Atkirtis Prezidentūros apklausai dėl Stambulo konvencijos: kitoks klausimas parodė kardinaliai skirtingus rezultatus

Prieš mėnesį Prezidentūros kanceliarijos užsakytos visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ atliktos apklausos rezultatai parodė, kad didesnė dalis Lietuvos gyventojų nepalaiko Stambulo konvencijos. Tiesa, tuomet daug priekaištų sulaukta dėl apklausoje formuluoto klausimo.

Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Tyrimas parodė, kad 56,2 proc. apklaustųjų tam pritaria arba greičiau pritaria, 26,4 proc. nepritaria arba greičiau nepritaria, 17,4 proc. tuo klausimu neturi nuomonės.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Tyrimas parodė, kad 56,2 proc. apklaustųjų tam pritaria arba greičiau pritaria, 26,4 proc. nepritaria arba greičiau nepritaria, 17,4 proc. tuo klausimu neturi nuomonės.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 31, 2021, 1:12 PM, atnaujinta May 31, 2021, 1:34 PM

Visuomenei aktualiais klausimais socialiniuose tinkluose pasisakantis Rytis Zaloga užsakė dar vieną apklausą apie šį dokumentą, tačiau šįkart klausimyne buvo naudojamas tikrasis jo pavadinimas.

Pirmadienį feisbuke paviešinti apklausos rezultatai parodė – daugiau nei pusė apklaustųjų tautiečių iš tiesų palaiko Stambulo konvencijos ratifikavimą.

Apklausų rezultatai – skirtingi

Prezidentūra balandžio pabaigoje paskelbė visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ atliktos apklausos rezultatus, kurie parodė, kad didesnė dalis gyventojų nepalaiko Stambulo konvencijos ratifikavimo.

Tam pritarė ir greičiau pritarė vos 22,1 proc. apklaustųjų, 48,8 proc. respondentų tvirtino konvencijos ratifikavimui nepritariantys arba greičiau nepritariantys, o 29,2 proc. jų nurodė neturintys nuomonės šiuo klausimu.

Tačiau Prezidentūros kanceliarijos užsakyta apklausa sulaukė nemažai visuomenės ir sociologų kritikos dėl respondentams pateikto klausimo, kuris skambėjo taip: „Ar pritariate, kad Lietuva turi ratifikuoti Stambulo konvenciją?“.

Po šios apklausos rezultatų feisbuke užgimė iniciatyva iš visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ užsakyti dar vieną apklausą ta pačia tema, tačiau klausimą žmonėms pateikti naudojant tikrąjį, o ne sutrumpintą dokumento pavadinimą.

„Ar pritariate, kad Lietuva turėtų ratifikuoti Europos tarybos konvenciją dėl smurto prieš moteris ir smurto šeimoje prevencijos ir kovos su juo?“ – toks klausimas buvo suformuluotas apklausos respondentams.

Šios apklausos rezultatai buvo visiškai priešingi. Tyrimas parodė, kad 56,2 proc. apklaustųjų tam pritaria arba greičiau pritaria, 26,4 proc. nepritaria arba greičiau nepritaria, 17,4 proc. tuo klausimu neturi nuomonės.

R.Zaloga: apklausos rodo, kad tauta yra pasiruošusi

Apklausos rezultatais savo socialinio tinklo paskyroje pasidalijęs apklausos iniciatorius R.Zaloga rašė, kad „politikai manipuliuoja tamsa ir neskaitymu, dar ir dirbtinai priešindami visuomenę, tam nesibodėdami naudoti ir manipuliatyviai suformuluotus klausimus visuomenės nuomonės apklausose“.

„Linkiu politikams skanių manipuliacijų vardan sekančios kadencijos ir geros dienos. Ir labai laukiu klausimo grąžinimo į Seimo darbotvarkę – apklausos rodo, kad tauta yra pasiruošusi“, – įsitikinęs jis.

Apklausa gegužės 11-21 dienomis buvo vykdyta už socialiniame tinkle surinktas lėšas. 

Prezidentūros apklausos klausimynas buvo netinkamas?

Komunikacijos specialistas Mindaugas Lapinskas po Prezidentūros paskelbtos apklausos rezultatų „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ teigė, kad kai kurių Prezidentūros užsakytos apklausos klausimų formuluočių pats į savo daromas apklausas nedėtų.

„Jei klausi, ar norite ratifikuoti Stambulo konvenciją, o atsakymas yra „taip“ arba „ne“, tai, ko gero, didelė dalis žmonių net nesupranta, kas yra ta Stambulo konvencija. Arba, jeigu užduodi klausimą, kas turėtų atstovauti Lietuvai EVT, tai irgi nėra visiškai korektiškas klausimas, nes absoliučiai didžioji dalis žmonių nežino, kokio tipo klausimai ten yra svarstomi“, – kalbėjo jis.

Anot M.Lapinsko, šios Prezidentūros apklausos yra tam tikros spekuliacijos, naudojimasis privilegijuota padėtimi politinėje kovoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.