Ingridos Šimonytės Vyriausybė: artinasi „bobų vasara“ ar ilgas ruduo?

Klastinga ir sunkiai tramdoma koronaviruso infekcija ėmė graužtis ir į mažiau nei pusmetį veikiančios premjerės Ingridos Šimonytės Vyriausybės plaučius.

Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen, Aušrinė Armonaitė, Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen, Aušrinė Armonaitė, Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingridos Šimonytės Ministrų kabinetas<br>T.Bauro nuotr.
Ingridos Šimonytės Ministrų kabinetas<br>T.Bauro nuotr.
Koalicijos sutartis: Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis, Viktorija Čmilytė-Nielsen, Aušrinė Armonaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koalicijos sutartis: Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis, Viktorija Čmilytė-Nielsen, Aušrinė Armonaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė pasiskiepijo „AstraZeneca“ vakcina nuo COVID-19.<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė pasiskiepijo „AstraZeneca“ vakcina nuo COVID-19.<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė, Gintarė Skaistė<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė, Gintarė Skaistė<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Rima Urbonaitė.
Rima Urbonaitė.
Virgis Valentinavičius<br>T.Bauro nuotr.
Virgis Valentinavičius<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (14)

Lrytas.lt

Apr 26, 2021, 10:40 AM

Jai vis sunkiau kvėpuoti ne tik dėl sparčiai daugėjančių naujų infekcijos atvejų. Vyriausybę pastaruoju metu talžo ir nemenkos kritikos bangos, tarp kurių išlaviruoti vis sunkiau.

Politologai atkreipia dėmesį, jog valdžiai iš vienos pusės kliūva dėl pernelyg lėtai atlaisvinamo karantino, iš kitos – kad vadžios paleidžiamos, kai pandemija ir vėl ima šiepti dantis.

Vyriausybei nepalankias žmonių nuotaikas atspindi ir naujausios visuomenės nuomonės apklausos – pasitikėjimas I.Šimonytės Ministrų kabinetu jau siekia riebų minusą.

Po ilgos pertraukos praėjusį reitingai-ryskus-g-nausedos-krytis-ir-rinkeju-signalai-ministru-kabinetui-19128393/"="">reitingai-ryskus-g-nausedos-krytis-ir-rinkeju-signalai-ministru-kabinetui-19128393/"" target="_blank">šeštadienį „Lietuvos ryte“ paskelbta bendrovės „Vilmorus“ atlikta gyventojų apklausa rodo, kad nepasitikinčių I.Šimonytės Vyriausybės veikla yra 11,4 proc. daugiau nei pasitikinčių.

Su antrąja pandemijos banga darbą pradėjusia Vyriausybe pasitiki tik beveik 25 proc. apklaustųjų, nepasitiki – 36,3 proc. Tiesa, kaip ir anksčiau, dar labiau žmones nepasitiki Seimu bei partijomis.

Bet, palyginti su ankstesnių šalies vyriausybių startais, I.Šimonytės Vyriausybė turėtą pasitikėjimą išbarstė greičiau.

Antai buvęs valstiečių premjero Sauliaus Skvernelio vadovaujamas Ministrų kabinetas, praėjus pirmam pusmečiui nuo darbo pradžios, turėjo didesnį palaikymą. 2017 metų gegužę nepalankių ir palankių vertinimų santykis tada buvo minus 8,2 proc.

Rugsėjį, prieš pat Seimo rinkimus, S.Skvernelio Vyriausybė netgi artėjo prie pliuso. Tada ja nepasitikėjo 28,5 proc. apklaustųjų, tačiau beveik tiek pat (28,3 proc.) pasitikėjo.

Politologai neabejoja, kad dabartinės Vyriausybės reitingą nuplovė pandemijos banga ir rudenį buvusios situacijos negalima lyginti su dabartine.

Politologė Rima Urbonaitė sako, kad šiandien Vyriausybė negali tikėtis palankių reitingų.

„Rugsėjį koronavirusas buvo suvaldytas, po vasaros visi pailsėję, orai geri, naujų arba aštrėjančių ekonominių, finansinių ar socialinių problemų nėra.

Tuo metu dabartinei Vyriausybei iš karto reikėjo sugriežtinti karantiną, kasdien augo naujų atvejų skaičiai, kiekvieną mėnesį gilėjo socialinės, ekonominės problemos bei atsirado naujų – psichologinių“, – situacijas palygino R.Urbonaitė.

Anot politologės, akivaizdu, kad COVID-19 neleidžia spręsti kitų problemų, ypač – susijusių su sveikatos apsauga. „Tokiomis aplinkybėmis nėra jokių prielaidų tikėtis palankių reitingų“, – mano M.Romerio universiteto politologė.

Tačiau ji svarstė, kad ši Vyriausybė galbūt gali tikėtis sulaukti „bobų vasaros“. „Ji gali ateiti sumažėjus naujų infekcijos atvejų ir atsivėrus dar daugiau veiklų. Tai leistų šiai Vyriausybei bent kiek lengviau kvėpuoti“, – svarstė R.Urbonaitė.

Politologė juokavo, kad „bobų vasaros“ paprastai sulaukiama po sunkių vasaros darbų. „Jos tikimės po visokių sodo bei miško gėrybių marinavimo, kai norisi pailsėti ir pasimėgauti gerais orais. Tai galbūt ir šią Vyriausybę dar pamalonins „bobų vasara“, – neatmeta R.Urbonaitė.

Tačiau kitoks scenarijus jos lauktų, jei naujų atvejų skaičius toliau kiltų į viršų ir tektų vėl griežtinti karantiną. „Jei prasidės amerikietiški kalneliai, pykins visus“, – mano politologė.

