S. Skvernelis laukia V. Blinkevičiūtės derybose dėl vietos opozicijos koalicijoje: turėjo pasimokyti iš klaidų

Opozicijos lyderis Saulius Skvernelis sako laukiantis progos su naująja Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) lydere Vilija Blinkevičiūte aptarti galimybes Seimo socialdemokratams jungtis prie parlamento opozicijoje jau dirbančių ir bendradarbiavimo susitarimą pasirašiusių valstiečių bei „darbiečių“. Nepaisant socialdemokratų rodomo atsargumo šiuo klausimu, ekspremjeras sako manąs, kad LSDP turėjo pasimokyti iš klaidų, padarytų ankstesnėje Seimo kadencijoje, ir visgi nuspręsti jungtis į opozicinių frakcijų koalicijos gretas.

 S. Skvernelis laukia V. Blinkevičiūtės derybose dėl vietos opozicijos koalicijoje: turėjo pasimokyti iš klaidų.<br>lrytas.lt koliažas
 S. Skvernelis laukia V. Blinkevičiūtės derybose dėl vietos opozicijos koalicijoje: turėjo pasimokyti iš klaidų.<br>lrytas.lt koliažas
Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė<br>T.Bauro nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Benas Brunalas, ELTA

May 12, 2021, 5:18 PM

Kaip Eltai teigė S. Skvernelis, jis V. Blinkevičiūtę jau pasveikino su pasiekta pergale LSDP pirmininko rinkimuose ir pakvietė ją aptarti su opozicinių jėgų bendradarbiavimu susijusius klausimus. Jei atsakymo dėl šio kvietimo ilgainiui nesulauks, tikina ekspremjeras, jis pasiruošęs skambinti ir apie neuždarytą klausimą socialdemokratei priminti dar kartą.

„Aš Viliją jau pasveikinau ir pasakiau, kad, kai nurims euforija ir atsiras laisva minutė, – tai mielai kviečiu ją susitikti, išsamiai pakalbėti apie ateitį ir dabartį“, – Eltai sakė opozicijos lyderis.

S. Skvernelis tikino, kad pats socialdemokratų įsijungimo į opozicinį susitarimą pasirašiusių frakcijų gretas klausimo ilgai neatidėlios, o jei iš LSDP signalų nesulauks – dar kartą pats kreipsis į naująją socialdemokratų lyderę.

„Nemanau, kad atidėliosime šį klausimą labai ilgai. Jei reikės, dar kartą paskambinsiu, nematau problemos dėl to“, – teigė ekspremjeras.

Tačiau socialdemokratai, iki partijos pirmininko rinkimų sakę, kad į šį klausimą atsakymą duos, kai tik turės naują vadovybę, dabar vis dažniau skeptiškai vertina galimybes jungtis prie opozicinių frakcijų koalicijos.

Visgi, S. Skvernelio manymu, iš to nereikėtų daryti toli siekiančių išvadų. Anot jo, tai tikrai dar nereiškia, kad LSDP atsisakys padėti parašą po susitarimu. S. Skvernelis įsitikinęs, kad LSDP turėjo pasimokyti iš klaidų, kurių, ekspremjero teigimu, socialdemokratai pridarė susidėję su konservatoriais ir pasitraukę iš valstiečių dominuotos daugumos ankstesniame Seime.

„Matau, kad yra įvairių pasvarstymų, bet aš manau, kad socialdemokratai turėtų padaryti išvadas iš to laikotarpio, kada jie, mano galva, padarė esminę klaidą, pasitraukdami iš valdančiosios koalicijos, vietoje to, kad tuomet naujai išrinktas pirmininkas (Gintautas Paluckas – ELTA) ir nauja vadovybė sėstų prie derybų stalo, kalbėtų dėl programinių nuostatų pakeitimų ir įrankių tai programai įgyvendinti... Antra klaida, ko gero, yra net dar didesnė – tai bendras darbas su konservatoriais opozicijoje. Tai buvo bendras, sustyguotas darbas ir iš esmės atliktas satelitinės partijos vaidmuo. Ir tai rinkėjai įvertino. Dabar, aš manau, yra naujas etapas, pirmininkė suformuos vadovybę, ir mes galime kalbėtis“, – Eltai teigė S. Skvernelis.

Pasak jo, jei visgi socialdemokratai atsisakytų jungtis prie „darbiečių“ ir valstiečių frakcijų pasirašyto susitarimo, LSDP bus sunku parodyti, kuo ji skiriasi nuo dabartinių valdančiųjų. Kita vertus, akcentavo opozicijos lyderis, socialdemokratams atsisakius bendradarbiauti, nukentėtų ir Seimo opozicijos darbas.

„Išsiskaidžiusi opozicija yra didžiausia dovana valdantiesiems. Tuomet nėra parlamentinės kontrolės spaudimo, nėra normalios kontrolės, nėra galimybių įgyvendinti kairiųjų rinkėjų interesus. Tada ir valdžia pradeda įsijausti ir apskritai nepaisyti opozicijos, nebijoti kontrolės. Tai yra pavojinga demokratijai. Pagal savo vadovavimą Vyriausybei galiu pasakyti, kad stipri opozicija, nepaisant to, kad ji valdančiuosius erzina bei nepatinka, bet ji valstybei yra reikalinga“, – teigė ekspremjeras.

„Aš ateinu be jokių išankstinių išvadų. Mes, matyt, pasikalbėsime dviese. Po to kalbėsime su frakcijomis. Viskas yra prieš akis, reikia tik noro bei nusiteikimo. Jei tu nori, kad būtų centro kairė stipri... Jei mes turime bendrus valstybinus tikslus – tai tikrai mes galime sutarti“, – apibendrino S. Skvernelis.

Seimo valstiečių bei Darbo partijos frakcijos kovo mėnesį pasirašė opozicinių frakcijų koalicijos susitarimą. Frakcijos sutarė iškelti bendrą lyderį, kuris bus rotuojamas. Pirmuoju opozicijos lyderiu šioje koalicijoje tapo buvęs premjeras S. Skvernelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.