Socialdemokratų stovykloje – įtampa ir nesutarimai: svarstė, ar gali susigrąžinti A. Brazausko laikų sėkmę

Prasidėjus Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininko rinkimams pastebima įtampa bei intrigos partijos viduje, anot socdemų atstovų – laikinas ir partijai nepavojingas reiškinys, tuo metu kritę reitingai ne tik kelia įtampą, tačiau ir demotyvuoja partijos narius.

Socialdemokratų suvažiavimas A.Brazausko laikais, kai partija mėgavosi populiarumu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Socialdemokratų suvažiavimas A.Brazausko laikais, kai partija mėgavosi populiarumu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 V.Blinkevičiūtė ir J.Olekas.<br>T.Bauro nuotr.
 V.Blinkevičiūtė ir J.Olekas.<br>T.Bauro nuotr.
socialdemokratai, Linas Balsys, Algirdas Sysas, Julius Sabatauskas, Algimantas Salamakinas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
socialdemokratai, Linas Balsys, Algirdas Sysas, Julius Sabatauskas, Algimantas Salamakinas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Partijos pirmininko rinkimai kursto aistras.<br>D.Umbraso nuotr.
Partijos pirmininko rinkimai kursto aistras.<br>D.Umbraso nuotr.
Liutauras Gudžinskas<br>T.Bauro nuotr.
Liutauras Gudžinskas<br>T.Bauro nuotr.
Liutauras Gudžinskas.<br>T.Bauro nuotr.
Liutauras Gudžinskas.<br>T.Bauro nuotr.
Juozas Olekas<br>T.Bauro nuotr.
Juozas Olekas<br>T.Bauro nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė ir Juozas Olekas.<br>T.Bauro nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė ir Juozas Olekas.<br>T.Bauro nuotr.
Mindaugas Sinkevičius<br>V.Skaraičio nuotr.
Mindaugas Sinkevičius<br>V.Skaraičio nuotr.
Juozas Olekas.<br>T.Bauro nuotr.
Juozas Olekas.<br>T.Bauro nuotr.
Mindaugas Sinkevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Mindaugas Sinkevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>T.Bauro nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

May 5, 2021, 9:37 PM, atnaujinta May 5, 2021, 9:47 PM

Naujienų portalo lrytas.lt laidoje „Ne spaudai“ socialdemokratas, Jonavos meras Mindaugas Sinkevičius bei iš kovos dėl pirmininko posto pasitraukęs politologas Liutauras Gudžinskas aptarė susiskaldymą partijos viduje, galimybes susigrąžinti Algirdo Brazausko laikų sėkmę bei kalbas apie galimą paramą valdantiesiems.

Kovos bruožai

Pirmadienį prasidėjusiuose partijos pirmininko rinkimuose varžosi du kandidatai – europarlamentarai Juozas Olekas ir Vilija Blinkevičiūtė. Balsavimas vyks iki gegužės 9 dienos.

Laikinasis Socialdemokratų partijos pirmininkas Mindaugas Sinkevičius laidos metu teigė, kad kalbos apie intrigas ir įtampą partijos viduje dėl partijos pirmininko rinkimų turi pagrindą, tačiau, anot jo, ilgalaikėje perspektyvoje tai nepavojinga – kai baigsis rinkimai, aistros nuslūgs.

„Sakyti, kad nieko nevyksta ir nėra intrigėlių, visokių susiskaidymų, prieštarų ir kibirkštėlių – negalėčiau. Bet nemanau, kad pasibaigus partijos pirmininko rinkimams tame pačiame lėktuve į Briuselį negalės skristi abu kandidatai – greičiausiai taip neįvyks, matyt, galės net sėsti šalia, jeigu kovidas leis“, – ironizavo M.Sinkevičius.

„Atsimenu savo ir Gintauto Palucko kovą – ir tada buvo skirtingi leitmotyvai. Vienas – apie Gintauto praeitį, kitas, kad aš – kažkoks Algirdo Butkevičiaus statytinis. Visko buvo ir prieš ketverius metus, visko ir dabar yra“, – pridūrė jis.

