Seime – siūlymas uždrausti alkoholiu prekiauti sekmadieniais

Keli Seimo nariai trečiadienį registravo Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, kuriomis prekyba alkoholiu mažmeninėse prekybos vietose sekmadieniais būtų uždrausta.

Alkoholio skyrius.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Alkoholio skyrius.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Alkoholio skyrius.<br>V.Balkūno nuotr.
Alkoholio skyrius.<br>V.Balkūno nuotr.
Alkoholio skyrius.<br>V.Balkūno nuotr.
Alkoholio skyrius.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-06-30 16:19, atnaujinta 2021-07-01 06:40

Įstatymo projektą inicijavo ir parengė Seimo narys, konservatorius Linas Slušnys. Taip pat projektą teikia konservatoriai Irena Haase, Andrius Kupčinskas, Jurgita Sejonienė, Audrius Petrošius bei socialdemokratai Dovilė Šakalienė ir Algirdas Sysas.

Numatoma, kad prekyba alkoholiu mažmeninės prekybos vietose būtų draudžiama pirmadieniais-šeštadieniais iki 10 valandos ir nuo 20 valandos, ir sekmadieniais. Šiuo metu alkoholį sekmadieniais galima įsigyti nuo 10 iki 15 valandos.

Šis draudimas nebūtų taikomas alkoholiniams gėrimams, parduodamiems tarptautinio susisiekimo traukiniuose, laivuose, orlaiviuose, vežančiuose keleivius tarptautiniais maršrutais, viešbučių kambariuose įrengtuose mini baruose, neapmuitinamose parduotuvėse ir specialiosiose prekybos vietose.

Projekto rengėjai aiškina, kad įstatymo projekto tikslas – mažinti alkoholio vartojimą Lietuvoje, ypač jaunimo tarpe, bei gerinti visuomenės sveikatą. Anot jų, ypatingą susirūpinimą kelia augantis mirštančiųjų dėl alkoholio vartojimo skaičius Lietuvoje.

„Remiantis statistikos departamento duomenimis, 2020 m. mirusiųjų dėl alkoholio skaičius siekė 1078 (t.y. 38,6 proc.), 2019 m. – 952 (t.y. 34,1 proc.), o 2018 m. – 913 (t.y. 32,6 proc.).

Taip pat per pastaruosius metus 3 proc. išaugo alkoholinių gėrimų pardavimas mažmenėje prekyboje bei maitinimo įstaigose (2019 m. buvo parduota 28,3 mln. dekalitrų alkoholio, 2020 m. – 29,2 mln. dekalitrų)“, – pažymima aiškinamajame rašte.

Iniciatorių teigimu, alkoholio vartojimas ne tik neigiamai veikia vartojančiojo sveikatą, bet pažeidžia ir jo šeimos gyvenimą. „Neigiamą įtaką patiria ne tik vartojantysis, bet ir tie, kurie su juo yra susiję socialiniais bei dvasiniais ryšiais“, – teigia projekto iniciatoriai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.