus anksčiau teistas V.Vilkauskas vienišoms moterims prisistatydavo solidžiu verslininku, pulkininku, teisėju ir net Europos Sąjungos pareigūnu, girdavosi pažintimis su žymiais žmonėmis ir sekdavo pasakas apie bendrus verslo planus.

Kaip teisme pasakojo V.Vilkausko auka tapusi 45 metų buvusi policijos pareigūnė, dabar vienos Vilniaus kavinės savininkė, V.Vilkauskas į jos kavinę atvykdavo su uniforma, panašia į specialiųjų tarnybų pareigūno, o ant jo automobilio „Volkswagen Phaeton“ durelių buvo užrašyta „Teisės paslaugos“.

Artimiau susipažinęs su moterimi sukčius tiesiog apibėrė ją verslo pasiūlymais – siūlė prekiauti kava, telefonais, cigaretėmis, kitomis akcizinėmis prekėmis, tačiau išviliojo 41 tūkstantį eurų ir dingo.

Siūlė ir verslą, ir meilę

Su kita savo auka V.Vilkauskas susipažino internete. Prisistatęs Viktoru Leonovu sukčius tvirtino esąs pulkininkas ir vienos įmonės direktorius.

Praėjus vos mėnesiui nuo pažinties aferistas naujajai draugei pasipiršo, suokė apie bendro gyvenimo planus, tačiau jo meilė baigėsi, kai iš moters išviliojo daugiau kaip 12 tūkstančių eurų.

Šiuos pinigus vilnietė sukčiui mokėjo tikėdama, kad investuoja į savo šeimos gerovę, nes V.Vilkauskas jai žadėjo aukcione nupirkti butą, automobilį, pasirūpinti jos sūnaus mokslais koledže.

Dar vieną moterį V.Vilkauskas suviliojo verslo pasiūlymu. Iš pradžių jis pasiūlė kartu prekiauti džiovintais vaisiais ir riešutais ir jiems įsigyti paėmė 3000 eurų, o vėliau pateikė dar patrauklesnį pasiūlymą – tapti jo steigiamų senelių namų direktore.

„Reikia duoti kyšį savivaldybės darbuotojui, kad būtų galima išsirinkti pastatą senelių namams ir pigiai jį nuomotis“, – kliūtį būsimam verslui įvardijo V.Vilkauskas ir iš moters paėmė dar 28 tūkstančius eurų.

Ketvirtai savo aukai aferistas siūlė perpardavinėti vištieną Irane. Norėdama investuoti į, kaip jai atrodė, pelningą verslą ji V.Vilkauskui perdavė 39 tūkstančius eurų, o vėliau už tai, kad taptų tariamai kuriamo etnografinio žvejų kaimo Latvijoje dalininke, atidavė dar 51 tūkst. eurų.

Sukčiauti padėjo bendrininkai

Kaip paaiškėjo teisme, V.Vilkauskas prisistatydavo deimantų prekeiviu, generalinio prokuroro pavaduotoju, teisėju, ES pareigūnu, atsakingu už Baltijos valstybių priežiūrą, teigė vadovaujantis su terorizmu kovojančiai Jungtinės Karalystės įmonei, mokantis septynias kalbas, įgijęs šešis aukštuosius išsilavinimus.

Dalį užmačių jam padėdavo įgyvendinti bendrininkai, kurių V.Vilkauskas turėjo tris.

Jie taip pat nuteisti realiomis laisvės atėmimo bausmėmis.

Anksčiau policijoje dirbusiam 47 metų Dariui Bacevičiui, kurį V.Vilkauskas pristatydavo kaip antstolį, skirta 3 metų ir 10 mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

Verslininką gaujoje vaidinęs dešimt kartų anksčiau teistas 61 metų Alfredas Grigutis nuteistas 2 metų laisvės atėmimo bausme, o 56 metų Ramintai Aleknavičienei skirtas 4 metų ir 11 mėnesių laisvės atėmimas.

Rodė daug dėmesio

Iki šiol su siaubu susitikimą su sukčiumi prisimena ir viena sostinės odontologė. Ji su tuomet 54 metų Aleksandru Saulėnu susipažino vienoje rusiškoje pažinčių svetainėje.

„Aleksandras man pasiūlė susitikti, aš atsisakiau, tačiau jis nepaliko manęs ramybėje“, – teisme pasakojo moteris.