Anot M.Sinkevičiaus, partijos viduje vyrauja du skirtingi požiūriai, pagrindinė takoskyra – asmenybinė ir komandinė.

„Juozas Olekas – žmogus, geriau pažįstantis skyrius ir partiečius, Vilija Blinkevičiūtė – turbūt objektyviai geriau atpažįstama ir vertinama visuomenės. Matyt, yra pasidalinimas, tik nežinau, kokia procentine išraiška – savaitės pabaigoje pamatysime, kai turėsime laimėtoją“, – kalbėjo M.Sinkevičius.

Smunkanti motyvacija

Tuo metu iš kovos dėl partijos pirmininko posto pasitraukęs politologas Liutauras Gudžinskas, kalbėdamas apie įtampą ir intrigas, teigė, jog partija tik antrą kartą organizuoja tiesioginius rinkimus, o tai – iššūkis.

„Komandos, atskiri partijos žmonės verda sportiniu azartu, taiko įvairius metodus – vis tiek rinkimai yra tam tikra kova. Tačiau geriau tiesioginiai rinkimai, įtraukiant visus partiečius, negu kaip buvo anksčiau – per susitarimus, per suvažiavimą, kada daugybė įtampų neatsiskleidžia, nėra išsakoma“ – pabrėžė L.Gudžinskas.

Anot jo, rinkimų aistros nurims, tačiau labiausiai partijos narius neramina krentantys LSDP reitingai, dabar balansuojantys ant 5-6 proc. ribos.

„Kuo prastesni reitingai, tuo daugiau įtampų, tuo didesnis nusivylimas ir smunkanti motyvacija tarp eilinių partijos narių kažką veikti, dalyvauti“, – įvardijo politologas.

Komandos svarba

M.Sinkevičius sutiko, kad partijos viduje egzistuoja du branduoliai – V.Blinkevičiūtės, kuri, patikinta, kad gali kandidatuoti ir likti Europos Parlamente, eitų į pirmininkus G.Palucko pusėje, taip išlaikant ir buvusio partijos lyderio įtaką. Tuo metu Juozas Olekas pirmiausiai atstovauja senesnįjį partijos elitą.

„Nemanau, kad tai yra visiškas melas ar visiška tiesa. J.Olekas aiškiai įvardijo savo komandą, kur matyti dalis Seimo narių, V.Blinkevičiūtė aptakiau – kad kvietėsi į komandą daugiau žmonių, tačiau aiškiai jų neįvardijo. Yra tiesos, kad tokie branduoliai, tokia logika egzistuoja“, – sutiko Jonavos meras.

Pats J.Olekas anksčiau yra sakęs, kad laimėjęs partijos pirmininko rinkimus savo pavaduotoju siūlytų tapti M.Sinkevičių. Taip pat kalbėta, kad po dviejų metų pirmininkavimo jam perduotų ir partijos vairą.

M.Sinkevičius laidos metu teigė, kad susitarimo nėra, tačiau galimybės neatmeta.

„Pasakiau visiems, kurie mane pažįsta, kad šį kartą į aikštelę neišbėgsiu, bet neatmetu galimybės išbėgti po dvejų, ketverių ar šešerių metų – dar amžius leidžia, ir tokią galimybę realiai svarstau.

Susitarimo kažkokio nėra, natūralu, kad augu, kaip politikas. Esu Jonavos politikas, natūraliai, matyt, reikėtų judėti link sostinės. Neatmenu, kad ateis laikas, kada reiks ir man galvoti apie parlamento, kitus rinkimus. Nesu užtikrintas, kad pretenduosiu į partijos pirmininkus – pamatysime po dviejų metų“, – kalbėjo jis.

Pirmyn ar atgal?

Dar viena problema, su kuria susiduria LSDP – partijos vertybinis profilis. Ar nėra taip, kad vienintelė socdemų išlikimo galimybė – eiti senuoju keliu, regionuose prisišaukti Algirdo Brazausko vėlę, nes bandymas atsigręžti į šiuolaikišką, vakarietišką socialdemokratiją tradiciniame socdemų elektorate nesureazonavo?

