Paslaptingi viceministrės asmeniniai reikalai Ispanijoje: kėlė kaip vieną iš darbo sąlygų, priežasčių kolegos nežino

Socialinės apsaugos ir darbo viceministrės Justinos Jakštienės darbo ir poilsio derinimas Ispanijoje visuomenei sukėlė nemažai klausimų. Vieni pagrindinių – kokių gi asmeninių reikalų tvarkyti mėnesiui į saulėtąją Ispaniją išskrido viceministrė ir kaip ji spėja darbuotis, jei kas savaitę kelias dienas pasiima atostogų?

Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Justina Jakštienė.<br>lrytas.lt montažas.
Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Justina Jakštienė.<br>lrytas.lt montažas.
Monika Navickienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Monika Navickienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Justina Jakštienė.<br>SADM nuotr.
Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Justina Jakštienė.<br>SADM nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 10, 2021, 7:41 PM, atnaujinta May 11, 2021, 11:22 AM

Į šiuos klausimus atsakyti ne per daugiausiai galėjo ir kitas ministerijos viceministras Vytautas Šilinskas. Jis tvirtino apie kolegės darbą iš kitos valstybės sužinojęs tik iš žiniasklaidos, nors kasdien su ja bendrauja rytiniuose susirinkimuose, o kokios tos asmeninės priežastys įvardyti taip pat sakė negalįs, nes J.Jakštienė to esą nenorėjusi pasakoti.

„Mačiau, kad nenori žmogus pasakoti, tai aš ir neklausiu per daug, kodėl išvažiavo. Man svarbu, kad man papildomai krūvio neužkrovė stipriai, mes kartu dirbame, pasijungiame, jinai darbus padaro“, – „Žinių radijo“ laidoje „Dienos klausimas“ pirmadienį kalbėjo V.Šilinskas.

Kokios asmeninės priežastys veda į Ispaniją – nežinia

J.Jakštienė į Ispaniją darbuotis mėnesiui išvyko praėjusią savaitę, tačiau priežasčių nedetalizavo. Socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės atstovas spaudai Tomas Kavaliauskas BNS tvirtino, kad J.Jakštienė Ispanijoje neatostogauja, o „asmeninių reikalų tvarkymą“ derina su darbu.

Savo ruožtu pati M.Navickienė portalui lrytas.lt aiškino, kad kai negali suderinti darbo ir asmeninių reikalų, J.Jakštienė ima atostogas. Ministerijos teigimu, viceministrė per savaitę atostogauja po keletą dienų. M.Navickienė pažymėjo, kad su J.Jakštiene buvo sutarta, jog ji iš Ispanijos galės dirbti nuotoliniu būdu, o jei prireiks – skubiai sugrįš į Vilnių.

Tuo tarpu kitas socialinės apsaugos ir darbo viceministras V.Šilinskas pasakojo, kad apie kolegės darbą iš Ispanijos sužinojo tik iš žiniasklaidos, nes visi ministerijos darbuotojai dirba nuotoliniu būdu, todėl yra išsibarstę po įvairias lokacijas. Ar viceministrui jau teko pavaduoti darbą su atostogomis derinančią bendradarbę?

„Pasitaiko, bet, žinokite, ne itin reikėjo pavaduoti, nes kas rytą jungiamės, dirbame pilnu tempu. Turbūt reikia sutikti su ta nuomone, kad svarbu darbą padaryti, o ne iš kur žmogus dirba. Mano tokia nuomonė yra. Man pačiam labiau patinka dirbti ir Vilniaus, iš Lietuvos, bet kažkas dirba iš Šiaulių, kažkas dirba iš regionų Lietuvos.

Kad Justina išvažiavusi, irgi perskaičiau tik iš žiniasklaidos, nes iš fono tai aš net nematau, iš kur žmogus dirba. O darbus, kad daro, tai tas yra svarbiausia“, – įsitikinęs viceministras.

Pasak jo, dar prieš pradedant eiti naujas pareigas, J.Jakštienė turėjo vienintelę sąlygą – kurį laiką darbus turės vykdyti iš Ispanijos. O kokios to priežastys? V.Šilinskas į šį klausimą atsakyti negalėjo, nes ir pats sakosi nežinąs.