Pirmas pasimatymas su sukčiumi moteriai paliko gerą įspūdį.

A.Saulėnas jai pasirodė išsilavinęs, nuoširdus, dėmesingas žmogus, kuris teigė dirbantis vienoje žinomoje šalies bendrovėje, taip pat sakė turintis savo garso įrašų studiją.

A.Saulėnas vis kalbėdavo, kad pažįsta daug verslininkų ir politikų, kad anksčiau priklausė garsiajai „Vilniaus brigadai“, ir nuolat klausinėdavo apie moters darbo ir finansinius reikalus.

Sumokėjo ir už nuodėmes

Dėmesio ir meilės apakintai moteriai tąkart nekilo jokių įtarimų. Kad naujasis draugas gali ja pasinaudoti, ji neįtarė net tada, kai jis po kartu praleistų kelių mėnesių pirmą kartą paprašė paskolinti pinigų.

„Reikia skubiai duoti kyšį, kad sūnų priimtų į futbolo rinktinę, o visi mano pinigai investuoti į verslą, negaliu jų staiga išimti iš apyvartos“, – paaiškino A.Saulėnas ir gavo 5792 eurus.

Pinigų iš mylimojo moteris neatgavo, o jis ir toliau iš jos „skolindavosi“ nemažas sumas, kurios esą buvo reikalingos bendram verslui pradėti.

Moteris davė pinigų viskam – automobiliui-šaldytuvui įsigyti, žemės sklypui pirkti, cecho, esančio ant įsigyto žemės sklypo, remontui, namo vidaus apdailai atlikti, medienai, kurią ruošėsi tiekti į Lenkiją, pirkti, bendrai įmonei įsteigti ir net A.Saulėno praeities nuodėmėms išpirkti.

Vyras jai papasakojo, kad Mokesčių inspekcijoje sutiko žmogų, kurį esą nuskriaudė, kai buvo „Vilniaus brigados“ narys. Todėl jis pareiškė, kad neleis ramiai gyventi, kol jam nebus atlyginta skriauda.

Turėjo daugiau moterų

Iš viso vilnietė sukčiui atidavė 135 676 eurus. Kai jos santaupos baigėsi, ji pinigų skolinosi iš motinos, ėmė paskolas iš banko, net pardavė savo butą.

Tik likusi be nieko moteris pradėjo domėtis, kuo užsiima jos draugas. Tada ir paaiškėjo, kad vyras yra užsiregistravęs ne vienoje pažinčių svetainėje ir dienas leidžia ne darbe plėtodamas verslą, o su kitomis moterimis.

Vilnietė kreipėsi į policiją, dėl savo nusikaltimų A.Saulėnas stojo prieš teismą, tačiau į kalėjimą taip ir nesėdo. Jam buvo paskirta lygtinė 3 metų ir 10 mėnesių laisvės atėmimo bausmė, jis turėjo grąžinti išnaudotai moteriai visus iš jos paimtus pinigus.

Pažadėjo lagaminą dolerių

Jei Lietuvoje gyvenančius sukčius policijos pareigūnai suranda ir teismai liepia jiems atlyginti nuostolius nuskriaustoms moterims, į užsieniečių pinkles pakliuvusios lietuvaitės gali tik keikti savo naivumą.

Ikiteisminiai tyrimai ir tokiais atvejais pradedami, tačiau surasti po palme sėdintį sukčių beveik nėra vilties, nors jiems moterys perveda tūkstančius eurų.

Savo pinigų niekada neatgaus ir šiaulietė Aldona, per atstumą pamilusi nusikaltėlį, kuris jai prisistatė JAV karinių pajėgų Afganistane pulkininku leitenantu Ray Davidsonu.

Šiam sukčiui moteris pervedė net 56 936 eurus, tačiau už tai tikėjosi gauti ne tik rūpestingą vyrą, bet ir lagaminą JAV dolerių, kuriuos tariamas karininkas žadėjo jai atsiųsti greičiau, nei pats atvažiuos į Lietuvą.

„Čia yra 3,8 milijono dolerių, kuriuos aš sąžiningai uždirbau, bet negaliu jų išvežti iš Afganistano. Jei vyresnybė išsiaiškintų, manęs lauktų karinis tribunolas.

