G. Nausėda JAV televizijai: svarbu, kad ES sankcijos paveiktų A. Lukašenkos režimą, o ne eilinius baltarusius

Lietuvos vadovas Gitanas Nausėda interviu JAV naujienų kanalui CNBC teigė, kad pagrindinė užduotis Europos Sąjungai rengiant ketvirtąjį sankcijų paketą Baltarusijai, yra tai, jog šių priemonių kainą patirtų ne eiliniai šios šalies gyventojai, tačiau Aliaksandro Lukašenkos aplinkos žmonės.

Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 14, 2021, 6:20 PM, atnaujinta Jun 14, 2021, 6:24 PM

Lietuvos prezidentas pažymėjo, kad Europos Tarybos reakcija po priverstinio „Ryanair“ lėktuvo nutupdymo Minske buvo itin greita, tačiau procesas rengiant sankcijas ES institucijoje nėra toks greitas.

„Mes turime skirtingus sankcijų parengimo etapus. ES Taryba priėmė principinį sprendimą dėl sankcijų ir atsakas buvo itin greitas. 40 valandų po įvykio. Tuo metu buvo priimti reikalingi sprendimai, dėl kurių tada aš buvau labai laimingas“, – CNBC televizijai kalbėjo G. Nausėda.

Prezidentas pabrėžė, kad toliau derantis dėl sankcijų ES institucijoje daugiausiai galvojama apie tai, kad jos būtų tikslingai nukreiptos būtent į Baltarusijos diktatoriaus aplinką, o ne į eilinius piliečius.

„Dabar mes esame antrajame etape rengiant sankcijas. Aišku, yra techninių detalių, bet pagrindinė idėja, kurią reikia išpildyti: sankcijos turėtų būti nukreiptos ne prieš eilinius žmones ir opoziciją, bet prieš oligarchus ir patį režimą“, – sakė Lietuvos vadovas.

Visgi jis pažymėjo, kad nepaisant greito ES Tarybos sprendimo, geriausio sankcijų modelio paieškos užima laiko.

„Kartais turime rasti pačias efektyviausias priemones, kurios padarytų žalą režimui, bet nepaveiktų eilinių žmonių. Taip, tai nėra lengvas darbas ir todėl užima nemažai laiko“, – teigė G. Nausėda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.