Kaip gyveno Lietuva per savaitę: nuo Visagino iki pajūrio

„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į tai, kas per savaitę vyko Lietuvoje.

Trečiadienį prie geležinkelio stoties projektas „Portalas“ vaizdo ryšiu sujungė du miestus – Vilnių ir istoriškai nuo mūsų neatsiejamą Liubliną Lenkijoje.
Trečiadienį prie geležinkelio stoties projektas „Portalas“ vaizdo ryšiu sujungė du miestus – Vilnių ir istoriškai nuo mūsų neatsiejamą Liubliną Lenkijoje.
Miesto simboliu laikomas burlaivis „Meridianas“ penktadienį pakėlė bures – taip vasaros sezonas skelbiamas jau aštuntą kartą.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Miesto simboliu laikomas burlaivis „Meridianas“ penktadienį pakėlė bures – taip vasaros sezonas skelbiamas jau aštuntą kartą.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Iš Čiurlionių kaimo kilusi, pastaruoju metu pas dukrą Alytuje gyvenanti M.Čerkauskienė atšventė 100 metų jubiliejų.
Iš Čiurlionių kaimo kilusi, pastaruoju metu pas dukrą Alytuje gyvenanti M.Čerkauskienė atšventė 100 metų jubiliejų.
Alkoholio matuoklis užfiksavo sunkų girtumą – 2,86 prom.
Alkoholio matuoklis užfiksavo sunkų girtumą – 2,86 prom.
Šakių rajono kaime iki pamatų sudegė negyvenamas namas. 
Šakių rajono kaime iki pamatų sudegė negyvenamas namas. 
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

May 30, 2021, 8:03 AM

Klaipėda

Miesto simboliu laikomas burlaivis „Meridianas“ penktadienį pakėlė bures – taip vasaros sezonas skelbiamas jau aštuntą kartą. Šįmet sukanka 50 metų, kai ši barkentina buvo prišvartuota Danės upės krantinėje. Tiek pat laiko veikia ir laive įrengtas „Meridiano“ restoranas.

Pernai rudenį burlaivis kelias savaites praleido remonto doke, kur atlikti povandeninės dalies valymo, remonto, dažymo darbai. Šiemet pakeltos pernai pasiūtos burės. Jose atkartojamas istorinis 1751 metų Baltijos jūros regiono žemėlapis, kurio originalas kabo „Meridiano“ kajutkompanijoje. Burlaivis Suomijoje buvo pastatytas 1948 m., per 20 metų jame jūrinės praktikos įgijo daugybė jūrininkų ir garsių kapitonų.

Kretinga

Kretingos Motiejaus Valančiaus viešosios bibliotekos konferencijų salėje įsikurs vakcinavimo centras – lankytojai čia bus priimami nuo birželio.

Čia bus lengviau dirbti medikams, šviesioje, erdvioje ir gerai vėdinamoje patalpoje bus jaukiau ir gyventojams.

Patogumo sumetimais Kartenos ir Salantų pirminių sveikatos priežiūros centrų pacientai galės skiepytis savo asmens sveikatos priežiūros įstaigose.

Kol bus įrengtas naujasis vakcinavimo centras, ir kretingiškiai skiepysis savose sveikatos priežiūros įstaigose.

Alytus

Iš Čiurlionių kaimo kilusi, pastaruoju metu pas dukrą Alytuje gyvenanti M.Čerkauskienė atšventė 100 metų jubiliejų.

Ji su vyru užaugino 8 vaikus, turi 23 anūkus, 24 proanūkius ir vieną proproanūkę.

Prieš 15 metų senjorė tapo našle. Ji yra geros nuotaikos, daug kuo domisi, kasdien klausosi radijo, nes jai rūpi Lietuvos aktualijos. Moterį užgrūdino sunkus darbas fermoje, o atgaivą teikė bažnyčia.

Alytaus rajone šiuo metu gyvena 8 šimtamečiai: 6 moterys ir 2 vyrai.

Ketvirtadienį ugniagesių pagalbos šaukėsi į 6 m gylio šulinį be vandens įkritusi moteris. Nenaudojamas šulinys buvo uždengtas lentomis, ant jo buvo padaryta dekoracija iš betono ir akmenukų.

Moteris, tvarkydama savo namų aplinką, šlavinėjosi, užlipo ant šulinio dangčio ir akimirksniu įlūžo. Ugniagesiai gelbėtojai nuleido kopėčias, nelaimėlei uždėjo kaklo įtvarą, iškėlė ją į viršų ir perdavė medikams.

Marijampolė

Apskrities policijos pareigūnai, ketvirtadienį kelyje Kaunas–Marijampolė–Suvalkai tikrindami magistrale „Via Baltica“ važiuojančius krovininių automobilių vairuotojus, nustebo, kai naujų automobilių krovinį gabenantis estas, išlipęs iš sunkvežimio, vos pastovėjo ant kojų. Alkoholio matuoklis užfiksavo sunkų girtumą – 2,86 prom.

Estas dievagojosi, kad išvakarėse gėrė tik alaus. Tą dieną magistralėje ties Marijampole įkliuvo 5 neblaivūs tolimųjų reisų vairuotojai.