Šį lagaminą tau atveš mano pažįstamas diplomatas, dirbantis Vokietijoje. Gal galėtum jį pasaugoti? Paskui nusipirksime namą, mašiną ir kartu laimingai gyvensime“, – prie šiaulietei atsiųstos nuotraukos rašė sukčius ir pradėjo savo ataką.

Iš pradžių apsimetėlis R.Davidsonas iš Aldonos paprašė nedaug, vos 150 eurų, kurie esą buvo reikalingi naujai kompiuterio baterijai nusipirkti.

Kai šiaulietė pervedė prašomą sumą, jos mylimajam „problemų“ atsirado dar daugiau, ypač nesisekė su lagamino gabenimu – jį vežęs diplomatas strigo pasienyje, mokėjo už fiktyvius dokumentus, reikėjo mokėti ir už gabentojo nakvynes viešbučiuose, jo maitinimą.

Aldona sukčiui pinigus siuntė net 27 kartus, kad pasotintų apgavikų gaują, ji bankui įkeitė butą, ėmė greituosius kreditus, maldavo giminių ir pažįstamų paskolinti pinigų ir tik kai „karininkas“ dingo, suprato buvusi apgauta.

Žadėjo ir turtus, ir vestuves

Panašiai nutiko ir kaunietei Jolantai. Jai parašęs sukčius skelbėsi esąs sausumos karinių pajėgų majoras Robertas Bryanas, dalyvaujantis karinėje misijoje Irake.

„Esu vienišas, auginu paauglį sūnų“, – prisistatė vyras ir valandų valandomis internete rašydavo apie poeziją, meną, keliones ir JAV karines operacijas.

Jolantai jis atsiuntė ir ne vieną nuotrauką, tačiau nė vienoje jų nebuvo jo veido.

„Aš čia nusisukęs“, – aiškindavo sukčius, kai kaunietė tarp būrio uniformuotų vyrų bandydavo surasti savo mylimąjį.

Po kelių aistringo susirašinėjimo savaičių naujasis draugas Jolantai prisipažino ją mylintis.

„Mane sužavėjo tavo išvaizda ir dvasios grožis, – rašė jis ir pasiūlė lietuvei tapti jo žmona. – Netrukus baigsis mano misija Irake, aš atvyksiu į Kauną ir mes ilgai bei laimingai gyvensime.“

Jolantai pasakius „taip“, tariamas sužadėtinis jai atsiuntė vestuvinių žiedų nuotrauką, po to parodė lagaminą, kuriame esą sukrauti jam svarbūs kariniai trofėjai bei brangios dovanos jai.

Vyras tikino, kad šį lagaminą jis jau išsiuntė į Kauną, o pats atskris vėliau.

Už lagamino pristatymą jis paprašė pinigų iš Jolantos, esą dėl elektroninės bankininkystės ribojimų Irake jis negali atsiskaityti savo amerikietiška banko kortele.

„Aš tau po to pinigus grąžinsiu“, – žadėjo sukčius ir Jolantos prašydavo vis naujų sumų – gabentojui sumokėti už darbą, duoti kyšius muitinės ir pasienio postuose.

Iš viso kaunietė sukčiui į jo nurodytą sąskaitą Didžiosios Britanijos banke pervedė 41 300 eurų, bet nei mylimojo, nei jo lagamino nesulaukė.

Buvo nustatyta, kad Jolantą maustė nusikaltėlis iš Ganos, tačiau pareigūnų pastangos surasti jį buvo bevaisės – Afrikos valstybės su Lietuvos teisėsaugininkais nebendradarbiauja, o britų pareigūnai ne visada imasi veiksmų, kad pagal jų bankuose esančias sąskaitas padėtų nustatyti jų savininkus.

Reikia neprarasti budrumo

Lietuvos policija, siekdama užkirsti kelią sukčiavimams ir sėkmingai ištirti jau įvykdytas nusikalstamas veikas, glaudžiai bendradarbiauja su Lietuvos bankų asociacija ir kartais bankas pats savo iniciatyva sustabdo dideles pinigų perlaidas, tačiau policija prisipažįsta, kad kovoti su žmonių patiklumu ir ji yra bejėgė.

„Geriausia tokiais atvejais išvis nesileisti į pažintis, neatsakinėti į laiškus, nenurodyti savo telefono numerių“, – „Lietuvos rytui“ sakė Kriminalinės policijos biuro atstovė Jelena Sirgėdienė.

