Teismas turės iš naujo vertinti VSD pažymą apie buvusį NMA vadovą E. Bėrontą

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) turės iš naujo vertinti Valstybės saugumo departamento (VSD) pažymą, kurios pagrindu 2019 metų gegužę iš Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) vadovo posto buvo atleistas Erikas Bėrontas.

Erikas Bėrontas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Erikas Bėrontas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Erikas Bėrontas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Erikas Bėrontas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 31, 2021, 2:11 PM

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) gegužės 26 dieną iš dalies patenkino VSD ir Žemės ūkio ministerijos skundus – panaikino E. Bėrontui palankų VAAT pernai sausį priimtą sprendimą ir grąžino šį klausimą pirmos instancijos teismui nagrinėti iš naujo.

VAAT buvo nusprendęs, kad VSD pažyma dėl E. Bėronto nepatikimumo buvo surašyta „remiantis prielaidomis bei įslaptinta informacija, kuri (...) nelaikoma įrodymu, kadangi nebuvo išslaptinta ir pareiškėjas (E. Bėrontas – BNS) neturėjo galimybių dėl jos pasisakyti“, todėl pažeidžia nekaltumo prezumpciją.

Pripažinęs žvalgybos pažymą nepagrįsta, teismas tuomet taip pat panaikino 2019-ųjų balandį pasirašytą tuometinio žemės ūkio ministro Giedriaus Surplio įsakymą E. Bėrontui neleisti dirbti su slapta informacija. Po kelių dienų jis buvo atleistas.

LVAT pažymėjo, kad remtis įslaptintais įrodymais nėra kategoriškai draudžiama, tačiau teismas privalo laikytis tam tikrų taisyklių, kad nebūtų pažeista Žmogaus teisių konvencijoje įtvirtinta teisė į teisingą teismą.

„Aplinkybė, kuri įrodinėjama ir įrodymais, kurie nebuvo išslaptinti, E. Bėrontui yra žinoma, tai yra, kad jis pokalbio su VSD pareigūnu metu pateikė melagingus faktus (....), todėl jis turi galimybę teikti paaiškinimus ir jam prieinamus įrodymus dėl jos“, – rašoma LVAT nutartyje.

Pasak LVAT, byloje nėra duomenų, kad E. Bėrontas ar jo atstovas būtų prašęs susipažinti su slaptais įrodymais, be to, VAAT taip pat nesikreipė į STT dėl pažymos išslaptinimo, nesiaiškino STT atsisakymo tai padaryti priežasčių.

„Net jeigu tokie duomenys ar esminė jų dalis, siekiant apsaugoti viešąjį interesą, iš tiesų vis dar negali būti išslaptinti, E. Bėronto negalėjimas susipažinti ir komentuoti įslaptintą dokumentą galėtų būti pakankamai kompensuotas fakto, kad su šiuo dokumentu, o esant pagrindui – ir duomenimis, kurių pagrindu jis parengtas, galėjo susipažinti teismas“, – rašoma nutartyje.

NMA direktorius privalo turėti leidimą dirbti ar susipažinti su slapta informacija.

Ankstesnis žemės ūkio ministras Bronius Markauskas 2018 metais jau buvo atleidęs E. Bėrontą, remdamasis STT pažyma, tačiau teismas tų metų rugsėjį buvo jį grąžinęs į pareigas. G. Surplys jį vėl atleido 2019 metų gegužę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.