Įvertino „Didįjį šeimos gynimo maršą“ ir jo organizatorius: tokie žmonės nėra tinkami nešti kokią nors vertybinę vėliavą

Gegužės 15 dieną įvyksiantis „Didysis šeimos gynimo maršas“ ir toliau kursto diskusijas. Seimo vicepirmininkas Paulius Saudargas sako, kad pati maršo idėja būtų gera, tačiau šis renginys žmones ne vienija, o kiršina. Savo ruožtu komunikacijos specialistas Aidas Puklevičius nesupranta, kam ginti tai, ko niekas nepuola.

Protestas prieš gėjų eitynes.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Protestas prieš gėjų eitynes.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Šeima.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šeima.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Protestas prieš gėjų eitynes.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Protestas prieš gėjų eitynes.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Šeima.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šeima.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šeima.<br>V.Skaraičio nuotr.
Šeima.<br>V.Skaraičio nuotr.
Protestas.<br>T.Bauro nuotr.
Protestas.<br>T.Bauro nuotr.
Paulius Saudargas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Paulius Saudargas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Protestas.<br>T.Bauro nuotr.
Protestas.<br>T.Bauro nuotr.
Aidas Puklevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Aidas Puklevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

2021-05-06 16:38, atnaujinta 2021-05-07 07:52

Apie netrukus sostinėje planuojamą protestą pašnekovai diskutavo „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“.

Neįžvelgia idėjos tęstinumo

Komunikacijos specialistas Aidas Puklevičius kalbėjo, kad galimybė reikšti savo idėjas yra suteikta kiekvienam žmogui, tačiau jam nesuprantama paties rengiamo protesto esmė.

„Tai turėtų būti paprasčiausia pozicijos manifestacija, teisė, kuri garantuojama visiems piliečiams. Žodžio ir minties laisvė dar niekam nėra apribota.

Malonu būtų, kad žmonės prisižiūrėtų saugumo reikalavimų, bet tų pozicijų yra įvairių. Prašom – reikškitės, tik nevaizduokite, kad esate kankiniai ir nuolatos nešiojate žabelius į savo laužą, kurio niekas taip ir nepadega, nes, nei kas jūsų šeimas puola, nei kam nors jos yra įdomios“, – teigė jis.

Pasak A.Puklevičiaus, tokio pobūdžio mitingus žmonės gali sumanyti ir rengti dėl įvairių priežasčių.

„Būna žmonių, kurie iš tikrųjų yra įsitikinę, kad vyksta kažkoks epochinis vertybių perkainojimas, ir jie dažniausiai atstovauja toms tradicinėms vertybėms. Jie nori, kad viskas rytoj būtų taip, kaip buvo vakar ar yra šiandien. O yra ir kita pusė, kuri nori, kad viskas keistųsi kuo greičiau.

Kitas aspektas – yra žmonių, kurie amžinai viskuo nepatenkinti, nes nepritampa, arba jiems nepasisekė kažko realizuoti, jie tiesiog bando išnaudoti bet kokį pretekstą – nesvarbu, ar tai būtų Garliavos istorija, ar medžio kirtimai – jiems bet koks dalykas yra proga pasišildyti ir kilstelti aukščiau savo niekad taip ir nekilstelėjusį reitingą“, – pastebėjo komunikacijos specialistas.

A.Puklevičiaus teigimu, Didysis šeimų maršas rimtesnės ateities neturi, nes jau dabar akivaizdu, kad jam trūksta lyderystės.

„Drąsos kelio“ patekimas į Seimą, ko gero, yra aukščiausia kartelė, kurią būtų sunku perlipti. Kaip rodo istorija, susivienijimas jiems yra misija neįmanoma – tik prasidėjo pirmasis organizatorių susitikimas, jau visi spėjo susipykti, pasakė, kad nebedalyvaus, atėmė informacinį rėmimą.

