A. Dulkio užsispyrimas glumina A. Verygą: pozicija dėl antros „AstraZeneca“ dozės nepagrįsta ir net rizikinga

Buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga kritikuoja nelanksčią Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) poziciją dėl galimybės pasiankstinti antrąjį „AstraZeneca“ gamintojo vakcinos skiepą. Jo teigimu, delsimas iki paskutinės savaitės gali būti netgi rizikingas ir sudaryti prielaidas nepaskiepyti žmonių laiku.

Aurelijus Veryga.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 27, 2021, 11:08 AM, atnaujinta May 27, 2021, 11:20 AM

Kaip nurodo ministerija, šiuo metu pasiankstinti antrąją „AstraZeneca“ gamintojo vakcinos dozę galima tik turint pateisinamą priežastį. Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys pažymi, kad registracijos sistemoje pačiam žmogui pasiankstinti antrojo „AstraZeneca“ skiepo laiką galimybės nėra, tą įmanoma padaryti tik skambinant specialiais numeriais.

Nors „AstraZeneca“ vakcinos gamintojai nurodo, kad nuo pirmos iki antros skiepo dozės turi būti praėjęs nuo 4 iki 12 savaičių laiko tarpas, Lietuvoje šios vakcinos antra doze skiepijama ne anksčiau nei 12 savaičių po pirmosios. 

Dėl objektyvių priežasčių pasiankstinti skiepą leidžiama pedagogams, abiturientams. 

Tuo tarpu savaitei pavėlinti skiepijimą visomis vakcinomis registracijos sistemoje galima savarankiškai. Datą keisti galima tik tą savaitę, kurią numatytas automatiškai paskirtas antrosios dozės laikas.

„Tikrai vertinu kaip, mano manymu, visiškai nepagrįstą poziciją. Dar daugiau, ji, mano supratimu, yra net ir tam tikra prasme rizikinga. Nukelti iki paskutinio termino, iki paskutinių dienų, tai gali atsitikti ir kažkokių objektyvių dalykų, dėl ko žmogus paskui negalės pasiskiepyti.

Ir jau ne vieną istoriją girdėjome, kai žmonėms buvo operacijų datos paskirtos gydytojo, kurios sutampa su tomis datomis, ir užsispyrusiai neleidžiama keisti, įsikabinus laikomasi to maksimalaus termino“, – tvirtina eksministras A.Veryga.

Anot jo, tokia situacija gali sukelti riziką peržengti gamintojo numatytus terminus, kada vėliausiai galima paskiepyti žmogų antrąja doze.

„Tai gali sukelti bendrai riziką ir net ir peržengti tas ribas nepasiskiepyti laiku, kas reiškia, kad būtų pažeisti bendrai net ir nurodymai pagal klinikinius tyrimus, per kiek laiko turi būti paskiepyta. Ir bendrai žiūrint, tas burbulas yra nuslūgęs, kiek žmonių nori skiepytis, labai gretai jis išsisklaidys.

Ministerija jau yra daug klaidų pridariusi su skiepijimu, su tuo savo užsispyrimu. Čia aš irgi nematau tam nei logikos, nei prasmės. O abiturientams tai yra (paankstinti antros skiepo dozės gavimą, – aut.past.) net ir būtina padaryti“, – įsitikinęs A.Veryga.

„AstraZeneca“ pasiskiepiję abiturientai skundžiasi, kad dėl nesudaromos galimybės greičiau gauti antrąją vakcinos dozę, kontakto su sergančiuoju atveju per egzaminų sesiją jiems gali tekti izoliuotis.

Tuo tarpu kitų gamintojų vakcinomis pasiskiepiję jų bendraamžiai dėl trumpesnių terminų tarp pirmos ir antros vakcinos dozės dažnu atveju jau bus gavę abi vakcinos dozes ir jiems saviizoliacija tokiu atveju nebus privaloma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.