T. V. Raskevičius atkirto S. Skverneliui dėl Partnerystės įstatymo: paaiškino situaciją dėl santuokos

Laisvės frakcijos narys ir Partnerystės įstatymo projekto iniciatorius Tomas Vytautas Raskevičius opozicijos lyderio Sauliaus Skvernelio kritiką, kad šis projektas iš esmės neva niekuo nesiskiria nuo santuokos, vadina dezinformacija. Politikas pabrėžia, kad partnerystė yra išimtinai dviejų suaugusių asmenų teisių ir pareigų apsauga, tačiau šie santykiai, T. V. Raskevičiaus teigimu, niekaip nereglamentuoja poros santykio su jiems gimusiais vaikais, priešingai negu santuokos atveju.

 T.V.Raskevičius teigė, kad S.Skvernelis skleidžia dezinformaciją.<br> lrytas.lt koliažas.
 T.V.Raskevičius teigė, kad S.Skvernelis skleidžia dezinformaciją.<br> lrytas.lt koliažas.
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2021-05-07 11:57, atnaujinta 2021-05-07 12:05

Visgi portalo Delfi antradienį paviešintas Partnerystės įstatymo projektas sukėlė klausimų S. Skverneliui, tvirtinančiam, kad šiuo projektu siekiama įtvirtinti vienalytes santuokas.

„Pagal tai, kas pateikta, aš nematau jokio Partnerystės įstatymo, aš matau iš esmės santuokos įteisinimą, jokio skirtumo tarp santuokos ir to įstatymo normų nėra. Galbūt viena tokia, kad skirtinga galimybė išsiskirti, paprastesnė šiek tiek yra, ir apie įvaikinimą nekalbama“, – kritiką rengiamam Partnerystės įstatymo projektui penktadienį „Žinių radijui“ išsakė S. Skvernelis.

Į tokius opozicijos lyderio pasvarstymus T. V. Raskevičius atkerta paprastai – ekspremjeras skleidžia dezinformaciją ir nėra tinkamai susipažinęs su jo rengiamu projektu. Laisvės frakcijos narys pažymi, kad santuokos institutas yra įtvirtintas Konstitucijoje, kurios keitimui pakankamai balsų neturintys valdantieji apie tokius pokyčius šiuo metu net negalvoja.

„Savo ruožtu galiu tik apgailestauti dėl opozicijos lyderio skleidžiamos dezinformacijos. Santuokos institutas yra įtvirtintas mūsų Konstitucijos 38 straipsnyje, pakeisti tą straipsnį yra reikalinga 94 Seimo narių dauguma. Akivaizdu, kad mes tokios daugumos parlamente neturime“,– Eltai sakė T. V. Raskevičius, kartu pareikšdamas nusivylimą, kad politikai komentuoja projektus, su kuriais nėra tinkamai susipažinę.

„Politikai, prieš komentuodami tą įstatymą, turėtų sau sudaryti progą su tuo parengtu teisės aktu susipažinti“,– sakė jis.

Partnerystėje ir santuokoje reikšmingai skiriasi net ir heteroseksualių porų santykio su vaikais reglamentavimas

Laisvės frakcijos narys, komentuodamas inicijuojamo Partnerystės įstatymo projekto ir santuokos skirtumus, pažymėjo, kad skiriasi tiek šių institutų teisių ir pareigų apimtis, tiek tokių porų nuosavybės teisių reglamentavimas bei santykių nutraukimo galimybės.

„Tai yra visiškai skirtingi instrumentai, nes partnerystėje numatytų teisių ir pareigų apimtis bus ribota. Santuoka yra rezervuota išimtinai vyro ir moters sąjungai, partnerystė bus lyčiai neutrali. Yra įvairių praktinių aspektų, pavyzdžiui, santuoka numato bendrą jungtinę nuosavybę, o partnerystė numatys bendrą dalinę nuosavybę. Taip pat partnerystę bus įmanoma nutraukti, jeigu nėra nepilnamečių vaikų, ne tik teismo keliu, bet ir pas notarą“,– skirtumus vardino T. V. Raskevičius.

Taip pat politikas akcentuoja, kad reikšmingai skiriasi partnerystėje ir santuokoje įtvirtinimas porų santykio su jų pačių vaikais reglamentavimas.