„Kaip bežiūrėtume, ir šiandien mūsų pagrindiniai politiniai lyderiai buvo A.Brazausko ministrai – ar Dalia Grybauskaitė, ar Algirdas Butkevičius, ar Linas Linkevičius. Visi jie buvo siejami su A.Brazausku“, – pastebėjo L.Gudžinskas.

M.Sinkevičiaus teigimu, porinkiminė apklausa parodė, kad tik 3 proc. socialdemokratų rinkėjų pritaria vienos lyties asmenų partnerystės įteisinimui.

„Už mus balsuojantis rinkėjas, nesvarbu, koks būtų mūsų siekis žmogaus teisių klausimais, jis nepripažįsta tos tematikos, kuri europiniame kontekste yra labai svarbi šiuolaikiniams socialdemokratams“, – akcentavo Jonavos meras.

Anot jo, naujasis partijos pirmininkas turės atsakyti į fundamentalų klausimą – ar partija edukuos rinkėją, ar prie jo prisitaikys, ar partija keičiasi, ar grįžta atgal.

„Lyderis – gerai, charizma – gerai, bet jei kalbi tai, kas tautai nepatinka arba neprintina, tada sunku įtikinti, kad už tave balsuotų“, – kalbėjo M.Sinkevičius.

Santykis su valdančiaisiais

Tuo metu atsinaujinus kalboms, kad socdemai galėtų būti šešėline valdančiosios koalicijos dalimi, arba, Laisvės partijai įsižeidus ir nusprendus trenkti durimis, LSDP galėtų pakeisti ją valdančiojoje koalicijoje, L.Gudžinskas teigė, kad eiti į koaliciją su konservatoriais būtų partijos savižudybė.

„Daugiausiai, ko galima tikėtis, vardan stabilumo, jei kažkas iš koalicijos partnerių iškristų, tai palaikyti mažumos Vyriausybę, mainais jie įsipareigotų kažkokiems darbams, kurie akcentuotų tai, kas socialdemokratams yra svarbu.

Tačiau prisimenant pamokas iš praėjusių ketverių metų, buvo padaryta klaida, kad buvo tam tikros sąsajos su TS-LKD, kuo pasinaudojo valstiečiai“, – prisiminė politologas.

M.Sinkevičiaus teigimu, pagal balsavimus žmogaus teisių klausimais socdemų ir valdančiųjų nuomonės dažnai sutampa, todėl iš Ramūno Karbauskio pusės pasigirsta balsai, jog „Pažiūrėkite, jie – dešiniųjų satelitai“.

„Aišku, jokiu būdu negalime bičiuliautis ar kitaip remti valdančiųjų. Jei atsitiktų taip, kad Laisvės partija ar kažkas kitas pabėga, palieka valdančiuosius bėdoje, jie neturi absoliučios daugumos, pradeda veikti mažumos Vyriausybė, galbūt sutikčiau ir pats asmeniškai įvertinčiau tokį valstybinį L.Gudžinsko požiūrį – jeigu socialdemokratiniai įsipareigojimai atsiranda Vyriausybės programoje, galbūt ir galima svarstyti apie mažumos Vyriausybės remimą.

Tačiau turiu didelių rezervacijų, ir jeigu reikėtų spręsti dabar, visiškai hipotetiškai, likčiau nuošalyje ir būčiau už tai, kad visą ketverių metų ciklą veiktume kaip opozicinė partija“, – įvardijo M.Sinkevičius.

Tuo metu buvusių kolegų iš Lietuvos Socialdemokratų Darbo Partijos (LSDDP) prisijungimo prie LSDP klausimas, anot abiejų socialdemokratų, nebeturi jokios realios politinės reikšmės.

„Jie nerodė jokio intereso grįžti nei po G.Palucko atsistatydinimo, nei per mano laikiną vadovavimą. Nemanau, kad jie turi tokių intencijų, manau, kad tai visiškai neaktualu nei jiems, nei mums“, – teigė M.Sinkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.