Kaip gyveno Lietuva per savaitę: nuo Visagino iki pajūrio

„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į tai, kas per savaitę vyko Lietuvoje.

Dzūkijos nacionaliniame parke lankytojų laukia atnaujintas Merkinės piliakalnis. <br>A.Sajos nuotr.
Dzūkijos nacionaliniame parke lankytojų laukia atnaujintas Merkinės piliakalnis. <br>A.Sajos nuotr.
Prieš kelias dienas Šakių rajono kaimo pakraštyje esančiame tvenkinyje buvo pastebėta negyva gulbė.
Prieš kelias dienas Šakių rajono kaimo pakraštyje esančiame tvenkinyje buvo pastebėta negyva gulbė.
Miesto autobusais nemokamai gali keliauti ne tik kretingiškiai, bet ir svečiai.
Miesto autobusais nemokamai gali keliauti ne tik kretingiškiai, bet ir svečiai.
Penktadienį apie 11 val. Patrašiūnuose, R.Kalantos gatvėje, pradėjo liepsnoti 15 metų aukščio metalo krūva.
Penktadienį apie 11 val. Patrašiūnuose, R.Kalantos gatvėje, pradėjo liepsnoti 15 metų aukščio metalo krūva.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

May 8, 2021, 4:03 PM, atnaujinta May 8, 2021, 4:04 PM

Merkinė

Dzūkijos nacionaliniame parke lankytojų laukia atnaujintas Merkinės piliakalnis. Viena pagrindinių sutvarkyto piliakalnio naujienų – demontuoti mediniai laiptai vakariniame piliakalnio šlaite einant nuo automobilių aikštelės ir įrengti nauji laiptai šiaurės rytiniame šlaite.

Nuo šiol statūs laiptai nedarko piliakalnio vaizdo, o kitoje pusėje kur kas patogiau užlipti į viršų patogiomis pakopomis.

Ant 30 metrų aukščio piliakalnio kadaise stovėjo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės pilis.

Skapiškis

Kupiškio rajone į darbą atėję seniūnijos darbuotojai pakraupo – buvo suniokotas prie pastato esantis skelbimų stendas ir sudeginta šiukšliadėžė.

Be to, chuliganai buvo įsibrovę ir į seniūnijos pastatą, bet ten tik sudaužė šviestuvo gaubtą.

Į seniūnijos pastatą vandalai pateko per seną neveikiančią šiluminę trasą. Nukėlę keli metrai nuo pastato esantį kanalizacijos dangtį jie nusileido žemyn į trasą, po žeme paėję kelis metrus pateko į pastato rūsį, o iš ten atsidūrė vestibiulyje.

Ilguva

Šakių rajono pakraštyje prie Nemuno įsikūrusiame kaime, garsiojo Ilguvos dvaro sodyboje, nuo 1813-ųjų stovinti medinė Šv.Kryžiaus Atradimo bažnyčia bei varpinė jau ne vieni metai yra kritinės būklės. Bažnyčios vidus per 200 metų buvo perdažytas bemaž dešimt kartų, tačiau pastatas nebuvo remontuojamas.

Galų gale unikaliam paveldo objektui atsirado viltis atgimti – Kultūros ministerija rekonstrukcijos projektui skyrė beveik 71 tūkst. eurų. 2022–2023 m. darbams bus skiriama dar apie 90 tūkst. eurų. Tikimasi, kad rekonstrukcija bus baigta 2023-iaisiais.

Bugailiškiai

Kupiškio rajone 35 metų vyras tvarkėsi sodyboje ir kasė pamatus. Netikėtai iš vietos pajudėjęs betono gabalas prispaudė jam koją. Kad ir kaip stengėsi, ištraukti kojos jis neįstengė. Prispaustą koją ėmė skaudėti. Į pagalbą vyras pasišaukė žmoną. Ji nuskubėjo pas kaimynus.

Subėgę žmonės kaipmat nukėlė betono luitą ir ištraukė nelaimėlį. Vyras skundėsi kojos skausmu, todėl įtarus lūžį buvo nuvežtas į Panevėžio ligoninę.

Alytus

Rimtos medikų pagalbos prireikė jaunam Baltarusijos piliečiui, kuris neblaivus važiavo elektriniu paspirtuku ir jo nesuvaldė.

