Austrijos kancleris dėkojo Lietuvai už pagalbą baltarusių opozicijai

Austrijos kancleris Sebastianas Kurzas susitikęs su vizito į Vieną atvykusia Lietuvos premjere Ingrida Šimonytė dėkojo Lietuvai už pagalbą baltarusių opozicijai, žadėjo paramą.

Ingrida Šimonytė ir Sebastianas Kurzas.<br>Vyriausybės kanceliarijos nuotr.
Ingrida Šimonytė ir Sebastianas Kurzas.<br>Vyriausybės kanceliarijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 11, 2021, 5:41 PM

„Mes koncentravomės ties europiniais klausimais ir situacija Baltarusijoje, norėtume padėkoti Lietuvai už paramą baltarusių opozicijai, mes stengsimės jus paremti, kiek galėsime“, – per spaudos konferenciją penktadienį po susitikimo su I. Šimonyte sakė Austrijos kancleris.

„Mes reikalaujame laisvų rinkimų Baltarusijoje ir nedelsiant paleisti žurnalistą, kuris buvo sulaikytas per jo skrydį, ir kitus politinius kalinius. ES reagavo greitai ir mes remiame tolesnes sankcijas prieš režimą, jei jos būtinos. Tikimės, kad situacija Baltarusijoje pagerės, bet jei ne, Europos Sąjungos atsakas bus griežtas“, – sakė S. Kurzas.

Lietuvos premjerė I. Šimonytė teigė, kad civilinio lėktuvo perėmimas parodo, jog „režimai, kurie jau įvardijami kaip neprognozuojami, gali būti dar labiau neprognozuojami ir jų niekas nesustabdys“, – per spaudos konferenciją sakė premjerė.

„Mums reikia rasti kelius ir priemones užtikrinti, kad politiniai kaliniai, kurie buvo sulaikyti prie pat ES sienos, būtų paleisti, ir Baltarusijos piliečiai turėtų teisę nuspręsti savo likimą“, – pažymėjo I. Šimonytė.

Ji penktadienį su oficialiu dviejų dienų vizitu atvyko Austriją, kur susitiko su šios šalies kancleriu, o šeštadienį dalyvaus Vachau Europos forume.

ES ir kitos Vakarų šalys didina spaudimą Baltarusijai nuo pernai rugpjūtį įvykusių prezidento rinkimų, kuriuose laimėtoju pasiskelbė autoritarinis ilgametis šalies lyderis Aliaksandras Lukašenka. Jo legitimumo Vakarai nepripažįsta.

Įtampa dar įsiplieskė, kai gegužės 23 dieną Minske buvo nutupdytas „Ryanair“ keleivinis lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių, o juo keliavęs opozicijos tinklaraštininkas Ramanas Pratasevičius bei jo draugė Sofija Sapega buvo sulaikyti oro uoste.

Dėl šio incidento ES lyderiai pavedė Bendrijos institucijoms parengti tolesnes „tikslines ekonomines sankcijas“ Baltarusijos valdžiai ir išplėsti susidorojimu su opozicija kaltinamų subjektų „juodąjį“ sąrašą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: : Lithuanian challenges in Green Finance and Global Agenda