F. Kukliansky Seimo rezoliucijoje dėl okupacijų pasigedo istorinio konkretumo

Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky teigia Seimo rezoliucijoje dėl okupacijų pasigendanti istorinio konkretumo.

Faina Kukliansky<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Faina Kukliansky<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 17, 2021, 11:16 AM

Lietuvoje antradienį minint 80-ąsias tremties metines, Seimas priėmė rezoliuciją „Dėl didžiųjų netekčių ir pasipriešinimo totalitarinių režimų okupacijoms 80-ųjų metinių sukakties minėjimo“.

Joje sakoma, kad „nacistinei Vokietijai okupavus Lietuvą naciai pradėjo vykdyti Lietuvos žydų genocidą, atvėrusį kelią masinėms žudynėms ir smurtui, lėmusį didžiosios dalies žydų bendruomenės netektį“.

Anot F. Kukliansky, būtent šioje formuluotėje trūksta „vieno esminio elemento – priminimo, kad masinės žudynės buvo vykdomos su vietinių kolaborantų pagalba“.

„Norite paprasčiau ir aiškiau? Lietuvos miestuose ir miesteliuose atsirado tokių žmonių, kurie dalyvavo žudant savo kaimynus žydus. Pasakyti dar kitaip? Prie žvyrduobių pamiškėse stovėjo ne nacių tankai ir daliniai, o ginkluoti vietos gyventojai, kurie paleido mirtinus šūvius į išrikiuotus žydus – vyrus, moteris ir vaikus“, – pranešime cituojama Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė.

„Ir dar viena formuluotė, kurios taip bijome: tarp pasirengimą žudynėms organizavusių ir jas fiziškai įvykdžiusių asmenų buvo lietuvių. Skamba baisiai? Bet tai yra tiesa“, – teigė ji.

F. Kukliansky teigimu, tai yra tiesa, kurią dar kartą pabijota pripažinti. Pasak jos, tiesa Lietuvoje „vis dar priklausoma nuo baimės“.

Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė taip pat pabrėžė, kad nei ji, nei kiti Lietuvos ir pasaulio žydų bendruomenės nariai, istorikai, mokslininkai nesakė ir nesako, kad kalta tauta.

„Kaip galėtume, jei čia Lietuvoje, turime arti tūkstančio Pasaulio tautų teisuolių, kurie gelbėjo žydus. Ne, tautą reikia matuoti pagal geriausius, o ne pagal blogiausius jos narius. Tačiau sakėme ir sakysime tiesą: 1941 m. birželį prasidėjusios žydų žudynės vyko nacių paliepimu su vietinių kolaborantų pagalba“, – aiškino ji.

Be kita ko, rezoliucijoje Seimas pasmerkė visų formų totalitarizmą ir jo nusikaltimus, paragino Lietuvos viešąsias erdves išvaduoti nuo simbolių, įprasminančių okupacinius totalitarinius režimus, bei konstatavo būtinybę reikalauti okupacijos žalos atlyginimo iš Rusijos, kaip Lietuvą okupavusios SSRS teisių tęsėjos.

Šiemet sukanka 80 metų nuo Holokausto Lietuvoje pradžios: per Antrąjį pasaulinį karą išžudyta apie 90 proc. iš daugiau kaip 200 tūkst. Lietuvos žydų.

Šiuo metu Lietuvoje gyvena apie 3 tūkst. žydų. Karo metais išgelbėti apie 8 tūkst. Lietuvos žydų, dar maždaug tiek pat liko gyvi, nes spėjo pasitraukti.

Izraelyje įsikūręs Holokausto studijų centras „Yad Vashem“ už žydų gelbėjimą Pasaulio tautų teisuoliais yra pripažinęs apie 900 lietuvių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.