I. Šimonytė: šeimų maršui turėtų būti taikomi karantino reikalavimai renginiams

Premjerė Ingrida Šimonytė teigia mananti, kad Vilniuje organizuojamam „Didžiajam šeimos gynimo maršui“ turėtų būti taikomi karantino reikalavimai renginiams.

Ingrida Šimonytė.<br>Dainiaus Labučio/ELTA) nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>Dainiaus Labučio/ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-05-14 19:17

„Manau, kad tai yra renginys, kuriam turėtų būti taikomos taisyklės, kurios nustatytos karantino nutarime. Vilniaus miesto savivaldybei pasirodė kitaip“, – penktadienį sakė ministrė pirmininkė.

Pagal šiuo metu galiojančias taisykles, renginiuose gali dalyvauti ne daugiau nei 150 žmonių.

Vis dėlto Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Adomas Bužinskas BNS sakė, šiai akcijai karantino nutarimas dėl renginių negali būti taikomas, nes formaliai tai nėra renginys.

Jis taip pat pabrėžė, kad ir neišduoti leidimo savivaldybė negalėjo, nes susirinkimų teisė yra įtvirtinta įstatyme ir Konstitucijoje.

„Mes bandėme tartis su organizatoriais nukelti renginį, bet jie nesutiko“, – aiškino jis.

I. Šimonytė teigė, kad „dalis žmonių ketina protestuoti ne tik prieš kai kurių politikų nuomonę, bet ir prieš pandemijos buvimą, kaukių dėvėjimą“, todėl tokiame renginyje žmonių saugumą užtikrinti gali būti sudėtinga.

„Tokiame žmonių būryje rizika užsikrėsti, apkrėsti savo artimuosius, deja, bet yra nemaža. (...) Turbūt nesu didžiausias autoritetas to maršo dalyviams, bet raginčiau, turint mintyje, kad epidemiologinė situacija sudėtinga (...) saugotis“, – kalbėjo ji.

Premjerė teigė, kad visi žmonės turi teisę reikšti savo nuomonę ir tai yra „normali demokratinė šalies piliečių teisė“.

„Dėl to vargu, ar aš galėčiau turėti ypatingų prieštaravimų, kad kažkas reiškia nuomonę, kuri galbūt nesutampa su mano nuomone. Nors, tiesa sakant, nelabai pažįstu politikų, kurie būtų kažkokiu būdu prieš tradicinę šeimą, tikrai nuoširdžiai nesu tokių sutikusi“, – sakė ji.

Ministrė pirmininkė pabrėžė, kad ją labiau liūdina kai kurių organizatorių pykčio ir neapykantos retorika.

„Kai kurie pareiškimai, kuriuos tenka girdėti iš kai kurių organizatorių nei su taika, nei su kita nuomone, matyt, nėra susiję“, – komentavo I. Šimonytė.

„Aišku, natūralu, kad ta situacija pasinaudojo ir dalis politikų, kurie nori savo matomumą vietos politikoje padidinti. Aš laikausi tos pačios nuomonės – niekas tradicinei šeimai, ar apskritai šeimai, taip nekenkia, kaip pačių žmonių asmeniniai pasirinkimai gyvenime. Tikrai ne seksualinės mažumos, tautinės mažumos ar kitaip galvojantys žmonės ar politikai“, – pridūrė premjerė.

Šeštadienį Vilniuje rengiamas „Didysis šeimos gynimo maršas“, kurio dalyviai siekia išreikšti protestą prieš Stambulo konvenciją ir kitas iniciatyvas, jų teigimu, nukreiptas prieš tradicinę šeimą.

Planuojama, kad renginio dalyviai pajudės iš Klaipėdos, o pakeliui prie jų prisijungs dalyviai iš visų šalies regionų. 18 valandą planuojamas renginys Vilniaus Vingio parke.

Leidimą išdavusios sostinės savivaldybės teigimu, renginyje dalyvauti galės iki 7 tūkst. žmonių.

Policijos generalinio komisaro Renato Požėlos teigimu, šeštadienį vakare Vingio parke dirbs gausios pareigūnų pajėgos.

Maršo iniciatoriumi ir vadovu nurodomas buvęs „tvarkietis“ Raimondas Grinevičius, tarp organizatorių yra ir humoristas Artūras Orlauskas, Nacionalinio susivienijimo narys Algimantas Rusteika, tinklalapio infa.lt vadovas Arvydas Daunys.

Reaguojant į šį renginį, sostinėje rengiami keli antimitingai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.