„Aš suprantu, kad šiuo atveju Justina, kai ministrė įkalbinėjo ateiti į šitą poziciją, turėjo įvairių svarstymų, ar reikia, ar nereikia eiti į ministeriją, bet pavyko įtikinti, nes ji rimta specialistė. Ji turėjo vieną sąlygą, kad kurį laiką turės išvažiuoti į Ispaniją ir padirbėti iš ten. Aš suprantu, kad tai buvo suderinta su ministre. Iš tos pusės aš nemanau, kad čia yra blogai kažkas.

Aš jų (asmeninių priežasčių, – aut.past.), žinokite, nežinau, jų neklausiau, nelindau į asmenines priežastis“, – „Žinių radijo“ laidoje „Dienos klausimas“ sakė V.Šilinskas.

Kuo skiriasi nuo V. Ąžuolo situacijos?

Viceministras atkreipė dėmesį, kad ministerijai svarbiausia darbuotojų darbo rezultatai, o ne vieta, iš kurios jie dirba. Jis stebėjosi, kad kai kurie darbdaviai nepasitiki iš namų dirbančiais darbuotojais. Būtent pasitikėjimo klausimas, anot V.Šilinsko, čia yra svarbiausias.

„Aš matau, kad ir darbdaviai skirtingai vertina, ir žmonės skirtingai vertina, bet pas mus pozicija ministerijoje, jog mes daug reikalaujame iš žmonių, tikrai daug, ir matome, kad žmonės tikrai daug dirba. Bet siekiama palaikyti tą galimybę suderinti darbo ir šeiminius ar kitus įsipareigojimus.

Mes kaip ir reguliuojantys darbo santykius tai skatiname kitus darbdavius daryti, tai ir patys, manau, turime rodyti pavyzdį: viena vertus, reikia reikalauti daug iš žmonių, kad jie dirbtų ir daug padarytų, kita vertus, reikia turėti lankstumo.

Aš suprantu, kad kartais yra to nepasitikėjimo. Ir su darbdaviais esu diskutavęs, kad jeigu žmogus nesėdi, tai gal ir nedirba. Bet šiuo atveju matome, kad dirba, darbus padaro, rezultatai yra, tai šiuo atveju, manau, jog tai yra svarbiausia“, – akcentavo viceministras.

Laidoje jam priminus kitą pavyzdį, kai Seimo narys Valius Ąžuolas sulaukė daug kritikos dėl dalyvavimo Seimo komiteto nuotoliniame posėdyje iš Egipto, V.Šilinskas tikino, kad tai – kitokios situacijos.

„Jūs minite, kad Seimo narys buvo išvažiavęs. Bet, kaip aš suprantu, paskui ir nekilo jam problemų dalyvaujant, nuotoliniu būdu sudalyvavo posėdžiuose. Tai ten yra truputį kitas statuto reglamentas. Šiuo atveju valstybės tarnautojams iš principo yra reikalavimas, kad jie nuotoliniu būdu dirbtų.

Ir nėra reikalavimo, iš kur jie galėtų ar negalėtų dirbti. Visi renkasi taip, kaip patogiausia“, – dėstė viceministras.

Galiausiai jis pridūrė suprantantis, kodėl žmonėms kyla pasipiktinimas girdint apie tokius atvejus, tačiau dar kartą išskyrė pasitikėjimo klausimą: „Aš suprantu, kad jeigu žmonės piktinasi, tai pagrįstai, jie turi teisę turėti savo nuomonę ir šiuo atveju tikrai turi. Čia turbūt, kaip minėjau, yra pasitikėjimo klausimas.“

J.Jakštienės kuruojama sritis – neįgaliųjų socialinės integracijos sistema: žmonių su negalia užimtumo rėmimas, parama piniginėmis išmokomis, medicininės, socialinės ir profesinės reabilitacijos paslaugos, lygių galimybių užtikrinimas neįgaliesiems.

Viceministrė taip pat kuruoja ES investicijas socialinės apsaugos srityje, pabėgėlių integracijos klausimus, plėtros programų rengimą, jos pavaldume yra Neįgaliųjų reikalų departamentas, Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyba, Pabėgėlių priėmimo centras, Techninės pagalbos neįgaliesiems centras. 

Beje, ministerijos interneto tinklapyje skelbiama, kad vidutinis šios ministerijos viceministrų darbo užmokestis pirmąjį šių metų ketvirtį siekė 5 tūkst. eurų. Tuo metu ministerijos vadovo darbo užmokestis buvo 4,3 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų