Arvydas Lekavičius. Svarbiausia ne ištirti, o mesti šešėlį

Paskelbi, kad tavo pavaldiniai labai panašūs į kyšininkus, sukčius, besinaudojančius tarnybine padėtimi, nes, o siaube, turi giminių ir artimųjų.

Arvydas Lekavičius.<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Lekavičius.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 22, 2021, 7:10 AM

Štai toks parodomasis triukšmavimas yra bene mėgstamiausia įvairių mūsų politikų kovos su korupcija forma.

O jiems taip staipytis padeda ir už realią kovą atsakingos tarnybos, pirmiausia Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

Anksčiau toks parodomasis kovotojas su korupcija, įžvelgdavęs tamsius, viską gožiančius šešėlius ir paslaptingas sąsajas, buvo susisiekimo ministras R.Masiulis.

Tuose vajuose jam talkindavo ir STT. O pagrindinis rezultatas, kurio ir būdavo siekiama, – kadriniai valymai, į kėdes sodinant savuosius.

Šiuos dalykus, regis, prisiminė dabartinis šalies žemės ūkio strategas, iš praėjusios kadencijos Vyriausybės išmestas K.Navickas.

Šio veikėjo vadovaujama institucija ir STT iškilmingai paskelbė tyrimą, rodantį, kad 2020 m. net 3607 ministerijai ir jos valdymo sričiai priskirtų organizacijų darbuotojai bei jų giminaičiai deklaravo pasėlius, kurių plotas sudaro 98 619 ha.

Šie asmenys gavo 20,5 mln. eurų ES paramos. Iš visų išskirtos trys „padidintos korupcijos rizikos“ grupės, apimančios apie pusę tūkstančio žmonių, kurie, labiausiai tikėtina, naudojosi savo padėtimi.

Tiesa, jokių konkrečių nusižengimų ar nusikaltimų nenustatyta, taip pat net STT atstovai pabrėžė, kad turėti žemės ir giminaičių nėra iš principo blogai, tačiau esą vis viena reikia „rūpintis antikorupcinės aplinkos kūrimu“.

Kaip čia neprisiminti praėjusios kadencijos metu vykusios R.Masiulio įpėdinio tuomečio susisiekimo ministro J.Narkevičiaus vertimo epopėjos, kai STT, spaudžiama Prezidentūros, atliko milžinišką tyrimą ir nustatė, kad susisiekimo sistemoje dirba „net“ 20 žmonių, giminystės ryšiais susijusių su J.Narkevičiaus partijos, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos, nariais.

Dabartinis tyrimas gerokai didesnis, bet ar jo vertė ir rezultatas bus kitoks, dar sunku spręsti. Neatmestina, kad tikroji paskirtis – padėti politikams atlikti savus kadrinius valymus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.