S. Skvernelis įvertino G. Nausėdos mūšį su valdančiaisiais: konservatorių kritikoje yra tiesos

Opozicijos lyderis Saulius Skvernelis teigia manąs, kad niekaip nesibaigiančiame konservatorių ir Prezidentūros ginče dėl to, kaip toliau Europos vadovų taryboje (EVT) turėtų būti atstovaujama Lietuvai, kamuolys šiuo metu yra šalies vadovo Gitano Nausėdos rankose.

S.Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
S.Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
S.Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
S.Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
S.Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
S.Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
S.Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
S.Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
S.Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
S.Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
S.Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
S.Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
S.Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
S.Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
S.Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
S.Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Benas Brunalas, ELTA

May 13, 2021, 10:37 AM, atnaujinta May 13, 2021, 11:05 AM

„Kamuolys dabar yra Respublikos prezidento rankose“, – Eltai teigė S. Skvernelis, akcentuodamas, kad, jo požiūriu, Prezidentūra turėtų įsiklausyti į valdančiųjų raginimus, keisti Lietuvos dalyvavimo EVT posėdžiuose tradiciją.

„Tačiau jei prezidentas mano ir yra įsitikinęs, kad jis atstovauja ir valstybei, ir Vyriausybei, ir kad čia nereikia jokiu būdu įsileisti vykdomosios valdžios – tai sprendimą surasti lengva nebus. Bet gal reikia pabandyti? Gal reikia pažiūrėti, kaip sektųsi šis modelis. Juk niekas per galvą nedaužys“, – retorinius klausimus kėlė ekspremjeras.  

S. Skvernelis sutiko, kad prezidento atžvilgiu aštrią retoriką pasirinkę konservatoriai apsunkina galimybes pasiekti užsibrėžtą tikslą, kad jau artimiausiu metu į dalį EVT posėdžių vyktų ir premjerė Ingrida Šimonytė. Kita vertus, akcentavo opozicijos lyderis, negalima sakyti, kad prezidentą kritikuojančiuose ir epitetais dosniuose konservatorių pareiškimuose visiškai nesama tiesos.

„Retorika būna aštresnė, tačiau daug tiesos joje yra. Jei nebus ieškoma sprendimo, temperatūra ir toliau kils. Reikia šiuo klausimu nueiti nuo asmeniškumų. Lietuva yra parlamentinė valstybė su išreikštais prezidentiniais požymiais. Tačiau vykdomoji valdžia yra ministro pirmininko rankose, o Vyriausybei atstovauja Seimo dauguma. Čia yra visi instrumentai, prezidentas, be moralinės pozicijos pareiškimo, negali nieko pasakyti“, – apibendrino S. Skvernelis.

Seimo komitetai ragina premjerę ir prezidentą susitarti dėl EVT

Trečiadienį vykusiame bendrame Europos ir Užsienio reikalų komitetų posėdyje buvo pristatyta ataskaita dėl pastarąją savaitę vykusio ir nemažas diskusijas tarp dalies konservatorių bei Prezidentūros sukėlusio neformalaus Europos vadovų tarybos susitikimo Portugalijoje. Šioje EVT Lietuvai, kaip įprasta, atstovavo prezidentas.

Šiame komitetų posėdyje užsiminta, kad reikėtų pakviesti premjerę I. Šimonytę bei šalies vadovą G. Nausėdą pabandyti rasti kompromisą dėl atstovavimo EVT.

Europos reikalų komiteto (ERK) pirmininkė konservatorė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė po posėdžio Eltai teigė, kad, nors Seimo komitetai ir neturi galimybių įpareigoti prezidentą ir premjerę tartis, visgi, pažymėjo ji, žinutė, kad kompromiso reikia ieškoti, buvo pasiųsta. Pasak jos, tai išgirdo ir komiteto posėdyje dalyvavę Prezidentūros atstovai.

ERK pirmininkės teigimu, nors Seimo komitetų posėdyje buvo įgarsintas pasiūlymas prezidentui ir premjerei susitarti dėl tolesnės atstovavimo EVT tvarkos, konservatoriai nuo savo ne kartą deklaruotų siekinių neatsitraukia. Pasak jos, ir toliau manoma, kad Lietuvai EVT turėtų atstovauti premjerė ir prezidentas pagal ten svarstomų klausimų pobūdį.

Tačiau Prezidentūra ne kartą yra principingai pažymėjusi, kad konservatorių raginimų EVT atstovauti pakaitomis jokiu kompromisu nelaiko. Pasak jos, Konstitucija įpareigoja prezidentą Lietuvai atstovauti EVT.

EVT klausimas pastarąją savaitę sulaukė abipusių kaltinimų

Pastarąją savaitę, kai į neformalią EVT Portugalijoje išvyko prezidentas G. Nausėda, Lietuvos atstovavimo klausimas sukėlė aštrų Prezidentūros ir konservatorių atstovų apsižodžiavimą.

Užsienio reikalų komiteto pirmininkas konservatorius Žygimantas Pavilionis viešai reiškė pasipiktinimą, kad G. Nausėda išvyko į ES viršūnių susitikimą, kuriame aptarti ne užsienio politikos, bet socialiniai klausimai. Jo teigimu, tai, kad prezidentas išvyko į neformalią EVT Portugalijos mieste Porte, yra žalinga Lietuvai, mat jis neturi jokios kompetencijos atstovauti Vyriausybei prerogatyvoje esantiems socialiniams klausimams.

Tačiau prezidento vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė, praėjusį ketvirtadienį komentuodama situaciją, konservatorių pasirinktą būdą kelti atstovavimo EVT klausimą pavadino „antivalstybišku“ ir kenkiančiu šalies įvaizdžiui. Galiausiai ji pareiškė viltį, kad Seimas įsiklausys į Etikos ir procedūrų komisijos poziciją dėl Seimo komitetų viršytų įgaliojimų, rekomenduojant, kas turėtų vykti į EVT.

ELTA primena, kad Seimo Etikos ir procedūrų komisija konstatavo, kad Užsienio bei Europos reikalų komitetai, teikdami rekomendaciją, kas turėtų atstovauti Lietuvai EVT, peržengė savo kompetencijos ribas. Taip Seimo etikos sargai pasisakė po to, kai kovo mėnesį Užsienio bei Europos reikalų komitetuose buvo nutarta rekomenduoti Vyriausybei, kad, sudarant delegaciją kovo 25–26 dienomis nuotoliniu būdu vykusiai EVT, Lietuvai atstovautų prezidentas. Šiuo nutarimu pasipiktino dalis opozicijos atstovų, mat konservatoriams priklausantys parlamentarai ne kartą viešai kalbėjo, kad komitetai lygiai taip pat galėtų rekomenduoti, jog į EVT turėtų vykti premjerė I. Šimonytė.

Dalies opozicijos teigimu, apskritai Europos reikalų komiteto sprendimas imtis teikti rekomendacijas, kas turėtų vadovauti Lietuvos delegacijai EVT, yra viršijantis komiteto kompetencijas. Pasak jų, privalu toliau tęsti praktiką, kai Seimo komitetai prieš vyksiančias EVT tik tvirtindavo Lietuvos pozicijas atskirais klausimais, tačiau dėl delegacijos sudėties nepasisakydavo, o šaliai daugiau nei dešimtmetį atstovaudavo tik prezidentas.

Tuo metu, anot konservatorių, kur kas efektyviau būtų, jei Vyriausybės prerogatyvoje esantys klausimai būtų atstovaujami premjerės, o prezidentas į EVT vyktų tik tuomet, kada būtų sprendžiami klausimai, susiję su užsienio politika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.