S. Skvernelis: A. Bubnys buvo vienas iš LGGRTC darbuotojų, „nuvertusių“ A. Jakubauską

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen tvirtina, kad jos siūlomo kandidato į Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) vadovus dr. Arūno Bubnio patirtimi neabejoja, ir tikisi, kad jis suvaldys centre tvyrančią vidinę įtampą. Tuo tarpu opozicijos lyderis Saulius Skvernelis kelia klausimą, ar A. Bubnys tyčia nesiekė „nuversti“ buvusį LGGRTC generalinį direktorių Adą Jakubauską, kad pats galėtų eiti šias pareigas. 

S.Skvernelis abejoja dėl naujojo kandidato į LGGRTC generalinio direktoriaus postą.<br>T.Bauro nuotr.
S.Skvernelis abejoja dėl naujojo kandidato į LGGRTC generalinio direktoriaus postą.<br>T.Bauro nuotr.
S.Skvernelis abejoja dėl naujojo kandidato į LGGRTC generalinio direktoriaus postą.<br>T.Bauro nuotr.
S.Skvernelis abejoja dėl naujojo kandidato į LGGRTC generalinio direktoriaus postą.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Leonardas Marcinkevičius, BNS

Apr 15, 2021, 11:46 AM, atnaujinta Apr 15, 2021, 11:48 AM

„Ponas Bubnys buvo tarp tų 17 centro darbuotojų, kurie, sakykim taip, nuvertė Centro vadovą, o dabar taip tampa kandidatu, tai gal tie visi procesai buvo susiję su tuo, kad norėjo tiesiog pareigas užimti“,– sakė S. Skvernelis, akcentavęs, kad pats nesiims vertinti būtent mokslinės A. Bubnio patirties, tačiau kels vadybinių gebėjimų klausimą. 

Vis dėlto Seimo pirmininkė neabejojo, kad jos siūlomas kandidatas turi tinkamų kompetencijų vadovauti Genocido centrui, ir vylėsi, kad A. Bubnys sugebės suvaldyti šioje įstaigoje įsivyravusią konfliktinę situaciją. 

„Ponas Bubnys, jeigu bus Seimo patvirtintas, paveldės labai sudėtingą situaciją, ir aš tikiu, kad jam pavyks išspręsti įtampas, kurios susidarė centre, ir užtikrinti, kad ši labai svarbi institucija toliau veiktų sklandžiai“,– ketvirtadienį prieš Seimo posėdį į žurnalistų klausimus atsakinėjo V. Čmilytė-Nielsen. 

Tuo tarpu premjerė Ingrida Šimonytė tvirtino, kad asmeniškai kandidato į LGGRTC vadovus ji nepažįsta, tačiau teigė, kad, remdamasi kitų istorikų vertinimu, ji palaikys A. Bubnio kandidatūrą. 

„Asmeniškai jo nepažįstu, bet sprendžiant iš to, ką žinau apie jo darbus ir kompetenciją, ir kaip jį vertina kiti istorikai, kurių nuomonė man yra svarbi, aš palaikysiu jo kandidatūrą“, – sakė I. Šimonytė. 

Kandidato patirtimi neabejojo ir vienas didžiausių buvusio vadovo A. Jakubausko kritikų, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Arvydas Anušauskas, pabrėžęs A. Bubnio mokslinę ir vadybinę patirtį. 

„A. Bubnys yra profesionalas, tiriantis pačius komplikuočiausius Lietuvos istorijos periodus (...) turi tikrą administracinio darbo patirtį, o ne fiktyvią“,– kalbėjo A. Anušauskas, pabrėžęs, kad šiuo metu rasti geresnę kandidatūrą vadovauti Genocido tyrimo centrui būtų neįmanoma. 

A. Bubnio kandidatūrą planuoja palaikyti ir opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) seniūnas Algirdas Sysas, tvirtinęs, kad centro darbuotojus asmeniškai pažįstantis ir vidinę institucijos situaciją išmanantis kandidatas šios įstaigos vadovavimui tinka geriau nei kandidatas iš šalies. 

„Kadangi kito kandidato nėra, mūsų frakcija mano, kad jis tinka, kadangi jis nuo jaunų dienų pradėjęs darbą ten (LGGRTC-ELTA) ir žino struktūrą, puikiai pažįsta žmones. Manau, kad naujam žmogui iš šalies šiose pareigose būtų labai sunku“,– sakė A. Sysas. 

ELTA primena, kad ketvirtadienį Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen parlamentui pristatys projektą, kuriuo LGGRTC vadovu siūloma skirti istoriką dr. A. Bubnį. 

Tai, kad nuo 2009 m. vienam iš Genocido tyrimo centro departamentų vadovaujantis istorikas A. Bubnys bus siūlomas užimti dar prieš kelias savaites Adui Jakubauskui priklausiusią LGGRTC generalinio direktoriaus kėdę, Seimo vadovė pranešė trečiadienį. 

Anksčiau Genocido tyrimo centro vadovo pareigas ėjusį A. Jakubauską Seimas po slapto balsavimo atleido balandžio 1 dieną. A. Jakubauskas iš pareigų buvo atleistas po kelis mėnesius užsitęsusios krizės centro viduje, kai LGGRTC darbuotojai pareiškė nepasitenkinimą jo vadovavimu. Tai, kad jis nesusitvarko su einamomis pareigomis, konstatavo ir Seimo valdybos sudaryta parlamentarų darbo grupė. 

Įtampas centre taip pat pakurstė tai, kad A. Jakubauskas atleido istorikę Mingailę Jurkutę, kuri LGGRTC vadovybei negailėjo aštrios kritikos. Pasak A. Jakubausko, M. Jurkutė buvo atleista ne už pareikštą kritiką centrui, bet už neteisingos informacijos sklaidą. 

Tuo tarpu A. Bubnys Eltai teigė, kad tapęs Genocido tyrimo centro direktoriumi į darbą LGGRTC kviestų grįžti buvusio centro direktoriaus sprendimu atleistą istorikę M. Jurkutę. 

Kaip skelbiama LGGRTC puslapyje, svarbiausios A. Bubnio mokslinio darbo kryptys yra lietuvių antinacinė rezistencija 1941–1944 m., lenkų pogrindis Lietuvoje Antrojo pasaulinio karo metais, holokaustas Lietuvoje. 

Pagal įstatymą LGGRTC direktorių skiria ir atleidžia Seimas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.