Tačiau jei jau pažintis užsimezgė, pareigūnai pataria neprarasti budrumo – kruopščiai patikrinti naujojo pažįstamo paskyrą ir nuotraukas, pasižiūrėti, ar jo pateikiami duomenys nėra naudojami kitur, atkreipti dėmesį į jo pasakojimus, ar jie tikrai rišlūs, ar neprieštarauja vienas kitam, iškart nutraukti ryšį, jei žmogus nenori bendrauti per kamerą, ir, suprantama, ne tik nepervedinėti jam pinigų, bet ir neduoti savo elektroninės bankininkystės duomenų bei slaptažodžių.

Už dėmesį moka labai brangiai

Psichologai vyrus, kurie naudojasi moterimis, apibūdina kaip itin žavius ir gerai išmanančius moters psichologiją.

„Jie moka parodyti moteriai dėmesį, moka ją įtikinti. To ir trokšta dažna moteris. Reikia meilės, dėmesio, reikia seksualinių veiksmų. Ji tai iš tokių vyrų ir gauna, o jie jomis naudojasi, nes moterims būdingas noras padėti kitiems, gelbėti juos. Jos viską atiduoda dėl meilės“, – teigė „Kauno moterų linijos“ psichologė Aušrinė Krikščionaitienė.

– Kodėl apgaudinėjamai moteriai neįsijungia savisaugos instinktas? Kodėl net kartą atidavusi pinigus vyrui ji nesupranta, kad tai nėra meilė, kad jis ja naudojasi? – „Lietuvos rytas“ paklausė psichologės.

– Dažniausiai tokie vyrai sako, kad jie pakliuvo į bėdą, todėl moterims, kurių pasitikėjimą šie veikėjai jau įgijo, norisi juos gelbėti, jiems padėti. Moteris tada pasijunta galinga – štai, žiūrėkite, aš galiu tokį žmogų išgelbėti, galiu jam padėti.

Gerai, jei tuo metu, kai vyras prašo didelių sumų, įsijungia šaltas dušas, jei suprantama, kad yra pavojus, bet ne visada tai suveikia, ypač jei šalia nėra žmogaus, su kuriuo moteris galėtų pakalbėti, kuris jai galėtų patarti.

Kita vertus, moterys tokiais atvejais irgi dažniausiai turi savų lūkesčių. Jos laukia, kad iš tų santykių kas nors grįš ir joms, net ir finansine prasme, nes sukčiai dažniausiai prisistato pasiturinčiais verslininkais, karininkais. Moterys tiki, kad šiek tiek investavus joms bus atlyginta su kaupu.

– Ką patartumėte moterims prieš sėdant prie kompiuterio pervedinėti pinigų visiškai nepažįstamiems žmonėms?

– Pirmiausia susitikti su tuo žmogumi gyvai, nenerti į santykius stačia galva. Reikia pamatyti, ar tas žmogus tau tinkamas, ar gali su juo būti.

Reikia ieškoti gyvo kontakto, pabūti su juo, pamatyti tą žmogų, pajusti, pagalvoti, ar tikrai su juo jaučiasi gerai, ar tikrai yra ta romantika.

Jei gyvai susitikti neįmanoma, reikia pasikalbėti bent vaizdo ryšiu, įsitikinti, kas slepiasi už tų meilių laiškų, o ne iškart pulti pervedinėti pinigus ar pirkti jiems keliones. Reikia išmokti apsisaugoti, tai santykiuose labai svarbu.

– Bet jei tas protas išsijungia ir neįsijungia, ar galėtumėte jūs padėti tokioms moterims?

– Mes teikiame anoniminę pagalbą, nesikreipiame į teisėsaugą. Į pareigūnus turėtų kreiptis pati moteris, bet mes galime jai suteikti emocinę paramą. Galime išklausyti jos istorijas, patarti, padėti atsakyti į klausimus, ko ji tikisi iš tų santykių, kokie jos lūkesčiai.

Jei moteriai kyla abejonių, ar duoti vyrui pinigų, ar pervesti internetu, siūlome iškart skambinti mums, o ne kreiptis į ekstrasensus ar būrėjas, kaip kai kurios daro, nes po to gali būti vėlu. Deja, bet kai kurios moterys yra linkusios rizikuoti ir už jausmus, romantiką, dėmesį sumoka didelę kainą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.