I. Šimonytė Ukrainos forume: vienintelis būdas judėti į priekį – sutelkti šalies veikėjus

Įgyvendinus asociacijos susitarime su Europos Sąjunga numatytas reformas Ukrainai atsivers narystei bendrijoje, bet tam riekia sutelkti visus šalies veikėjus, sako premjerė Ingrida Šimonytė.

 I.Šimonytė Ukrainos reformų konferencijoje Seime.<br> LRVK (L.Penek) nuotr.
 I.Šimonytė Ukrainos reformų konferencijoje Seime.<br> LRVK (L.Penek) nuotr.
 I.Šimonytė Ukrainos reformų konferencijoje Seime.<br> LRVK (L.Penek) nuotr.
 I.Šimonytė Ukrainos reformų konferencijoje Seime.<br> LRVK (L.Penek) nuotr.
 I.Šimonytė Ukrainos reformų konferencijoje Seime.<br> LRVK (L.Penek) nuotr.
 I.Šimonytė Ukrainos reformų konferencijoje Seime.<br> LRVK (L.Penek) nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 8, 2021, 12:09 PM

Ukraina yra sudariusi plačiausio masto asociacijos susitarimą su ES. Tai gairės reformoms bei siekiui kurti stipresnę ir sėkmingesnę Ukrainą. Visapusiškas šio susitarimo įgyvendinimas užtikrins Ukrainos gerovę ir glaudesnius nei iki tol ES ir Ukrainos santykius“, – ketvirtadienį Seime vykstančiame Ukrainos reformų forume sakė premjerė.

„Esu įsitikinusi, kad tai taip pat sudarys sąlygas vieną dieną netolimoje ateityje Ukrainai tapti ES nare. Dieną, kuri, esu tvirtai įsitikinusi, išauš. Ne todėl, kad esu optimistė. Todėl, kad tai pasirinko ir to nusipelnė Ukrainos žmonės. O iki tol būtina atlikti nepaprastai daug namų darbų“, – pažymėjo I. Šimonytė.

Vyriausybės vadovė kalbėjo apie tai, kad Lietuva prisimena, ką reiškia atkurti valstybę, reformuoti kiekvieną jos gyvenimo sritį, ir vienintelis būdas judėti į priekį yra „sutelkti visus šalies veikėjus, kad jie remtų reformų darbotvarkę“.

„Ukraina smarkiai pasistūmėjo, vykdydama reformas bankininkystės sektoriuje, decentralizavimo, viešojo administravimo ir skaitmeninės transformacijos srityse. Ukrainos pastangos energetikos sektoriuje yra akivaizdžios ir svarbios daugeliui Europos valstybių“, – situaciją Ukrainoje įvertino I. Šimonytė.

Ji taip pat pažymėjo, kad „dar ne viskas padaryta kovojant su korupcija ir kuriant teisinę valstybę“.

„Šios dvi sritys yra Ukrainos įsipareigojimo užtikrinti demokratinius pokyčius pagrindinis išbandymas. Kovos su korupcija institucijų sistemos sukūrimas ir e.deklaracijų įvedimas buvo dideli laimėjimai, sulaukę deramo pripažinimo“, – sakė premjerė.

Ji teigė, kad „apčiuopiamos pažangos trūkumas ar net judėjimas priešinga linkme šiose svarbiausiose srityse neleistų pasiekti pažangos ir bet kurioje kitoje reformų srityje“.

„Tai taip pat apsunkintų bandymus pritraukti, o svarbiausia – išlaikyti – užsienio investicijas, nes verslas klesti tik esant stabilioms, nuspėjamoms ir skaidrioms sąlygoms. Tačiau svarbiausia, kad tai sukeltų Ukrainos žmonių nusivylimą. Ukraina negali leisti, kad taip atsitiktų“, – kalbėjo Lietuvos Vyriausybės vadovė.

Vilniuje šią savaitę vyksta Ukrainos reformų konferencija. Dviejų dienų renginyje dalyvauja Lietuvos ir Ukrainos prezidentai Gitanas Nausėda bei Volodymyras Zelenskis, vyriausybių vadovai Ingrida Šimonytė ir Denysas Šmyhalis, Lietuvos Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Konferencijos dalyviai – Ukrainos, Europos Sąjungos (ES) ir NATO, kitų valstybių užsienio reikalų ministrai ir pareigūnai, tarptautinių organizacijų, tarptautinių finansinių institucijų, verslo ir pilietinės visuomenės atstovai.

Ukrainos reformų forumas yra vykęs Londone, Kopenhagoje ir Toronte.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.