Ministrės tvarką pritaikė savaip? Kaune studentai į paskaitas eiti privalės, bet skiepų negaus

Į prioritetinį skiepijimo sąrašą įtraukus ir medicinos studentus, kontaktiniai užsiėmimai Lietuvos sveikatos mokslų universitete (LSMU) prasidėtų jau nuo balandžio 15-osios. Tačiau veterinarijos studijas pasirinkę jaunuoliai įžvelgia nelygybę – skiepų jie dar negaus, bet į gyvas paskaitas grįžti vis tiek turės.

Veterinarijos studentai piktinasi, jog turės eiti į kontaktines paskaitas nepaskiepyti.<br> Lrytas.lt koliažas
Veterinarijos studentai piktinasi, jog turės eiti į kontaktines paskaitas nepaskiepyti.<br> Lrytas.lt koliažas
Universiteto auditorija.<br>T.Bauro nuotr.
Universiteto auditorija.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos sveikatos mokslų universitetas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lietuvos sveikatos mokslų universitetas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Universiteto paaiškinimas dėl vakcinuojamų studentų.<br> Lrytas.lt skaitytojos nuotr.
 Universiteto paaiškinimas dėl vakcinuojamų studentų.<br> Lrytas.lt skaitytojos nuotr.
 LSMU veterinarijos studentų paskaitų tvarkaraštis.<br>  Lrytas.lt skaitytojos nuotr.
 LSMU veterinarijos studentų paskaitų tvarkaraštis.<br>  Lrytas.lt skaitytojos nuotr.
 Kontaktiniai užsiėmimai medicinos studentams vyks nuo balandžio 15 dienos.<br>  Lrytas.lt skaitytojos nuotr.
 Kontaktiniai užsiėmimai medicinos studentams vyks nuo balandžio 15 dienos.<br>  Lrytas.lt skaitytojos nuotr.
Lietuvos sveikatos mokslų universitetas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuvos sveikatos mokslų universitetas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2021-04-08 11:46

„Viskas gerai, studentai nėra prieš gyvas paskaitas. Jie tik norėtų į jas eiti paskiepyti“, – sakė į naujienų portalą lrytas.lt besikreipusi pirmo kurso LSMU veterinarijos studentė (vardas ir pavardė redakcijai žinomi, – aut.).

Jos teigimu, pagal LSMU rektoriaus įsakymą kontaktinės paskaitos nevyksta iki balandžio 15 dienos, tačiau jau balandžio 13 dieną veterinarijos studentai kviečiami grįžti į auditorijas, nors į skiepijimo sąrašus net nėra įtraukti.

„Švietimo ministrė kalbėjo, kad gyvų paskaitų šiais mokslo metais jau nebus. Galbūt ji galvoje turėjo Vilniaus universitetą, bet panašu, kad LSMU yra atskira valstybė“, – ironiškai kalbėjo mergina, pasidalijusi ir paskaitų tvarkaraščiu, į kurį jau įtraukti kontaktiniai užsiėmimai.

Jos pasidalintame laiške universitetas patvirtino, jog netrukus bus skiepijami tik tie studentai, kurie dalyvaus klinikinių įgūdžių užsiėmimuose arba atliks klinikinę praktiką ASPĮ ir vaistinėse.

„Tikimės, kad greitu laiku ir kitų studijų krypčių (veterinarijos, gyvybės, socialinių, žemės ūkio mokslų ir kt.) studentai bus įtraukti į šį sąrašą“, – laiške rašė LSMU vadovybė.

LSMU: su ministerija bendradarbiaujame

LSMU atstovai pateiktame atsakyme aiškino, jog nesusipratimo čia nėra – esą įsakymas dėl kontaktinio mokymo buvo papildytas, o tolimesnė paskaitų eiga priklausys nuo epidemiologinės situacijos.

„Pabrėžiame, kad LSMU studijos ir toliau vykdomos nuotoliniu būdu, išskyrus dalykus, kurių studijų rezultatams pasiekti būtina praktinė dalis. Pateiktoje užklausoje įsakymo datos interpretacija neteisinga – įsakymo papildymas įsigaliojo nuo balandžio 1 d., į jį įtraukti ir keli Veterinarinės medicinos dalykai. Dalykų pradžia priklauso nuo iš anksto tvarkaraštyje numatytos datos.

Dabartinis rektoriaus įsakymas galioja iki balandžio 15 d., o nuo šios datos bus peržiūrimas, papildomas ir koreguojamas, atsižvelgiant į esančią epidemiologinę situaciją“, – aiškino universiteto atstovai.

LSMU taip pat pabrėžė, jog aktyviai bendrauja su Sveikatos apsaugos ministerija dėl prioritetinių grupių papildymo, tikintis, kad artimiausiu metu Veterinarinės medicinos studentai galėtų būti vakcinuojami prioriteto tvarka.

Dėmesio sulaukia jau ne pirmą kartą

Portalas lrytas.lt praėjusią savaitę jau rašė apie kuriozišką situaciją LSMU, kai į universitetą studentai iškvietė policijos pareigūnus. Tąkart dėstytoja juos sukvietė į auditoriją pakartotinai rašyti kolokviumą.

Pasak studentų, dėstytoja nusprendė, kad nuotoliniu būdu rašytų atsiskaitymų rezultatai – „per geri“, tad nusprendė patį procesą stebėti auditorijoje.

Galimus pažeidimus universitete užfiksavo patys studentai, kurie vaizdais dalijosi ir socialiniuose tinkluose. Policija taip pat aiškinsis šio įvykio aplinkybes.

Ministrė: paskaitos kontaktiniu būdu šiais mokslo metais greičiausiai nevyks

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė antradienį sakė, kad paskaitos kontaktiniu būdu šiais mokslo metais greičiausiai nevyks.

„Turbūt sunku būtų tikėtis, kad dar šiais metais susitiks dėstytojai su studentais auditorijoje. Aišku, viskas priklauso nuo epidemiologinės situacijos, bet matome, kad ji šiuo metu ne gerėja, labai tikimės, kad ji pasikeis, kad vis dėlto situacija pradės gerėti, bet prioritetas yra visgi mokyklos, pradinukai ir abiturientai“, – LRT radijui sakė ministrė.

Pasak jos, studentai jau ir iki pandemijos dalį paskaitų turėdavo nuotoliniu būdu, todėl jų sugrįžimas prie kontaktinio ugdymo nėra toks skubus.

Ministrė viliasi, kad iki kito rugsėjo, kai prasidės nauji mokslo metai, pasiskiepyti galimybę turės ir dauguma studentų, todėl gyvos paskaitos prasidės saugiai.

Šiuo metu universitetų darbuotojai yra skiepijami prioritetine tvarka drauge su kitais švietimo darbuotojais, taip pat mokytojais ir abiturientais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.