I. Šimonytė pasisakė apie šeštadienio maršą: šeimas sugriauna pačių žmonių pasirinkimai

Premjerė Ingrida Šimonytė pasisakė apie šeštadienį sostinės Vingio parke organizuojamą „Šeimos gynimo maršą“. Anot premjerės, šalies piliečiai turi teisę reikšti savo nuomonę, tačiau epidemiologinė situacija šalyje vis dar nepalanki, bus sunku užtikrinti dalyvių saugumą. 

V.Skaraičio nuotr.
V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 14, 2021, 4:26 PM, atnaujinta May 14, 2021, 4:53 PM

Tuo pačiu premjerė teigė, kad ne seksualinės ar tautinės mažumos griauna šeimas, o pačių šeimos narių asmeniniai pasirinkimai, o taikiu įvardintas renginys, dalies organizatorių retorikos dėka, kursto pyktį ir neapykantą.

Kurstantis neapykantą

Premjerė pabrėžė, kad tokio tipo renginys arba žmonių teisė reikšti savo nuomonę apskritai yra demokratinė šalies piliečių teisė. „Todėl vargu, ar galėčiau turėti kažkokių ypatingų prieštaravimų, kad kažkas reiškia nuomonę, kuri galbūt nesutampa su mano nuomone. Nors, tiesą sakant, nelabai pažįstu politikų, kurie kažkokiu būdu būtų prieš tradicinę šeimą – tikrai, nuoširdžiai, nesu tokių sutikusi“, – kalbėjo I.Šimonytė.

„Labiau liūdina galbūt tai, kad anonsuotas kaip tam tikras nuomonės pareiškimo renginys ar taikus savo pozicijų paskelbimas už tradicinę šeimą vis dėlto, kai kurių organizatorių retorikos dėka, virsta daugiau pykčio, neapykantos kurstymu. Kai kurie pareiškimai (...) tikrai niekaip nei su taika, nei su kita nuomone nėra susiję – labiau susiję su pykčiu ir neapykanta“, – kalbėjo premjerė.

Anot jos, natūralu, kad šia situacija taip pat pasinaudoja ir dalis politikų, kurie nori padidinti savo matomumą vietos politikoje.

„Aš vėlgi laikausi tos pačios nuomonės, kad niekas tradicinei šeimai, ar apskritai šeimai taip nekenkia, kaip pačių žmonių asmeniniai pasirinkimai. (...) Ir tikrai ne seksualinės, ne tautinės mažumos ar kitaip galvojantys politikai“, – pabrėžė I.Šimonytė.

Tuo metu vertindama renginio masiškumą pandemijos metu premjerė teigė, kad užtikrinti saugumą bus sunku.

„Manau, kad tai yra renginys, kuriam turėtų būti taikomos taisyklės, kurios yra nustatytos karantino nutarime. Vilniaus miesto savivaldybei pasirodė kitaip. Akivaizdu, kad užtikrinti epidemiologinį saugumą tokiame renginyje gali būti labai sunku, nes bent dalis žmonių ketina protestuoti ne tik prieš kai kurių politikų nuomonę įvairiais klausimais, bet ir prieš pandemijos buvimą ar kaukių dėvėjimą.

Vėlgi, turbūt nesu didžiausias autoritetas to maršo dalyviams, bet raginčiau, turint minty, kad vis dėlto epidemiologinė situacija yra sudėtinga, atvejų skaičius, kad ir stabilus, bet ir didelis (...), tiesiog raginčiau saugotis“, – kalbėjo I.Šimonytė. 

Premjerė akcentuoja, kad tokiame žmonių būryje rizika užsikrėsti koronavirusu yra nemaža.

Pasitelks gausias pajėgas

Šeštadienį į sostinės Vingio parką renksis prieštaringai visuomenėje vertinamo „Didžiojo šeimos gynimo maršo“ dalyviai, protestuosiantys, kaip teigiama, prieš tradicinę šeimą nukreiptas iniciatyvas.

Pagal Vilniaus miesto savivaldybės išduotą leidimą 18 valandą sostinės Vingio parke vyksiančiame mitinge gali dalyvauti iki 7 tūkst. žmonių, tačiau manoma, kad skaičiai iš tiesų bus didesni.

Policijos pareigūnai penktadienį teigė, kad jeigu asmenys nesilaikys karantino režimo taisyklių, pažeidimai bus fiksuojami „ir ateityje gali būti kvietimai atvykti į policiją ir pateikti tam tikrus paaiškinimus policijai, kodėl buvo vykdomi vieni ar kiti karantino pažeidimai“.

Policijos pareigūnai taip pat įspėjo, kad gali paprašyti mitingo dalyvių parodyti, kokius daiktus šie su savimi atsivežė.

Vingio parke tvarką palaikys tiek uniformuoti, tiek neuniformuoti policijos pareigūnai, raitosios policijos pajėgos, kinologai, speciali policijos dialogo grupė (civiliais drabužiais vilkintys pareigūnai su specialiu raiščiu). Taip pat bus pasitelktas pasieniečių sraigtasparnis, jei reikėtų suteikti pagalbą eismo dalyviams, kurie vyks keliu A1.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.