Galimybių paso sukurti lūkesčiai neišsipildė: restoranų ir klubų savininkai – nusivylę, vasaros renginiai – jau atšaukti

Statistika ir toliau rodo mažėjančius naujų koronaviruso atvejų skaičius – nors karantinas tęsiasi, šią savaitę dar labiau sušvelnėjo jo sąlygos. Vis dėlto, leidus neriboti dalyvių skaičiaus renginiuose atvirose erdvėse, dalis planuotų festivalių jau seniai atšaukti, o leidimas dirbti iki vidurnakčio naktinių barų neguodžia.

V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
R.Danisevičiaus nuotr.
R.Danisevičiaus nuotr.
Eilė Zapyškyje.<br>TV stop kadras
Eilė Zapyškyje.<br>TV stop kadras
Eilė Lentvaryje.<br>Skaitytojos nuotr.
Eilė Lentvaryje.<br>Skaitytojos nuotr.
Markas Adamas Haroldas.<br>T.Bauro nuotr.
Markas Adamas Haroldas.<br>T.Bauro nuotr.
Evalda Šiškauskienė.<br>P.Lileikio nuotr.
Evalda Šiškauskienė.<br>P.Lileikio nuotr.
R.Danisevičiaus nuotr.
R.Danisevičiaus nuotr.
R. Danisevičiaus nuotr.
R. Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Jun 7, 2021, 3:27 PM

Lūkesčiai buvo didesni

Jau antrą savaitę veikiantis Galimybių pasas maitinimo, laisvalaikio ir apgyvendinimo įstaigose kol kas reikšmingai nepadidino klientų srautų. Viešbučių ir restoranų asociacijos (LVRA) prezidentė Evalda Šiškauskienė teigė, kad Galimybių pasas buvo labai lauktas.

„Iš tiesų viskas padaryta labai logiškai, labai lengva juo naudotis, tik mūsų lūkesčiai buvo didesni – labai tikėjomės, kad mus užgrius ir restoranuose bus, išlaikant atstumą, pilna žmonių. Taip neįvyko, užimtumas viduje – koks 10 proc. Restoranų savininkai labai nusivylę.

Pradėjome galvoti, kodėl – visas mūsų lankytojų segmentas praktiškai dar negavę skiepų. Dar reikės palaukti ilgą laiką kol jaunimas, kuris daugiausiai lankosi, pasiskiepys“, – svarstė E.Šiškauskienė.

Vilniaus naktinio aljanso (VNA) pirmininkas Mark Adam Harold taip pat teigė palaikantis Galimybių paso idėją – anot jo, padaugėjus pasiskiepijusių, padaugės ir besinaudojančių Galimybių pasu.

„Manau, kad tai tikrai yra geras dalykas, ypač dabar, kai daugiau žmonių gaus vakciną, pamatysime daug daugiau lankytojų. Ypač jeigu lyja, tada tikrai Galimybių pasas yra geriausias dalykas“, – įvertino M.A.Harold.

Nutįsusios eilės

Vilčių suteikia toliau gerėjanti koronaviruso statistika – kasdien fiksuojamas naujų ligos atvejų skaičius nebeviršija ir pusės tūkstančio. Toliau tęsiasi skiepijimas – bent vieną vakcinos dozę gavo virš milijono gyventojų.

Nacionalinis kraujo centras pradėjo mobiliosios skiepijimo komandos darbą. Antradienį ji apsilankė Zapyškyje, Kauno rajone, kur nuo pačio ryto nutįso kelių šimtų žmonių eilė.

Nors skiepijimas nuo koronaviruso kraujo centro palapinėje „Johnson & Johnson“ vakcina prasidėjo tik 11 valandą, pirmieji norintys gauti skiepą ėmė rinktis 8 valandą ryto. Tam buvo priežasčių – atvykusieji be registracijos galėjo iš karto gauti vakciną, o „Johnson & Johnson“ vakciną sudaro tik viena dozė.

Kauno rajono savivaldybės administracijos direktorius Šarūnas Šukevičius teigė nerimavęs, ar norinčiųjų susirinks.

„Atvirai pasakysiu – šiek tiek buvo nuogąstavimų, kad žmonės nesusirinks. Tačiau viskas viršijo lūkesčius“, – kalbėjo Š.Šukevičius.

Š.Šukevičius svarstė, kad elektroninė registracija žmonėms galimai yra sudėtinga. „Ši diena parodė, kad gyva eilė yra turbūt efektyviausia, greičiausia“, – įvertino Kauno rajono savivaldybės atstovas.

Mobilioji kraujo centro komanda penktadienį lankėsi ir Lentvaryje, Trakų rajone. Ir vėl žmonių netrūko – eilė nutįso net keliomis miesto gatvėmis.

Kraujo centro direktorius Daumantas Gutauskas tąkart kalbėjo, kad vakcinų kiekis visiškai neriboja – turima tūkstantis vakcinos dozių.

„Sveikatos apsaugos ministerija tiekia tiek, kiek reikia. Padeda ir Vyriausybės kanceliarija. Šiek tiek problema yra mūsų pačių pajėgumai – laikas ir žmonių kiekis“, – kalbėjo D.Gutauskas.

Atšaukti vasaros renginiai

Vis dėlto, karantinas tęsiasi, nors nuo birželio 1-osios jo sąlygos sušvelnintos – pavyzdžiui, daugiau žmonių gali dalyvauti renginiuose. Uždarose erdvėse žiūrovų skaičius didėja iki 250, o su Galimybių pasu – iki 2 tūkst.

Atvirose erdvėse žiūrovų skaičius nėra ribojamas, tačiau be Galimybių paso dalyviai renginį gali stebėti tik iš sėdimų vietų.

Savo ruožtu Renginių industrijos asociacijos valdybos pirmininkas Valdas Petreikis tvirtino, kad jeigu valdžia apie numatomus karantino švelninimus būtų pranešusi anksčiau, tuomet dalis atšauktų vasaros festivalių būtų įvykę.

„Jeigu būtų elgiamasi ir vertinama proaktyviau, taip, kaip darė kitos šalys ir kaip organizatorių asociacijos siūlė Vyriausybei, tai būtų buvę galima išgelbėti daug daugiau šios vasaros renginių. Akivaizdu, kad žmonės jų laukė ir tose renginiuose jau buvo linkę lankytis“, – įvertino V.Petreikis.

Duris klientams pagaliau atveria ir prieš septynis mėnesius uždaryti naktiniai klubai, tačiau dirbti jie galės tik iki vidurnakčio. Vilniaus naktinio aljanso pirmininkas M.A.Harold pastebi, kad toks atlaisvinimas naktiniams klubams naudos neatneša.

„Kas yra naktinis baras? Naktinis baras dirba naktimis, tad jeigu neleidžiama dirbti naktimis, tai jam nėra jokio atlaisvinimo – jis vis dar priverstinai uždarytas. Tuo metu kitos vietos, kavinės ir barai, kurie veikia ir visą dieną, ne tik naktį, tada yra galimybė apyvartai“, – kalbėjo M.A.Harold.

Karantinas Lietuvoje tęsiasi iki birželio 30 dienos. Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys užsiminė, kad šis mėnuo su ribojimais gali būti paskutinis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.