Kilus pykčiui dėl viceministrės darbo iš Ispanijos – M. Navickienės paaiškinimas: prakalbo apie asmeninius reikalus „Suprantu susierzinimą“

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai vadovaujanti konservatorė Monika Navickienė pakomentavo savo sprendimą leisti viceministrei Justinai Jakštienei nuotoliniu būdu darbuotis iš saulėtosios Ispanijos.

 M.Navickienė.<br> lrytas.lt koliažas.
 M.Navickienė.<br> lrytas.lt koliažas.
M.Navickienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
M.Navickienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
J.Jakštienė.<br> Lrytas.lt fotomontažas.
J.Jakštienė.<br> Lrytas.lt fotomontažas.
M.Navickienė.<br>T.Bauro nuotr.
M.Navickienė.<br>T.Bauro nuotr.
M.Navickienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
M.Navickienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
M.Navickienė.<br>T.Bauro nuotr.
M.Navickienė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

May 10, 2021, 6:02 AM, atnaujinta May 10, 2021, 10:38 AM

Ministrė naujienų portalui lrytas.lt teigė suprantanti dėl to kilusį žmonių pasipiktinimą. „Manau ir matau, kad piktina“, – pripažino M.Navickienė.

Kaip penktadienį pranešė BNS, socialinės apsaugos ir darbo viceministrei į Ispaniją leista išvykti maždaug mėnesiui.

Ministerija priežasčių, kodėl J.Jakštienė negali darbuotis būdama Lietuvoje, nekomentuoja. Jų neatskleidžia ir ministrė M.Navickienė.

Bet ministerijos vadovė tvirtino, kad toks susitarimas buvo nuo J.Jakštienės darbo pradžios.

„Viceministrei ateinant į darbą, jau žinojau, kad jai reikės mėnesiui išvykti. Tai susiję su asmeniniais, šeiminiais J.Jakštienės įsipareigojimais“, – sakė ministrė, užsiminusi, kad panašiam laikui į Ispaniją dabartinė viceministrė esą buvo išvykusi ir pernai rudenį dar dirbdama kitoje darbovietėje.

Prieš tapdama socialinės apsaugos ir darbo viceministre 41 metų J.Jakštienė dirbo Centrinėje projektų valdymo agentūroje Strateginio planavimo grupės vadove.

M.Navickienė tvirtino, kad viceministrė išvyko neatostogauti ir iš Ispanijos esą dirba nuotoliniu būdu, darbą derindama su asmeninių reikalų tvarkymu.

Ministrės teigimu, kai negali suderinti darbo ir asmeninių reikalų, J.Jakštienė ima atostogas. Ministerijos teigimu, viceministrė per savaitę atostogauja po keletą dienų.

M.Navickienė lrytas.lt teigė, kad su J.Jakštiene buvo sutarta, kad ji iš Ispanijos galės dirbti nuotoliniu būdu, o jei prireiks – skubiai sugrįš į Vilnių.

„Bet jaučiu susierzinimą ir suprantu jį“, – dėl kilusios neigiamos reakcijos nesistebėjo ministrė.

Ji teigė, jog tokį sprendimą buvo priversta priimti, nes komandoje norėjo turėti profesionalą.

„Jau įdarbindama J.Jakštienę viceministre žinojau, kad ji turi asmeninių iššūkių, susijusių su nuotoliniu darbu iš užsienio, tačiau, visų pirma, man buvo svarbiausia turėti profesionalų komandos narį, gerai išmanantį savo kuruojamas sritis. Būtent tam teikiau prioritetą priimdama sprendimą“, – sakė M.Navickienė.

Beje, praėjusį kovą Vyriausybė pritarė, jog Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje būtų įsteigta ketvirta viceministro pareigybė. M.Navickienė tada šį prašymą grindė didelėmis darbo apimtimis.

Paklausta, ar pagrįstai buvo steigiama ketvirta pareigybė, jeigu viceministrai gali dirbti iš Ispanijos ir ne pilną darbo savaitę, M.Navickienė aiškino, kad tai – trumpalaikis sprendimas.

Anot ministrės, ketvirtasis viceministras prie ministerijos vadovybės komandos turėtų prisijungti birželį, o kol kas visą didžiulį krūvį tenka dalintis kitiems viceministrams.

„Tai, kad mėnuo iškrenta iš J.Jakštienės darbo, nereiškia, kad tas krūvis yra per mažas. Viceministrė dirba pilna apimti – dalyvauja visuose suplanuotose posėdžiuose ir pasitarimuose nuotoliniu būdu, kaip šiuo metu tą daro daugelis“, – pastebėjo M.Navickienė.

Tiesa, pažvelgus į Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos interneto svetainėje skelbiamą oficialią viceministrės darbotvarkę, neatrodo, kad J.Jakštienė persidirba.

Pavyzdžiui, gegužę prie viceministrės darbotvarkės buvo trys įrašai. Nurodoma, kad nuotoliniu būdu J.Jakštienė dalyvavo Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto posėdyje, taip pat – nuolatiniame susitikime su Techninės pagalbos neįgaliesiems centro atstovais.

Viceministrė gegužę nuotoliniu būdu dalyvavo konferencijoje „Tikslas – visiems prieinama skaitmeninė aplinka“, tačiau tarp kalbėtojų jos pavardė nebuvo nurodyta.

J.Jakštienės kuruojama sritis – neįgaliųjų socialinės integracijos sistema: žmonių su negalia užimtumo rėmimas, parama piniginėmis išmokomis, medicininės, socialinės ir profesinės reabilitacijos paslaugos, lygių galimybių užtikrinimas neįgaliesiems.

Viceministrė taip pat kuruoja ES investicijas socialinės apsaugos srityje, pabėgėlių integracijos klausimus, plėtros programų rengimą, jos pavaldume yra Neįgaliųjų reikalų departamentas, Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyba, Pabėgėlių priėmimo centras, Techninės pagalbos neįgaliesiems centras.

Ministerijos atstovai teigia, kad iš Ispanijos viceministrė dirbs gegužės pabaigos.

Ministerija taip pat teigia, kad ribojimų dirbti iš užsienio valstybės teisės aktai nenumato: „Šalyje paskelbtas karantinas tęsis iki birželio 1 dienos.

Atkreipiame dėmesį, kad karantino metu visi privalo dirbti nuotoliniu būdu, jeigu tik yra tokia galimybė. Šiuo metu visi ministerijos darbuotojai dirba nuotoliniu būdu. Dalis jų dirba ne iš Vilniaus ir tą jie yra deklaravę. Viceministrės J.Jakštienės nuotolinio darbo prašyme nuo penktadienio nurodytas adresas Ispanijoje“.

Beje, ministerijos interneto tinklapyje skelbiama, kad vidutinis šios ministerijos viceministrų darbo užmokestis pirmąjį šių metų ketvirtį siekė 5 tūkst. eurų.

Tuo metu ministerijos vadovo darbo užmokestis buvo 4,3 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: impact Investments and nlocking Growth