Jaunųjų gydytojų asociacijos prezidentė: „Pacientų pasitikėjimą didina ir medikų privačių interesų deklaravimas“

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nuolat skatina viešojo sektoriaus asmens sveikatos priežiūros įstaigų vadovus vykdyti efektyvią deklaravimo kontrolę, o sveikatos priežiūros specialistams primena apie būtinybę tinkamai deklaruoti privačius interesus. Šiemet pradėjęs veikti naujas Privačių interesų registras (PINREG) deklaravimo procesą supaprastino ir palengvino. Tikimasi, kad tai padės užtikrinti ir didesnį sveikatos priežiūros specialistų veiklos skaidrumą.

 Jaunųjų gydytojų asociacijos prezidentė: „Pacientų pasitikėjimą didina ir medikų privačių interesų deklaravimas“.
 Jaunųjų gydytojų asociacijos prezidentė: „Pacientų pasitikėjimą didina ir medikų privačių interesų deklaravimas“.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 17, 2021, 9:48 AM

„Projektas „Privačių interesų registro sukūrimas“ yra finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis“

Pagal šiuo metu galiojančią tvarką, deklaruoti privačius interesus būtina gydytojams, odontologams ir farmacijos specialistams, dirbantiems viešajame sektoriuje.

„Esminė priežastis, dėl ko turime judėti viešojo sveikatos priežiūros sektoriaus skaidrinimo keliu, yra pacientų pasitikėjimas sistema ir kiekvienu mediku joje. Skaidrioje sistemoje geriau, saugiau jaučiasi ir patys darbuotojai. Visa tai svarbu kuriant išties tvirtą ryšį tarp paciento ir mediko – daryčiau prielaidą, kad tai turi įtakos ir gydymo rezultatams. Negana to, pacientų pasitikėjimas yra pamatas bet kokiai medikų savivaldai, apie ką medikų bendruomenė svajoja jau ilgą laiką“, – įsitikinusi K. Norvainytė.

Jaunųjų gydytojų asociacijos prezidentės teigimu, anksčiau tarp kolegų dažnai kildavo nepasitenkinimas dėl senosios privačių interesų deklaravimo platformos, ypač dėl tam tikrų klausimų tikslingumo ar reikšmės.

Siekdama padėti deklaruojantiems asmenims lengviau ir greičiau įgyvendinti pareigą atskleisti visuomenei privačius interesus, VTEK metų pradžioje pristatė PINREG.

„Naujojo registro filosofija yra ta, kad deklarantas – gydytojas, valstybės politikas, tarnautojas, pareigūnas – gauna sugeneruotą preliminarią deklaraciją, kurioje būna jau pateikta iš įvairių valstybės registrų ir informacinių sistemų surinkta informacija. Duomenis tereikia sutikrinti ir patvirtinti. Be to, PINREG siunčia priminimus, todėl sumažėjo tikimybė pamiršti, jog reikia deklaruoti“, – apie naująjį registrą pasakoja VTEK pirmininko pavaduotoja ir PINREG projekto vadovė Evelina Matulaitienė.

Pasak Jaunųjų gydytojų asociacijos prezidentės, dalis medikų bendruomenė jau spėjo išmėginti PINREG ir įvertinti šios sistemos privalumus.

„Pasigirsta iš kolegų pozityvūs naujosios deklaravimo sistemos vertinimai, dalinis jos automatizavimas buvo labai lauktas ir, tikėtina, padidins medikų bendruomenės įsitraukimą. Kita vertus, manau, kad dar yra ką nuveikti šviečiant medikų bei apskritai Lietuvos visuomenę apie interesų deklaravimo prasmę ir naudą“, – teigia K. Norvainytė.

VTEK primena, kad iki birželio 1 d. būtina iš naujo pateikti privačių interesų deklaraciją per PINREG, jeigu prieš tai paskutinį kartą asmuo ją teikė per senąją sistemą.

Privačių interesų deklaravimo pareiga taikoma gydytojams, odontologams ir farmacijos specialistams, dirbantiems biudžetinėse ir viešosiose įstaigose, kurių savininkė yra valstybė ar savivaldybė, valstybės ir savivaldybių įmonėse bei įmonėse, kurių akcijos, suteikiančios daugiau kaip 1/2 balsų visuotiniame akcininkų susirinkime, nuosavybės teise priklauso valstybei ar savivaldybei, turinčiose asmens sveikatos priežiūros ar vaistinės veiklos licenciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.