M.Romerio universiteto docentas Virgis Valentinavičius mano, jog minus 11,4 proc. pasiekęs reitingas Vyriausybei dar nėra tragedija.

„Kai yra tiek nuovargio, tiek kaitinama aistrų ir tiek daug kritikos dėl tariamai blogos komunikacijos, tai toks reitingas dar yra visai pakenčiamas, juolab, kad bendra sėkmė dar irgi labai neaiški“, – kalbėjo politologas.

Jis taip pat mano, kad esą negalima lyginti S.Skvernelio Vyriausybės reitingų praėjusį rugsėjį ir dabartinių I.Šimonytės Ministrų kabineto vertinimų: „Norėčiau pamatyti buvusios Vyriausybės reitingus spalį ar lapkritį, kai apklausos jau nebuvo daromos.

Ko gero, ir I.Šimonytės Vyriausybė karantino pradžioje buvo vertinama daug geriau. Dabar, kai kasdien vėl turime po tūkstantį ir daugiau naujų atvejų, nėra ko norėti, kad reitingai išliktų aukšti“.

Ar visuomenės pasitikėjimo netenkančiai Vyriausybei jau reikėtų susirūpinti? „Kaip sako pati I.Šimonytė, viskas priklauso nuo susirgimų skaičiaus ir situacijos ligoninėse. Nuo to priklauso ir Vyriausybės reitingai. Jeigu dabar 1,3 tūkst. atvejų per parą pasiekianti banga toliau nekils ir per mėnesį pavyktų ją sumažinti iki 400-500 atvejų lygį ir vakcinacija vyks sklandžiai, reitingai sugrįš“, – mano V.Valentinavičius.

O jeigu suvaldyti bangos nepavyks? „Jei skaičiai blogės, Vyriausybės popieriai irgi prastės“, – įsitikinęs M.Romerio universiteto politologas.

Jis pastebėjo, kad I.Šimonytė jau bando taisyti padėtį. V.Valentinavičius palankiai vertino Vyriausybės vadovės kelionės po šalies rajonus.

Praėjusią savaitę premjerė lankėsi Trakuose, Elektrėnuose bei Kaišiadoryse. Kiek anksčiau I.Šimonytė taip pat apsilankė Nemenčinėje, Švenčionyse ir Visagine.

V.Valentinavičius įsitikinęs, kad išvažiuoti iš Vilniaus I.Šimonytė turėjo jau seniau. „Nežinau, kodėl ji to nedarė anksčiau. Bet toks žiūrėjimas žmonėms į akis galėtų būti labai sveikas. Juolab, kad I.Šimonytė moka bendrauti ir tai daro nuoširdžiai. Pačiai I.Šimonytei labai ne pro šalį iš pačių žmonių išgirsti reakcijas į savo sprendimus. Tai visuomet gerai“, – kalbėjo V.Valentinavičius.

Tuo metu R.Urbonaitė mano, kad Vyriausybei gali prireikti daugiau pastangų susigrąžinti pasitikėjimą. „Jeigu ši Vyriausybė turės tą „bobų vasarą“, galbūt galės pagalvoti apie kai kurių nepopuliarių ministrų reikalus ir tada galbūt pavyks išvengti tokių kraštutinių priemonių, kaip kabineto atnaujinimas“, – svarstė politologė.

Anot R.Urbonaitės, Vyriausybės atnaujinimas dažnai turi laikiną efektą.

„Reikia iš anksto įvertinti, ar vardan laikino efekto yra prasmės rimtam Vyriausybės sudėties atnaujinimui – ar tai duos pliusą? Nes visada reikia galvoti, kuo pakeisi prastai dirbančius ar nepopuliarius ministrus.

Deja, nors sakome, kad nepakeičiamų nėra, bet dažniausiai ką padarome – „ne kokį“ ministrą pakeičiame kitu „ne kokiu“. Arba ir dar prastesniu, kuris neigiamą kuprą užsiauginti gali ir dar greičiau“, – svarstė politologė.

Ko reikėtų, kad I.Šimonytės Vyriausybė galėtų pradėti lipti iš reitingų duobės?

„Aišku, kad reikėtų laisvesnio karantino, o tam – kitokios epidemiologinės padėties. Tikrai neturėtų būti taip, jog nepaisant blogėjančios epidemiologinės situacijos, karantinas būtų ir toliau švelninamas. Taip galima ir prisižaisti. Tokiu atveju situacija taptų kritinė.

Dar reikėtų, kad Vyriausybės darbotvarkė nebūtų tiesiogiai susijusi vien su COVID-19. Reikia, kad Vyriausybė pasiųstų žinią, kad ji galvoja ir turi kažką žmonėms pasiūlyti. Nes idėjų valdžiai kol kas labai trūksta“, – mano R.Urbonaitė.

Šviežiausia „Lietuvos ryte“ skelbiama visuomenės nuomonės apklausa rodo ne tik žemą pasitikėjimą I.Šimonytės Vyriausybe. Minuso ženklu pažymėti ir didesnioji dalis ministrų.

Labiau palankiai nei nepalankiai gyventojai vertina tik pačios I.Šimonytės veiklą (plius 3,3 proc.). 3,2 proc. palankių vertinimų daugiau nei nepalankių turi sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, ant ribos balansuoja vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė (plius 1,8 proc.).

Tuo metu kiti ministrai yra vertinami labiau nepalankiai. Ypač daug žmonių nepasitiki Laisvės partijai vadovaujančia ekonomikos ir inovacijų ministre Aušrine Armonaite (minus 29,3 proc.) bei teisingumo ministre Evelina Dobrovolska.

Už jas prasčiau yra vertinami tik Gediminas Kirkilas, Viktoras Uspaskichas ir Valdemaras Tomaševskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.