Seime – naujas siūlymas dėl alkoholio prekybos, šįkart siūlo griežtinti: „Kad Lietuva bent pusdienį liktų blaiva“

Liberalams siekiant švelninti alkoholio prekybos ribojimus, Seime atsiranda siūlymų juos dar labiau griežtinti. Vienas iš jų – konservatoriaus Sergejaus Jovaišos siūlymas alkoholį pardavinėti nuo 12 val. iki 20 val. visomis savaitės dienomis. „Kad Lietuva bent pusę dienos išliktų blaiva“, – argumentavo Seimo narys.

Alkoholis.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Alkoholis.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Alkoholis. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Alkoholis. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Andrius Bagdonas.<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Bagdonas.<br>T.Bauro nuotr.
Šampanas. Taurės. Alkoholis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šampanas. Taurės. Alkoholis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sergejus Jovaiša.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Sergejus Jovaiša.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
SFA, kauno stiklas, fabrikas, didžiausias butėlių, ir vienintelis spalvoto stiklo gamintojas, lietuvoje, butelys, stiklas, gamyba, tara, alkoholis, konvejeris, STUMBRAS, nauja tara<br>J.Stacevičiaus nuotr.
SFA, kauno stiklas, fabrikas, didžiausias butėlių, ir vienintelis spalvoto stiklo gamintojas, lietuvoje, butelys, stiklas, gamyba, tara, alkoholis, konvejeris, STUMBRAS, nauja tara<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Alkoholis, Palanga, Pliažas, paplūdimys<br>G.Bitvinsko nuotr.
Alkoholis, Palanga, Pliažas, paplūdimys<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2021-06-23 17:50

Savo ruožtu liberalai praėjusią savaitę pateikė Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimus, kuriais siūlo ilginti pardavimo laiką sekmadieniais ir parduoti silpną alkoholį pirkėjams nuo 18 metų. Seimo narys, liberalas Andrius Bagdonas neatmeta kompromisinio varianto galimybės – alkoholiu prekiauti nuo 12 iki 22 val. visomis dienomis. Tad, kuriuo keliu pasuks Seimo nariai?

Dar labiau griežtinti?

Konservatorius S.Jovaiša teigė jau praeitoje kadencijoje teikęs siūlymą trumpinti alkoholio prekybos laiką, prekybą pradedant 12 val., tačiau Seimo nariai pirmiausiai nutarė keisti laiką nuo 8 iki 10 val. ir stebėti, kaip toks pokytis veikia.

„Manau, nieko blogo neatsitiktų, jei iš tikrųjų Lietuva nors pusę dienos būtų blaiva. Kam reikės, tie apsirūpins iš anksto – tai nėra draudžiama. Bet parduotuvėse nebus galima. Barai, kavinės veiks toliau kaip visada bus galima savo norą išpildyti“, – siūlymą pristatė S.Jovaiša.

Kokiais argumentais, faktais remdamasis parlamentaras siūlo dar labiau griežtinti prekybos alkoholiu ribojimus?

„Europoje žmonės vadovaujasi truputį kitokiu mentalitetu – jiems vartoti alkoholį iki pietų yra nepriimtina. Žingsnis po žingsnio, nuo 8 iki 10 val. tarsi apsipratome ir Lietuva nesugriuvo.

Didinkime tą blaivaus ryto laikotarpį dar pora valandų – manau, ir dabar nieko neatsitiks. Žmonės atsikels žvalūs, eis į darbą. Kas negalės to pakelti, manau, tikrai apsirūpins ir ras galimybę patenkinti savo poreikius“, – kalbėjo parlamentaras.

S.Jovaišos pasiūlymu būtų prailginamas ir alkoholio prekybos sekmadienį laikas – dabar nustatytas 15 val. laikas sekmadieniais būtų suvienodintas su kitomis dienomis ir prailgintas iki 20 val.

„Tai savotiška alternatyva: jeigu prailginamas pardavimo laikas vakare, tai sutrumpinimas alkoholio įsigijimo laikas ryte. Tebūnie tokia atsvara, o kaip bus iš tikrųjų – pažiūrėsime.

Prieš kelerius metus šį mano siūlymą palaikė bene trečdalis Seimo narių. Dabar situacija šiek tiek pasikeitusi, žmonės mato to ribojimo naudą. Skaičiuojama, kad sumažėjo alkoholio vartojimas, ligos ir mirtys nuo jo. Manau, kad tai dar vienas žingsnis link blaivinimo stiprinimo“, – įsitikinęs konservatorius.

Susidarančios eilės

Tuo metu liberalas Andrius Bagdonas įsitikinęs, kad reikia siekti ne to, kad sekmadienį po pietų žmonės vartotų kuo mažiau alkoholinių gėrimų, bet kuo mažiau alkoholio vartotų kiekvieną dieną, o tai pasiekti, anot jo, reikėtų ne draudimais ar suvaržymais, o švietėjiška veikla.

„Pirmas pateiktas įstatymo siūlymas – pilnamečiams Lietuvos piliečiams nuo 18 metų suteikti galimybę įsigyti alkoholinių gėrimų, jeigu jie to nori įsigyti“, – pristatė liberalas.

„Apriboti jų teisių Seimas jokiais įstatymais neturėtų“, – pridūrė jis.

A.Bagdonas teigė nepritariantis siūlymui pavėlinti alkoholio prekybos laiką nuo 12 iki 20 val., tačiau planuoja pasiūlyti kompromisinį variantą – nuo 12 iki 22 val. vakaro visomis savaitės dienomis.

„Tikrai pritarčiau, kad prekyba alkoholiniais gėrimais vyktų nuo 12 val., bet tada ją būtų galima prailginti iki 22 val. Matome, kad 20 val. dažnu atveju žmonės stovi eilėse, nori vienokio ar kitokio alkoholinio gėrimo.

Tam, kad tų eilių nebūtų, būtų galima prekybos laiką pavėlinti. O tie žmonės, kurie turi problemų su alkoholio vartojimu, jie dažniausiai jau ryte ieško to alkoholinio gėrimo“, – kalbėjo liberalas.

Savo ruožtu S.Jovaiša teigė, kad jo pasiūlymas alkoholio prekybos laiką vėlinti nuo 12 val. ryto nėra draudimas, o siūlymas tautai apsispręsti, kuriuo keliu norime eiti.

„Visi mato, kaip alkoholio mėgėjai ateina į parduotuvę kartu su pardavėjomis, ypač kaimuose. Manau, kad šis siūlymas, o ne draudimas, pasitarnaus tautos blaivinimui“, – savo pasiūlymo nauda įsitikinęs S.Jovaiša.

Tuo pačiu konservatorius teigė, jog dar pasvarstytų dėl A.Bagdono siūlymo dėl alkoholio prekybos laiko ilginimo iki 22 valandos.

„Manau, to laiko ištempimas padarytų papildomų problemų. Visos bėdos atsitinka tamsiu paros metu, tai gal anksčiau baigs, anksčiau atsiguls“, – kalbėjo S.Jovaiša.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.