Policija išplatino pareiškimą, kada ir kokios priemonės naudojamos renginiuose

Policija primena, kad kiekvienas mitingas, piketas ar kitoks renginys vertinamas individualiai, atsižvelgiant į visas, su juo susijusias aplinkybes, tačiau pareigūnai visuomet vadovaujasi galiojančiais teisės aktais bei teisingumo, operatyvumo, protingumo, proporcingumo ir kitais įstatymuose nustatytais principais, rašoma Policijos departamento pranešime.

Policija: kiekvienas renginys yra atskira istorija ir vertinamas individualiai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Policija: kiekvienas renginys yra atskira istorija ir vertinamas individualiai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Policija: kiekvienas renginys yra atskira istorija ir vertinamas individualiai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Policija: kiekvienas renginys yra atskira istorija ir vertinamas individualiai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Policija: kiekvienas renginys yra atskira istorija ir vertinamas individualiai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Policija: kiekvienas renginys yra atskira istorija ir vertinamas individualiai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-06-17 08:23

Kiekvienas renginys yra atskira istorija, todėl pareigūnai prieš kiekvieną renginį ruošia atskirą viešosios tvarkos užtikrinimo planą. Planavimo procesas paremtas geriausiomis vakarų valstybių praktikomis, jame iš esmės dalyvauja visi policijos padaliniai.

Pavyzdžiui, kriminalinės žvalgybos padaliniai renka ir vertina su renginiu susijusią viešą ir neviešą informaciją, kelių policijos pareigūnai koordinuoja eismo saugumo užtikrinimo klausimus, už pasirengimą ir pajėgų valdymą atsakingi pareigūnai, atsižvelgdami į gaunamą informaciją (progozuojamą dalyvių skaičius, įvairias grėsmės, galimus renginio eigos scenarijus ir kt.) rengia jungtinį visų, renginio saugumą privalančių užtikrinti pajėgų, veiklos planą.

Šiame etape suplanuojamas renginio saugumui užtikrinti būtinas pareigūnų skaičius, detaliai paskirstomos užduotys pareigūnams, numatomos rezervinės pajėgos, reikalingos techninės priemonės, paskiriami įvairių lygmenų atsakingi pareigūnai.

Identifikavus tam tikras grėsmes gali būti priimami sprendimai iš anksto įspėti atskirus asmenis (renginio organizatorius ir (ar) dalyvius) dėl galimos atsakomybės už galimus teisės pažeidimus, vadovaujantis Policijos įstatymo nuostatomis.

Prieš renginį pareigūnai yra detaliai instruktuojami, aptariamos galimos situacijos ir galimi policijos veiksmai, įvardijamos rizikos bei kiti, pareigūnams būtini žinoti, klausimai.

Renginio metu situaciją nuolat vertina atsakingi pareigūnai, kurie yra įgalioti nedelsiant priimti būtinus sprendimus. Svarbu paminėti, jog sprendimai priimami itin atsakingai, siekiant subalansuoti tiek renginio organizatorių ir jo dalyvių, tiek kitų asmenų interesus bei maksimaliai užtikrinti viešąjį saugumą.

Atsižvelgiant į išankstinę bei renginio metu gaunamą (fiksuojamą) informaciją, renginio saugumui grėsmę keliančius asmenis pareigūnai siekia paveikti įtikinėjimo ir dialogo būdu, todėl renginių metu, dažniausiai, policijos pareigūnai jėgos naudojimą ar kitas itin griežtas priemones (pvz. renginio nutraukimą) pasilieka tik kaip kraštutinį sprendimą.

Pasibaigus kiekvienam renginiui, darbas nesibaigia. Atsakingi pareigūnai atlieka visos renginio eigos vertinimą, tuo pačiu įvertindami ir galimai renginio metu padarytus teisės pažeidimus.

Esame įsitikinę, jog būtent toks policijos požiūris į saugumą renginiuose padeda išvengti konfliktinių situacijų eskalacijos ir rimtų viešosios tvarkos pažeidimų. Girdime visuomenės, žiniasklaidos, politikų balsą, jį vertiname, tačiau sprendimus priimame atmetus emocijas, pažiūras, vadovaudamiesi surinktais duomenimis ir įstatymo nuostatomis.

Siekiant visuomenės saugumo renginių metu yra svarbus atsakomybės neišvengiamumas teisės pažeidimus padariusiems asmenims, tačiau pažeidimų tyrimas privalo būti objektyvus ir paremtas faktinėmis aplinkybėmis, kurios renginio metu ne visuomet būna akivaizdžiai matomos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.