Seimas priminė būtinybę reikalauti okupacijos žalos atlyginimo iš Rusijos

Lietuvoje minint 80-ąsias tremties metines Seimas priminė būtinybę reikalauti okupacijos žalos atlyginimo iš Rusijos.

Seimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 15, 2021, 12:21 PM

Tai sakoma antradienį parlamentarų priimtoje rezoliucijoje. 

Už ją balsavo 103 Seimo nariai, prieš buvo vienas, susilaikė trys parlamentarai.

„80 metų, kurie praėjo nuo okupacijos ir didžiųjų trėmimų, vis dėlto neištrynė tų gilių žaizdų, kurios liko visuomenėje. Jos jaučiamos ir iki šiol“, – pateikdamas rezoliucijos projektą sakė krašto apsaugos ministras istorikas Arvydas Anušauskas.

„Prieš 80 metų iš Lietuvos buvo išvežta į Sibirą daugiau kaip 20 tūkst. žmonių, terorą per metus patyrė 30 tūkstančių. Būtent 1941 metų birželis tapo ta riba, kuomet ne tik buvo prasidėję lietuvių, lenkų žydų, kitų tautybių Lietuvos piliečių trėmimai į Sibirą, siekiant išnaikinti šviesiausią visuomenės dalį ir pakirsti galimybę atsikurti nepriklausomai valstybei ateityje, tačiau priešinantis sovietų okupacijai tauta sukilo, siekdama išsivaduoti iš okupacijos, iš raudonojo teroro. Būtent 1941 metų birželį nacistinė Vokietija, okupavusi Lietuvą, pradėjo vykdyti ir Lietuvos žydų genocidą, kas atvėrė kelią masinėms žudynėms ir smurtui ir nulėmė didelės dalies žydų bendruomenės netektį“, – teigė A. Anušauskas.

Dokumente sakoma, kad būtina reikalauti okupacijos žalos atlyginimo iš Rusijos Federacijos, kaip Lietuvą okupavusios SSRS teisių tęsėjos.

Seimas siūlo tęsti ir skatinti totalitarinių nusikaltimų žmogiškumui ir karo nusikaltimų istorinius tyrimus. Anot parlamento, jie užtikrintų visuomenės ir valstybės atsparumą priešiškų valstybių skleidžiamai dezinformacijai, mažintų visuomenės poliarizaciją ir didintų piliečių tarpusavio pasitikėjimą.

Rezoliucijoje taip pat raginama Lietuvos viešąsias erdves išvaduoti iš simbolių, įprasminančių okupacinius totalitarinius režimus, stiprinti pilietiškumo, patriotiškumo ir valios priešintis nuostatas ikimokykliniame, formaliajame ir neformaliajame ugdyme.

Šiomis dienomis Lietuva mini didžiųjų netekčių ir pasipriešinimo dviejų totalitarinių režimų okupacijoms 80 metų sukaktį.

1941 metų birželio 14 dieną SSRS režimas pradėjo vykdyti pirmuosius masinius Lietuvos gyventojų trėmimus į Sibirą bei kitas Sovietų Sąjungos teritorijas.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro duomenimis, per pirmąją okupaciją sovietai ištrėmė, nužudė, įkalino apie 23 tūkst. šalies gyventojų. Iš viso iki 1953 metų iš Lietuvos ištremta apie 130 tūkst. žmonių, dar apie 156 tūkst. lietuvių buvo įkalinta.

Sovietų Sąjunga Lietuvą okupavo 1940 metų birželio 15 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.