Tęstiniam efektui reikalingas ne tik protesto idėjų potencialas, bet turi atsirasti ir charizmatiški lyderiai, kurie sugebėtų įkvėpti, uždegti, o svarbiausia – organizuoti. Kad tai būtų ne pasivažinėjimas mojuojant vėliavėlėmis ir rėkiant, kad apginsime mūsų šeimas, o nuolatinis darbas su žmonėmis, kurie kažkada galbūt bus tavo rinkėjai.

Kol to neatsiras, tol tai ir bus vienkartinis renginys, iš kurių kažkokia sistema neišsivysto“, – pastebėjo specialistas.

Pasak A.Puklevičiaus, šis maršas yra įrodymas, kad jame keliamos idėjos visada turės potencialo egzistuoti bet kokioje visuomenėje.

„Kartais, kai susiklosto labai kritinės situacijos, kai susikuria socialinės, ekonominės įtampos, tos idėjos gali išaugti į sprogimą ir net revoliucijas. Bet nemanau, kad šios idėjos išaugs į kažką didesnio“, – sakė jis.

Įžvelgia norą „daryti politiką“

Seimo vicepirmininkas, konservatorius Paulius Saudargas svarstė, kad pati maršo idėja būtų gera, tačiau šis renginys žmones ne vienija, o kiršina.

„Pliusus aš matau turinio prasme, nes turbūt visi pasisakome už gražią tradicinę šeimą, už krikščioniškas vertybes, už valstybės rūpestį ir paramą šeimoms. Tai tikrai manau, kad tokios šventės, skirtos kam nors puoselėti ir paremti, yra tvarkoje.

Tačiau šiuo atveju aš čia nematau jokių pliusų konkrečiame marše, kurį organizuoja gerbiamas Orlauskas su kompanija. Tai yra visuomenę skaldantis renginys – čia vienas dalykas.

Antras dalykas yra pandemija – mes rizikuojame susirinkusiųjų žmonių sveikata. O trečias dalykas yra tokios apraiškos vilkų ir ėriukų kailiuose, nes paties Orlausko pasisakymai, gyvenimo būdas, retorika, anekdotai būtent apie šeimą, šeimos santykius, motinos ir tėvo vaidmenį neprimena sveiko humoro – jie primena pačio žemiausio lygio sovietinių kareivinių juokelius.

Nemanau, kad tokie žmonės tinkami nešti kokią nors vertybinę vėliavą“, – kalbėjo P.Saudargas.

Pasak parlamentaro, kai kurie žmonės apskritai yra nusistatę prieš viską ir puoselėja tik radikalias idėjas.

„Neseniai turėjome mūsų žvalgybos institucijų grėsmių vertinimą, tai ten yra labai aiškus atskiras skyrius apie internete, socialiniuose tinkluose plintančius reiškinius, grupes, kurios yra prieš viską – čia yra tokia bėda.

Jei valstybė kovoja su pandemija ir įveda ribojimus – jie yra prieš ribojimus. Rekomenduoja kaukes – jie prieš kaukes. Atsiranda skiepai – jie tampa antivakseriais. Tokie žmonės yra tiesiog prieš viską, tokiu būdu ir galimai prieš valstybę.

Tai yra radikaliai nusiteikusių žmonių grupės, kurių retorika kupina pykčio, netolerancijos kitam, valdžiai, tokie reiškiniai apskritai yra antivalstybiniai“, – aiškino P.Saudargas.

Jo teigimu, žmonės turi teisę rinktis į bet kokius renginius ar mitingus, jei yra išduoti savivaldybės leidimai, tačiau visuomenė turi matyti visas tokių reiškinių puses.

„Tokių reiškinių ir organizatorių, kurie už to stovi, kėslai gali būti net ir politiniai – galbūt iš to pagimdyti kokį politinį darinį, partiją, „nušluoti Seimą“y, kaip patys sako. Tai matome jau politinį angažuotumą.

Man panašu, kad kažkas bando daryti politiką – ne ginti vienas ar kitas vertybes, bet reklamuoti save, tam tikrus judėjimus, stoti į vieną pusę. Įdomu, kad yra Lietuvoje ir parlamentinių partijų atstovų, kurie tam pritaria ir galbūt jungsis ten“, – kalbėjo Seimo vicepirmininkas.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.