Valdančiųjų kortas dėl partnerystės sumaišė patys konservatoriai: E. Gentvilas įvardijo tris pavardes Stebuklo nesitiki

Pritrūkus vos dviejų parlamentarų balsų Partnerystės įstatymas antradienį Seime nepraėjo pateikimo stadijos. Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas teigė, kad dalies konservatorių balsai „prieš“ įstatymo iniciatoriams buvo netikėti.

Eugenijus Gentvilas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>V.Skaraičio nuotr.
V. Čmilytė-Nielsen, T. V. Raskevičius, A. Armonaitė.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
V. Čmilytė-Nielsen, T. V. Raskevičius, A. Armonaitė.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 25, 2021, 3:03 PM, atnaujinta May 25, 2021, 3:21 PM

„Mūsų frakcijoje iš pat pradžių buvo aišku, ir darbo grupės įstatymo rengimo bendraautorius informavau, kad mūsų frakcijoje bus trys žmonės, kurie nepalaikys šio įstatymo. Koalicijai tai buvo naudinga žinoti, kad iš liberalų trys nebalsuos, kad reikia susiskaičiuoti balsus.

Tačiau tikrai didelis netikėtumas buvo Tėvynės Sąjungos 15 balsų. 13 iš jų pasirašė dėl to, kad nepritars ir siūlo skelbti referendumą. Šiandien jų atsirado 15, dar vienas žmogus šiandien artimo žmogaus laidotuvėse, tai, sakysime, net 16 konservatorių. Štai čia, atrodo, yra netikėtumas“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ kalbėjo E.Gentvilas.

E.Gentvilas pažymėjo, kad jis pats dėl tokio balsavimo reagavo aštriai ir jautriai, tačiau koalicijoje dėl to nėra ir nebus jokių skilimų.

„Kaip sakoma – nesulauksite. Tačiau leiskite man kaip žmogui, kaip liberalui, jautriai ar piktai reaguoti, kad mes, kaip valstybė, nemylime savo piliečių, nevertiname jų galimybės šioje valstybėje gyventi jautriai ir oriai. O koalicijos tai nepaklibins“, – kalbėjo E.Gentvilas.

E.Gentvilas vėliau portalui lrytas.lt patvirtino, kad tikėjosi konservatorių Vytauto Juozapaičio, Dainiaus Kreivio ir Edmundo Pupinio palaikymo.

Liberalas teigė, jog iš pradžių galvota, kad projekto nepalaikys 10 koalicijos partnerių konservatorių, tačiau balsavimo metu paaiškėjo, kad nepalaikančių yra 15-16.

„Mes įsivaizdavome, kad gali būti apie 10 konservatorių, kurie nepalaikys. Užvakar paaiškėjo, kad jų yra 13, kurie pasisakė dėl referendumo“, – kalbėjo E.Gentvilas.

Nepritarus po pateikimo, projektas grąžintas iniciatoriams tobulinti. Tačiau E.Gentvilas teigė nesitikintis stebuklo, kad patobulintas projektas sulauktų palaikymo.

„Matyt, tokia yra Seimo sudėtis. Nebent išimtume tos pačios lyties asmenų partnerystę, tada galėtume tikėtis ko nors“, – svarstė E.Gentvilas.

Tačiau net ir tokiu atveju, anot liberalo, ir vyro bei moters partnerystė palaikymo Seime galėtų nesulaukti. „Yra užsiciklinimas, kad tik santuoka yra šeima. Tik santuokoje galima gyventi. Negaliu garantuoti“, – kalbėjo liberalas.

Savo ruožtu Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen tvirtino žinojusi, kad balsai gali pasiskirstyti apylygiai, todėl sako nesanti nustebusi. Jos teigimu, nors į balsavimą valdantieji ėjo pasiskaičiavę, kokio palaikymo sulauks, balsavimo rezultatus nulėmė vos du balsai.

„Mes ir eidami į šį balsavimą žinojome, kad bus nedidelis skirtumas (...) Žinoma, mes skaičiavome balsus. Tačiau, kaip minėjau, ir buvo prognozuojama, kad balsavimas bus labai arti, taip ir įvyko. Nulėmė du balsai. Vieni ir paskutiniu metu pakeitė nuomonę, kiti galbūt nerado savyje jėgų paspausti mygtuko „už“, – Seime kalbėjo V.Čmilytė-Nielsen.

Seimo vadovė taip pat teigė mananti, kad valdančiųjų darbui toks susiskaldymas dėl šio klausimo neturėtų pakenkti.

„Už“ Partnerystės įstatymo projektą po pateikimo balsavo 63 Seimo nariai, „prieš“ buvo 58, septyni susilaikė.

„Prieš“ balsavo konservatoriai Kazys Starkevičius, Laurynas Kasčiūnas, Algis Strelčiūnas, Antanas Čepononis, Arvydas Pocius, Paulius Saudargas, Antanas Matulas, Valdas Rakutis, Edmundas Pupinis, Audronius Ažubalis, Vilija Aleknaitė Abramikienė, Justinas Urbanavičius. Konservatoriai Vytautas Juozapaitis, Dainius Kreivys balsavime susilaikė.

„Prieš“ balsavo ir du liberalai – Jonas Varkalys bei Juozas Baublys. Viktoras Pranckietis balsavime susilaikė.

Tiesa, valdantieji sulaukė ir kelių valstiečių palaikymo. „Už“ projektą balsavo valstiečiai Tomas Tomilinas, Lukas Savickas, Rūta Miliūtė. 

„Prieš“ projektą vieningai balsavo Lietuvos regionų frakcijų nariai, taip pat „prieš“ arba susilaikė dalis „Darbo partijos“ frakcijos atstovų, projekto nepalaikė penki socialdemokratai, 21 valstietis, du Mišrios Seimo narių grupės nariai.

Nepritarus po pateikimo, kitu balsavimu projektas grąžintas iniciatoriams tobulinti.

Liberalų sąjūdžio frakcija: prie partnerystės klausimo dar privalėsime grįžti

Liberalų sąjūdžio frakcija antradienį pranešė, kad ketina grįžti prie šios iniciatyvos ir ateityje teikti įstatymo projektą dar kartą.

„Pirmą kartą projektą teikėme 2017 metais, tuomet palaikymas nesiekė 30 balsų. Dabar tas palaikymas dvigubai didesnis, bet jo vis tiek nepakako. Labai gaila, bet nenuleidžiam rankų – ketiname grįžti prie partnerystės klausimo ir teikti jį pakartotinai“, – pranešime cituojamas frakcijos narys Arminas Lydeka.

Pagal Seimo statutą, nepritarus teikiamam projektui, pakartotinai galima jį teikti po pusės metų. Tad anot liberalų, teoriškai tai galėtų nutikti jau rudens sesijoje.

„Gaila, kad žmonės labai siaurai supranta partnerystės klausimą – tai šimtus tūkstančių porų liečiantis įstatymas, kur tų pačių lyčių poros sudaro itin mažą dalį. Apsidairykite aplinkui ir pastebėsite, kad daugybė žmonių gyvena nesusituokę, dėl to negali gauti informacijos dėl partnerio medicininės informacijos, kyla sunkumų su paveldėjimu ir krūva kitų teisinių dalykų, ką išspręstų partnerystės institutas. Jaučiame įsipareigojimą savo rinkėjams, kad šios kadencijos metu pavyktų priimti partnerystės įstatymą“, – sakė A.Lydeka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.