Viešoji Petro Kriaučiūno biblioteka atidarė teatralizuotą pasakų skaitymo sezoną. Prieš kelerius metus Vytauto parke pradėtas organizuoti renginys sulaukia vis didesnio populiarumo.

Su mažaisiais marijampoliečiais susitinka įvairių knygų herojai – jie skaito, pasakoja įdomias istorijas, žaidžia.

Užvakar šventėje dalyvavo vienintelė pasaulyje vaikų rašytojų muzikos grupė „Knygų vaikai“.

Kunigiškiai

Anykščių rajono kaimo kapinėse negiliai žemėje rasti žmogaus kaukolė ir du kaulai. Jie buvo vos po kelių centimetrų žemės sluoksniu. Tyrimo ėmęsi pareigūnai kriminalo neįžvelgia. Beveik neabejojama, kad tai seni palaikai.

Senose kaimo kapinėse amžino poilsio yra atgulę 7 partizanai.

Seniūnas svarstė, kad slapčia juos laidojant buvo iškastos negilios duobės, todėl per daugelį metų suirus karstams palaikai ir iškilo į žemės paviršių.

Jotyškiai

Šakių rajono kaime iki pamatų sudegė negyvenamas namas. Kai naktį pranešimą apie gaisrą gavę ugniagesiai atvyko į sodybą, namo stogas jau buvo įgriuvęs.

Prie pat gaisravietės gyvenantis vyras apie liepsnojantį ne jam priklausantį pastatą sužinojo, kai jį pažadino ugniagesiai. Pastarieji įtaria, kad namas, kuriame nebuvo elektros, buvo padegtas tyčia.

Vilkaviškis

Trys pagrindiniai miesto tiltai pasipuošė gyventojų padovanotomis gėlėmis. Miesto laikraščio „Santaka“ kolektyvas prieš aštuonerius metus šią idėją pasiūlė vilkaviškiečiams ir nenusivylė – gyventojai kasmet noriai dalyvauja akcijoje „Gėlės – mūsų miestui“.

Įvairiais augalais pasidabino Šeimenos upės tiltai Gedimino, Statybininkų ir Nepriklausomybės gatvėse. Dovanotų gėlių buvo tiek daug, kad netilpusios ant tiltų buvo pasodintos kitose Vilkaviškio erdvėse.

Vilnius

Trečiadienį prie geležinkelio stoties projektas „Portalas“ vaizdo ryšiu sujungė du miestus – Vilnių ir istoriškai nuo mūsų neatsiejamą Liubliną Lenkijoje.

Projektui pasirinkta apskritimo forma, simbolizuojanti mokslinėje fantastikoje dažnai vaizduojamo ir gerai atpažįstamo portalo įvaizdį.

Apskritimas – laiko rato simbolis, galintis akimirksniu perkelti žiūrovą į kitą pasaulio kraštą.

Sumanymą įgyvendino Benedikto Gylio paramos fondas drauge su „Vilnius Tech“ ir „LinkMenų fabriko“ komanda.

Smiltynė (keltas)

Nuo šiandienos Kuršių mariomis iš Klaipėdos į Smiltynę plaukiojančiame keleiviniame kelte „Nida“ pradedamas fotografijos parodų ciklas „KultJūra“, kurį organizuoja asociacija Kūrėjų sąjunga. Parodų autoriai – jauni Lietuvos menininkai.

Per vasarą bus surengtos iš viso septynios parodos, jos vyks po dvi savaites. Nuotraukos bus eksponuojamos ant kelto langų. Apžiūrėti maždaug dešimties fotografijų ekspoziciją pakaks penkių minučių, kol keltas pasieks kitą krantą. Pirmąją parodą surengė Urtė Jasenka ir Saulius Kmita.

Biržai

Vytauto gatvėje ugniagesiai gelbėjo dvi dienas aukštame medyje praleidusį katiną. Savininkė sakė nežinanti, ar keturkojį į medį užvijo dėl katės dėmesio kovojantys konkurentai, ar ten jis liuoktelėjo kieno nors pabaidytas.

Kad ir kaip šeimininkai šaukė rainį ir nešė skanėstų, tas niekaip nelipo iš medžio ir nuolat kniaukė. Katinas buvo įsitaisęs ant šakos maždaug 8 metrų aukštyje. Ugniagesiai ištraukiamosiomis kopėčiomis pasiekė katiną, iškėlė jį iš medžio ir perdavė savininkams.

Mitriūnai

Vėlų vakarą Panevėžio rajone kojas apdegė jauna mergina – ji užgriuvo ant degančio židinio. Nelaimėlė buvo nuvežta į ligoninę.

Ugniagesių žiniomis, mergina name buvo ne viena. Gelbėtojai nesiaiškino, ar ji buvo blaivi.

Molainiai

Baigiantis antrai valandai nakties Panevėžio rajono kaimo sodyboje, malkinėje, plykstelėjo gaisras. Ugnies pašvaistę išvydę gyventojai puolė patys gesinti liepsnų. Gaisrą žmonės spėjo apmalšinti, o visiškai jį užgesino ugniagesiai.

Per gaisrą apdegė apie 4 kubinius metrų malkų. Taip pat ugnis apgadino pastato stogą ir sieną. Sudegė stoginėje buvęs šiukšlių konteineris. Gaisravietę apžiūrėję pareigūnai įtaria, kad tai – padegimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.