„Iš esmės tie skirtumai tarp santuokos ir partnerystės yra labai aiškiai nubrėžti, įsivaikinimo reglamentavimo visiškai nebus. Partnerystė išimtinai yra dviejų suaugusių sąmoningų žmonių tarpusavio teisės ir pareigos. O jeigu tokiose heteroseksualiose partnerystėse atsirastų vaikai, tada tokie žmonės, norėdami apsaugoti ir pilnai reglamentuoti savo šeimos santykius, jau turėtų pagalvoti apie galimybę sudaryti santuoką“,– komentavo parlamentaras, patikslindamas, kad partnerystę sudariusiai heteroseksualiai porai, siekiant pripažinti tėvystę, būtų reikalingos papildomų nepatogumų sukeliančios teisinės procedūros.

„Jeigu heteroseksualioje partnerystėje gimsta vaikas, tėvai vis tiek turės apsilankyti pas notarą ir tą tėvystę pripažinti. Tai yra akivaizdus pavyzdys, kad Partnerystės įstatymas nepadengia tų santykių“,– teigė Laisvės frakcijos narys.

Siekė parengti projektą, kuris susilauktų politinio palaikymo

Opozicijos lyderis S. Skvernelis taip pat mano, kad valdantieji yra nenuoširdūs tiek prieš save, tiek prieš rinkėjus, nes įstatymo projektą vadina ne santuoka, o partneryste.

„Tai tą ir pasakytų: kad teikiame santuokos įstatymą, kuris nepriklauso nuo lyties, ir tarp vienalyčių asmenų galima santuoka, ir tada žiūrėti, koks bus palaikymas Seime“, – sakė ekspremjeras.

Visgi skirtumus tarp inicijuojamo projekto ir santuokos pateikęs T. V. Raskevičius pripažįsta, kad pateiktas projektas vis dar gali sukelti papildomų nepatogumų savo santykius norinčioms reglamentuoti poroms. Parlamentaras sutinka, kad LGBT bendruomenės lūkesčiai šiuo projektu nebus pilnai išpildyti, tačiau buvo siekiama parengti tokį projektą, kuris susilauktų ir politinio palaikymo Seime.

„Mano bendruomenė tikrai jaučiasi antrarūšiais piliečiais, jų interesai yra neapsaugoti ir bendruomenėje buvo įvairių lūkesčių, bet aš rengiu tokį įstatymo projektą, kuris šiandien yra politiškai įmanomas. Tik pabrėšiu, kad tai nėra Laisvės partijos projektas, tai yra visos valdančiosios daugumos projektas“,– sakė Laisvės frakcijos narys.

Visgi T. V. Raskevičius neatmeta, kad S. Skvernelio „lūkesčiai“, jog valdantieji imtųsi kalbėti ir apie lyčiai neutralios santuokos įteisinimą, kada nors, pasikeitus visuomenės nuomonei ir turint didesnį palaikymą parlamente, būtų įgyvendinti. Tačiau parlamentaras dar kartą pažymi, kad šiuo metu bandomas įtvirtinti partnerystės institutas nėra tolygus santuokai.

„Aš negaliu pasakyti, kokie politikai po ketverių metų bus išrinkti į Seimą, kokia bus visuomenės nuomonė, tai aš net neabejoju, kad mes ateityje tais klausimais diskutuosime, o partnerystės institutas yra visiškai ne apie tai. Yra kuriamas naujas teisinis instrumentas, kuris apsaugotų porų, gyvenančių kartu, vedančių bendrą namų ūkį, susijusių tam tikromis teisėmis ir pareigomis, teisėtiems lūkesčiams ir interesams apsaugoti“,– kalbėjo T. V. Raskevičius.

ELTA primena, kad vienas iš projekto iniciatorių, Laisvės frakcijos narys T. V. Raskevičius yra teigęs, kad Partnerystės įstatymo projektą per artimiausias dvi savaites ketinama pristatyti opozicinėms frakcijoms. Parlamentaras atkreipė dėmesį, kad parengtas lyčiai neutralus Partnerystės įstatymo projektas yra kompromisinis variantas, nes jame nėra reglamentuojamas visuomenei vis dar daug klausimų keliantis įsivaikinimo klausimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.