Kandidatė į VRK pirmininkes susitiko su valstiečių frakcija: pasenusią politinės reklamos sąvoką reikia peržiūrėti

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcija trečiadienį susitiko su Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen siūloma kandidate į Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkes teisininke, buvusia Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pirmininke Jolanta Petkevičiene.

 Jolanta Petkevičienė.<br>R.Neverbicko nuotr.
 Jolanta Petkevičienė.<br>R.Neverbicko nuotr.
 Jolanta Petkevičienė.<br>R.Neverbicko nuotr.
 Jolanta Petkevičienė.<br>R.Neverbicko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 12, 2021, 6:43 PM

Kandidatė kaip vieną iš esminių savo tikslų valstiečiams pateikė VRK depolitizavimą ir susilaukė klausimų apie politinių antireklamų, skleidžiamų trečiųjų asmenų, reglamentavimą bei kokiu būdu Seimo pirmininkė pasirinko jos kandidatūrą.

„Galiu ranką prie širdies pridėti, pirmą pokalbį su Seimo pirmininke turėjau balandžio pabaigoje telefonu. Paskambino ir išsakė siūlymą kandidatuoti į VRK pirmininkės pareigas. Priimti siūlymą iš karto būtų per daug neatsakinga ir per daug nerimta, bet, viską įvertinus ir susipažinus su VRK darbu, priėmiau sprendimą kandidatuoti į VRK pirmininkės pareigas“, – atsakydama į opozicijos lyderio Sauliaus Skvernelio klausimą, teigė J. Petkevičienė.

Kandidatė į VRK pirmininkes sulaukė klausimo ir iš Agnės Širinskienės, kurią papiktino komisijos sprendimas feisbuko paskyroje „M.G.Maksimalietis“ skelbiamus pasisakymus, kad Aurelijus Veryga yra „leftistų išprievartautas sveikuolis“, arba kad LVŽS yra „leftistų deaktyvuota partija“, pripažinti politine reklama, už kurią LVŽS turi susimokėti 176 eurus. J. Petkevičienė tikino, kad tokie atvejai įrodo, jog būtina atnaujinti internete skleidžiamos reklamos reglamentavimą.

„Politinės reklamos sąvoka tiesiog yra pasenusi. Mano akimis žiūrint, politinės reklamos reglamentavimas ne tai, kad neapima interneto, bet yra perlenktas. Jeigu aš esu politinės kampanijos dalyvis ir į savo paskyrą įkeliu nufotografuotus kačiukus, kuriuos aš auginu, tai formaliai tai galima įvardinti politine reklama. Reglamentavimą reikėtų keisti, kad būtų aiškumas“, – susitikime su valstiečių frakcija teigė kandidatė į VRK pirmininkes, kartu pažymėdama, kad politinės antireklamos sklaidą taip pat reikėtų geriau reglamentuoti, tačiau tam būtina ir parlamentarų iniciatyva.

„Trečiųjų nesusijusių asmenų dalyvavimas politinėse kampanijose nėra iki galo reglamentuotas, bet esu bendradarbiaujantis ir bendraujantis žmogus, teks sėsti, aiškintis ir žiūrėti, kad būtų priimti logiški sprendimai, negali viena VRK formaliai žiūrėti į šitą dalyką. Tikrai turi būti nustatytos ribos, kas galima ir kas negalima“, – tikino J. Petkevičienė.

ELTA primena, kad Laura Matjošaitytė VRK pirmininke tapo 2017 m. birželį. Iki jos VRK pirmininkas buvo Zenonas Vaigauskas, kuris komisijai vadovavo daugiau kaip 20 metų – nuo 1994-ųjų.

Vyriausiąją rinkimų komisiją sudaro Seimas, po eilinių ar pirmalaikių Seimo rinkimų praėjus ne mažiau kaip 140 ir ne daugiau kaip 200 dienų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.