Naujausi Seimo įstatymų projektai skaldo ir pačius valdančiuosius: kurie planai išvys dienos šviesą?

Seimą jau pasiekė arba artimiausiu metu pasieks trys svarbūs projektai, susiję su alkoholio ribojimais, narkotikų dekriminalizavimu bei partnerystės institutu. Tačiau politikai dėl siūlymų nesutaria, diskusijos jau verda ir valdančiojoje koalicijoje.

Jeigu partnerystės įstatymas artimiausiu metu būtų pateiktas ir priimtas, jis įsigaliotų nuo kitų metų.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Jeigu partnerystės įstatymas artimiausiu metu būtų pateiktas ir priimtas, jis įsigaliotų nuo kitų metų.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Seime pataisos kelią skinasi sunkiai – politikai nesutaria, kaip efektyviai kovoti su narkotikų vartojimu nebaudžiant žmonių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Seime pataisos kelią skinasi sunkiai – politikai nesutaria, kaip efektyviai kovoti su narkotikų vartojimu nebaudžiant žmonių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kada alkoholio ribojimai galėtų būti pakeisti, kol kas neaišku, tačiau tikimasi tą padaryti jau nuo kitų metų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kada alkoholio ribojimai galėtų būti pakeisti, kol kas neaišku, tačiau tikimasi tą padaryti jau nuo kitų metų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>T.Bauro nuotr.
 Vytautas Mitalas.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Vytautas Mitalas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 10, 2021, 6:50 PM

Alkoholio ribojimai pasiteisino

Dar 2017-aisiais ką tik išrinkta valstiečių dauguma ėmėsi stiprių alkoholio ribojimų. Dabartiniai valdantieji ėmė rengti naują projektą, kuriuo ribojimai būtų švelninami – siūloma koreguoti alkoholio kontrolės įstatymo nuostatas. Dabar siūloma leisti alkoholiu prekiauti ir po 20 valandos sekmadieniais, taip pat alkoholio galėtų įsigyti asmenys nuo 18 metų.

„Akivaizdu, kad tokie reguliavimai, kurie 19-mečiui uždraudžia įsigyti alaus, yra visiškai pertekliniai. Tas žmogus, jaunimas, iš viešų erdvių persikelia į asmenines erdves ir dėl to kyla dar didesnių sunkumų.

Puikiai žinome, kad buitinis alkoholizmas labiausiai išsipumpuruoja kitomis neigiamomis pasekmėmis, tokiomis kaip smurtas artimoje aplinkoje ar besaikis vartojimas“, – teigė Laisvės frakcijos narys Vytautas Mitalas.

Vis tik opozicinės Valstiečių ir žaliųjų frakcijos narė Agnė Širinskienė teigė, kad ribojimai pasiteisino.

„Matau labai daug problemų, nes tas įstatymas, kuris veikia dabar, yra efektyvus. Sumažėjo ir alkoholio vartojimas, sumažėjo mirčių, psichozių skaičius nuo alkoholio, ir bendrai sveikatos rodikliai yra geri.

Apie 35 procentai gyventojų sako, kad jų gyvenamoji aplinka net pagerėjo, kas irgi rodo, kad įstatymas veikia. Šiuo atveju visų tų normų panaikinimas turės priešingą efektą“, – teigė parlamentarė.

Pasak V.Mitalo, naujasis įstatymo projektas reklamos draudimo nepanaikins, o jį tik patikslins – pavyzdžiui, alkoholio gamintojai ir prekybininkai galės pateikti pažintinę mokslinę informaciją apie alkoholio gaminimo būdus.

Kada alkoholio ribojimai galėtų būti pakeisti, kol kas neaišku, tačiau tikimasi tą padaryti jau nuo kitų metų.

Nepritaria ir koalicijos partneriai

Seimą pasiekė ir įstatymo pataisos, kuriomis siūloma panaikinti baudžiamąją atsakomybę ne tik už mažo kiekio kanapių, bet ir už visų kitų narkotinių medžiagų turėjimą. Tačiau Seime pataisos kelią skinasi sunkiai – politikai nesutaria, kaip efektyviai kovoti su narkotikų vartojimu nebaudžiant žmonių.

„Administracinių nusižengimų kodeksas nėra leidimų kodeksas – tai irgi yra kodeksas, pagal kurį yra baudžiama, tačiau labai svarbu, kad šitos bausmės būtų proporcingos.

Dabar mes į rankas įteikiame po tūkstantį teistumų savo piliečiams, per ketverius metus dėl šitos iškreiptos politikos turime apie 4 tūkstančius teistų asmenų papildomai, nors ši politika neatneša rezultatų, kurių laukėme“, – kalbėjo Laisvės frakcijos atstovė Morgana Danielė.

Vis tik pastabų Laisvės partijai dėl šio projekto turi ir koalicijos partneriai konservatoriai.

„Jeigu pavyktų apsibrėžti lengvų narkotikų sąvoką, tada būčiau atviras pokalbiui ir gal net pritarčiau. Baisiomis bausmėmis negalima laužyti jaunų žmonių, kurie gyvenime suklydo.

Bet pusiausvyrą raskime apibrėždami lengvų narkotikų sąvoką. Jei eis visi narkotikai – aš tikrai nebūsiu tas, kuris galėtų pritarti“, – kalbėjo Seimo narys Laurynas Kasčiūnas.

Partnerystės įstatymas – jau pakeliui

Dar viena iniciatyva, kuri kelia politikų ir visuomenės diskusijas – tai partnerystės įstatymo projektas. Pagal jį ir skirtingos, ir tos pačios lyties asmenų poros partnerystę galėtų registruoti ir nutraukti civilinės metrikacijos įstaigose.

Taip būtų apibrėžiamas disponavimas bendru turtu, tarpusvaio išlaikymas, paveldėjimas po vieno iš partnerio mirties. Įsivaikinti partneriams nebus galima.

„Tai nėra galutinis projektas – darbo grupė vis dar dirba, derinasi dėl paskutinių nuostatų, paskutinių štrichų. Manau, kad dėl paskutinių smulkmenų tikrai pavyks artimiausiu metu sutarti ir šį įstatymo projektą mes registruosime artėjančių dviejų savaičių laikotarpyje“, – teigė vienas iš projekto autorių, Laisvės frakcijos atstovas Tomas Vytautas Raskevičius.

Pasak jo, šis įstatymas labai svarbus ne tik tos pačios lyties poroms.

„Būna gyvenime situacijų, kai moteris gyvena su vyru, veda bendrą namų ūkį, turi vaikų, bet jie nėra niekaip įforminę tų santykių. Santykiams nutrūkus, moteris dažnai yra paliekama toje pažeidžiamesnėje pusėje, nes savo visą profesinį laiką galbūt skyrė vaikų ir namų priežiūrai“, – sakė Seimo narys.

Konservatorius L.Kasčiūnas teigė, kad už šį įstatymo projektą kol kas tikrai nebalsuotų.

„Kai bus sukuriama šeima, bus santuokoje sukurta šeima ir partnerystės įstatymu sukurta šeima. Ilgainiui per įvairias teismines praktikas ir skundus bus kuriama situacija, kai bus bandoma prilyginti tas šeimas.

Iš esmės, tai yra ilgalaikė politinė programa, ir Laisvės partija šioje vietoje nuolat turės ambicijų papildyti tą institutą. Man tas kelias yra nepriimtinas ir tikrai nebalsuočiau už šį projektą“, – teigė L.Kasčiūnas.

Jam antrino ir frakcijos kolega Paulius Saudargas, kuris aiškino, kad visi svarbiausi šio projekto klausimai jau yra sprendžiami kitais įstatymais.

„Dažnai keldavo klausimus, kad ūkiniai, turto, paveldėjimo klausimai yra neišspręsti, tai šitie visi klausimai būtų sprendžiami kitu įstatymu, kuris jau yra registruotas, jam yra pritarta ir jis Teisės ir teisėtvarkos komitete yra svarstomas.

Tai yra Civilinio kodekso pataisos, kuriose kalbama apie bendro gyvenimo sutartį ir tokiu būdu būtų sprendžiami šie teisiniai ir ūkiniai klausimai“, – pridūrė P.Saudargas.

Jeigu partnerystės įstatymas artimiausiu metu būtų pateiktas ir priimtas, jis įsigaliotų nuo kitų metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.