Gatvių sankryžoje gulintį nelaimėlį ir šalia jo paspirtuką pastebėję praeiviai iškvietė greitąją pagalbą.

Akiduobės lūžį patyręs vyras buvo išgabentas į Kauno klinikas.

Bizieriai

Prieš kelias dienas Šakių rajono kaimo pakraštyje esančiame tvenkinyje buvo pastebėta negyva gulbė. Apie ją Maisto ir veterinarijos tarnybai pranešė kaimo gyventojai.

Gaišena plūduriavo tolokai nuo kranto, todėl veterinarai paprašė ugniagesių gelbėtojų pagalbos.

Pastarosiomis dienomis keliose Lietuvos vietose buvo užfiksuoti paukščių gripo židiniai. Ar pavojingas virusas pražudė ir Bizierių gulbę, kol kas neaišku.

Tyrimai atliekami Vilniuje esančioje laboratorijoje, kurios darbas per koronaviruso pandemija šiek tiek sulėtėjo.

Kybartai

Į Vilkaviškio rajono miestelyje gyvenančios vienišos 86 metų pensininkės namus ketvirtadienį po pietų užsuko nepažįstamas 35–40 metų vyras. Jis teigė renkąs duomenis apie gyventojų skiepijimąsi. Atvykėlis senjoros klausinėjo vardo, pavardės, teiravosi, ar ji gyvena viena, ar pasiskiepijo antrąja vakcinos doze.

Po kiek laiko nepažįstamasis atsisveikino ir išėjo. Po kurio laiko moteris patikrino rankinę, kurioje laikė santaupas, ir nerado beveik 3 tūkst. eurų.

Manoma, kad vagišiai veikė dviese, – vienas kalbino auką virtuvėje, o kitas nepastebėtas įsliūkino į kambarį ir ieškojo grobio.

Klaipėda

Klaipėdoje netrukus atvers duris dar vienas vakcinavimo centras – jis įsikurs LCC tarptautiniame universitete. Šiaurinėje miesto dalyje esančiame universitete bus skiepijama erdvioje sporto salėje. Čia bus įrengta 20 vakcinavimo kabinų. Jei vakcinų bus pakankamai, centras veiks visas savaitės dienas.

Iki šiol uostamiestyje veikė du vakcinavimo centrai – Klaipėdos miesto poliklinikoje pietinėje miesto dalyje ir Galinio Pylimo gatvėje šalia senosios turgavietės.

Kretinga

Nuo šiol viešasis transportas mieste – nemokamas. Miesto autobusais nemokamai gali keliauti ne tik kretingiškiai, bet ir svečiai. Iki šiol viešuoju transportu dažniausiai keliaudavo savo automobilių neturintys ar mažiausiai uždirbantys gyventojai – mokiniai, senjorai, neįgalieji, kuriems taikomos bilietų lengvatos. Tikimasi, kad dabar daugiau žmonių rinksis miesto autobusus, gatvėse sumažės transporto srautai ir oro užterštumas.

Ši nemokama paslauga bus teikiama iki metų pabaigos. Patirtas išlaidas iš rajono biudžeto apmokės savivaldybė.

Saločiai

Pasvalio rajone kieme buvusi šeimininkė pamatė iš medinio garažo rūkstančius dūmus. Atidarius duris žmonėms į veidą tvoskė karštis. Liepsnojo prie galinės sienos sudėti įvairūs daiktai ir ūkio reikmenys. Ugnis plito, tad žmonės bandė gelbėti turtą, nešė daiktus į kiemą. Vienas vyras rankomis stvėrė durų kablį nepagalvojęs, kad jis bus įkaitęs, ir apsidegino plaštaką.

Iš liepsnų suniokoto garažo liko degėsių krūva. Gaisravietę apžiūrėję ugniagesių inspektoriai įtarė padegimą ir tyrimą perdavė policijai.

Pasvalys

Svalios gatvėje į namus grįžusi 57 metų moteris rado viduje 68 metų vyrą. Jausdamasis taip, tarsi tai būtų jo namai, įsibrovėlis ramiausiai sukinėjosi virtuvėje. Atsidaręs šaldytuvą jis tikrino, kas yra viduje. Iš šaldiklio paėmęs keturis kilogramus šaldytos kiaulienos vyras taikėsi sprukti pro duris, kai netikėtai buvo užkluptas šeimininkės.

