Teismas vertins, ar atsisakiusį tikrintis dėl COVID-19 žmogų galima nušalinti nuo darbo

Konstitucinis Teismas (KT) vertins, ar dėl užkrečiamosios ligos atsisakiusį tikrintis darbuotoją galima nušalinti nuo darbo nemokant jam atlyginimo.

Testavimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Testavimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Testavimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Testavimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 14, 2021, 6:33 PM

KT pranešė priėmęs nagrinėti grupės opozicinių Seimo narių prašymą įvertinti tokių per koronaviruso pandemiją priimtų įstatymo nuostatų konstitucingumą.

Opozicijos atstovai prašo Teismo pasisakyti, ar toks reguliavimas neprieštarauja Konstitucijoje įtvirtintai nuostatai, kad „kiekvienas žmogus gali laisvai pasirinkti darbą bei verslą ir turi turėti tinkamas, saugias ir sveikas darbo sąlygas, gauti teisingą apmokėjimą už darbą“.

Seimas kovo pabaigoje priėmė Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pataisas, kurios leido Vyriausybei įpareigoti kai kurių sričių darbuotojus privalomai periodiškai tirtis dėl COVID-19.

Pagal jas, Vyriausybė esant ekstremaliajai situacijai gali nustatyti sąrašą darbų ir veiklos sričių, kuriose leidžiama dirbti darbuotojams tik iš anksto pasitikrinusiems ir vėliau periodiškai besitikrinantiems, ar neserga.

Atsisakęs tikrintis arba be labai svarbių priežasčių nepasitikrinęs darbuotojas, atsižvelgiant į darbo pobūdį, skiriamas dirbti nuotoliniu būdu arba perkeliamas toje pačioje darbovietėje į kitą darbą.

Jei tokių galimybių nėra, jis gali nušalinamas nuo darbo, nemokant jam darbo užmokesčio, iki tos dienos, kol jis pasitikrins, ar neserga užkrečiamąja liga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.