Seimo opozicijos lyderis – apie partnerystės įteisinimą: buldozeriu tokie projektai nepraeis

Seimo opozicija pasiruošusi diskutuoti dėl partnerystės įstatymo projekto, bet buldozeriu tokie projektai nepraeis, sako opozicijos lyderis, valstiečių frakcijos atstovas Saulius Skvernelis.

Saulius Skvernelis, Deividas Labanavičius<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis, Deividas Labanavičius<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 25, 2021, 1:04 PM

„Jeigu nori iš tikrųjų spręsti šituos klausimus, reikėtų sėsti su opozicija, pasiruošę ir mes diskutuoti, turime konkrečių pasiūlymų, ir ieškoti sutarimo, bet jei jie nori tik tokiu būdu pademonstruoti savo gelžbetoninę vienybę, matome, kad nepavyksta tų dalykų padaryti“, – antradienį žurnalistams Seime sakė S. Skvernelis.

Seimas antradienį po pateikimo nepritarė lyčiai neutralią partnerystę siūlančiam įteisinti įstatymo projektui.

Už projektą po pateikimo balsavo 63 Seimo nariai, prieš buvo 58, septyni susilaikė. Nepritarus po pateikimo, kitu balsavimu projektas grąžintas iniciatoriams tobulinti.

Prieš projektą balsavo Darbo partijos, Lietuvos regionų frakcijų nariai, 12 konservatorių, du liberalai, penki socialdemokratai, 21 valstietis, du Mišrios Seimo narių grupės nariai.

S. Skvernelis pažymėjo, kad dėl projekto ir valdančiųjų gretose nėra vieningos nuomonės.

„Ta žinia tokia buvo aiški iš anksčiau, kad dalis tų (valdančiųjų) žmonių nepalaikys, valdantieji, ko gero, tos diskusijos ir savo viduje pritrūko, ir tokie įstatymai buldozeriu tikrai nepraeis“, – pažymėjo opozicijos lyderis.

Jis teigė, kad opozicija galėtų pritarti projektui pakeitus patį partnerystės apibrėžimą, atsisakius galimybės partneriui suteikti pavardę ir partnerystės registravimo kaip civilinės būklės akto.

„Mes kažkada ir anksčiau kalbėjom, svarbiausi dalykai yra pati definicija, apibrėžimas, kas yra partnerystė, kitas dalykas – pavardžių klausimas, ir trečias dalykas, ar tai civilinės būklės ir civilinės metrikacijos skyriuje turi būti registruojamas juridinis faktas, ar Gyventojų registre. Šitie trys dalykais išsispręstų, manau, jau būtų galima kalbėti šiek tiek kitaip“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Partnerystės įstatymo projektu siūlyta įteisinti tiek vyro ir moters, tiek tos pačios lyties asmenų partnerystę. Projektu partnerystę siūlyta apibrėžti kaip oficialiai registruotą dviejų asmenų bendro gyvenimo faktą, siekiant sukurti, plėtoti, apsaugoti partnerių santykius.

Projekte buvo nurodoma, kad tie santykiai grindžiami pastoviais „emocinio prieraišumo, tarpusavio supratimo, atsakomybės, pagalbos, pagarbos ir ar panašiais ryšiais bei savanorišku apsisprendimu prisiimti tam tikras teises ir pareigas“.

Projekto kritikai tiek iš valdančiųjų, tiek iš opozicijos priešinosi tokiam partnerystės apibrėžimui teigdami, kad toks partnerystės apibrėžimas yra identiškas tam, kuris apibūdina šeimą.

Projektą kartu su Liberalų sąjūdžio vadove V. Čmilyte-Nielsen pateikė Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas Gabrielius Landsbergis, premjerė Ingrida Šimonytė, Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas Algirdas Sysas, Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas, Laisvės frakcijos seniūnė Ieva Pakarklytė, taip pat Žmogaus teisių komiteto vadovas, Laisvės partijos atstovas Tomas Vytautas Raskevičius ir šio komiteto narys konservatorius Andrius Navickas.

Lietuvoje partnerystė nėra įteisinta nei vyro ir moters, nei vienos lyties poroms. Keli ankstesni liberalių politikų bandymai šalyje įteisinti civilinę partnerystę Seime nepasiekdavo priėmimo stadijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.