Išvydęs moterį vagišius nė kiek nesutriko, pastūmė ją ir nėrė pro duris. Tyrimo ėmęsi pareigūnai išsiaiškino, kad moteris, užrakinusi lauko duris, užmiršo iš spynos ištraukti raktą.

Panevėžys

Skaudų dukros akibrokštą patyrė 67 metų panevėžietis. Ankstų rytą Audėjų gatvės daugiabučio namo laiptinėje 39 metų moteris pastūmė laiptais lipantį tėvą. Neišlaikęs pusiausvyros jis griuvo. Kol tėvas kėlėsi, moteris nesnaudė ir iš galinės kelnių kišenės ištraukė 80 eurų.

Tik po kurio laiko pasigedęs pinigų panevėžietis suprato, kad buvo apvogtas dukters.

Policijos žiniomis, įtariamoji registruota prie Panevėžio savivaldybės ir neturi nuosavo stogo virš galvos.

Skaudų likimo brolio akibrokštą patyrė 38 metų benamis. Ankstų rytą vyras ėjo J.Basanavičiaus gatve ir sutiko pažįstamą. Šis paprašė leisti pasinaudoti telefonu. Nieko blogo nenujausdamas benamis padavė jam savo telefoną.

Vos tik svetimas aparatas pateko į rankas, vyras dėjo į kojas.

Apie įžūlų vagišių policijai pranešęs vargeta nurodė patyręs 100 eurų nuostolį.

Panevėžys

Smėlynės gatvės tiltu per Nevėžio upę einantys žmonės pastebėjo vandenyje teršalus. 5 metrų pločio ir 300 metrų ilgio upės atkarpoje tai vienoje, tai kitoje vietoje buvo matyti spalvotos dėmės. Motoriniu purkštuvu gelbėtojai į upę išpurškė teršalus neutralizuojantį dispergatorių.

Molainiai

Ankstų rytą Panevėžio rajone į kiemą išėjęs vyras liko šokiruotas – privataus namo sienos buvo ištepliotos dažais. Į kiemą patekę vandalai pripaišė vyriškų lyties organų. Taip pat ant sienų tepliotojai paliko užrašą „gaidys“.

Įsibrovėliams užkliuvo ir kieme stovinčios dvi mašinos. Jos irgi buvo ištepliotos dažais – tais pačiais užrašais ir piešiniais. Namo kiemas aptvertas, tačiau šeimininkai nepastebėjo naktį pasidarbavusio tepliotojo.

Vaidlėnai

Rokiškio rajono kaime žmonės pastebėjo iš ūkinio pastato antro aukšto, kuriame sukrautas šienas, rūkstančius dūmus. Gyventojai spėjo iš pastato išvesti 15 avių ir 2 veršius, tad jie liko gyvi.

Per gaisrą apdegė 3 tonos šieno. Ieškant gaisro židinių ugniagesiams teko perkasti dar apie 6 tonas šieno ir nuardyti dalį stogo.

Biržai

Ankstų rytą ugniagesiai sulaukė pranešimo apie Pasvalio gatvėje kilusį gaisrą. Šeimininkui bandant užkurti krosnį užsidegė plastikinis indas, kuriame buvo degus skystis. Vyras dar spėjo išnešti degantį indą į kiemą.

Numetęs jį ant žemės jis spėjo užgesinti liepsnas iki atvykstant gelbėtojams.

Kaunas

Penktadienį apie 11 val. Patrašiūnuose, R.Kalantos gatvėje, pradėjo liepsnoti 15 metų aukščio metalo krūva. Liepsnos plaikstėsi maždaug 40 kvadratinių metrų plote. Tamsūs tiršti dūmai buvo matyti net už kelių kilometrų. Ugniagesiai spėjo, kad dega tepalai ir kitokios atliekos. Kodėl įsiplieskė ugnis – nežinoma.

Aplinkosaugininkai perspėjo, kad plastiko, tepalų, gumos degimo dūmai yra labai pavojingi sveikatai, juose gausų kietųjų dalelių, suodžių, kvėpavimo takus dirginančių, vėžį bei kitas ligas sukeliančių cheminių medžiagų. Dūmus vėjas nešė Dainavos rajono link. Jo gyventojams buvo patariama neiti į lauką ir uždaryti namų langus. Situaciją kiek gerino kartkartėmis prapliūpdavęs lietus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.