A. Anušauskas: Baltarusijoje migrantai sulaukia tarnybų instrukcijų

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas teigia, kad iki atvykstant į Minską visa nelegalią migraciją organizuojančių kelionių kompanijų veikla atrodo legali ir tvarkinga, tačiau situacija esą pasikeičia Baltarusijoje tiesiogiai įsitraukus Aliaksandro Lukašenkos režimo tarnyboms, kurios teikia sienos kirtimo instrukcijas.

Ministras tvirtina, kad visas nelegalią migraciją organizuojančių Baltarusijos kompanijų tinklas bei jų darbo metodai Lietuvai yra puikiai žinomi. <br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Ministras tvirtina, kad visas nelegalią migraciją organizuojančių Baltarusijos kompanijų tinklas bei jų darbo metodai Lietuvai yra puikiai žinomi. <br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 15, 2021, 9:33 AM

Ministras tvirtina, kad visas nelegalią migraciją organizuojančių Baltarusijos kompanijų tinklas bei jų darbo metodai Lietuvai yra puikiai žinomi.

„Taip, (organizacinis tinklas- ELTA) yra žinomas. Tiesą sakant, pasirinkimas nėra jau toks platus. Dvi trys pagrindinės kompanijos, kurios gabena tuos žmones į Minską, yra žinomos, kaip ir jų darbo metodai žinomi, kaip ir jų požiūris į migrantus“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ kalbėjo A. Anušauskas, kartu pažymėdamas, kad šių kompanijų vykdoma veikla iki atvykstant į Minską atrodo legali.

„Viskas, kas vyksta iki Minsko, atrodytų visiškai normaliai. Vizos, įlaipinimas arba išduodamos Minske vizos. Viskas vyksta oficialiai, su dokumentais. Egzistuoja užstatų sistema, kaip paaiškėjo“, – pasakojo jis.

Pasak ministro, atvykę į Minską nelegaliai sieną kirtę migrantai sulaukdavo režimo pareigūnų instrukcijų dėl sienos kirtimo ir patarimų, kaip elgtis, kai juos apklaus Lietuvos institucijos.

„Visa sistema atrodo graži iki tol, kol nepatenka į Minską. Čia jau valdžios pareigūnai kamufliažinėmis uniformomis instruktuoja tuos žmones, kaip apgauti Lietuvos pareigūnus, kaip įveikti sieną, kaip sunaikinti dokumentus, kaip elgtis per apklausas. Jie paverčia tuos žmones, kurie šiaip visiškai paprasti, ko gero, nelabai išmanūs geopolitinių reikalų specialistai, jie pakliūna į Lukašenkos tarnybų spąstus. Iš jų ištrūkti jiems yra sudėtinga. Jiems parodo, kur įveikti sieną, jie tą paprastai ir daro“, – pasakojo A. Anušauskas.

Krašto apsaugos ministras akcentavo, kad asmenys, tikintys Baltarusijos pareigūnų instrukcijomis ir manantys, jog jiems pavyks apgauti Lietuvos pareigūnus – paprasčiausiai klysta, o melagingos informacijos pateikimas tiesiog užkerta kelią jiems gauti prieglobstį Lietuvoje.

„Turiu pasakyti, kad jie (migrantai – ELTA) labai klysta, nes mes turime pakankamai informacijos jų identifikavimui, jų biografijų nustatymui. Taip, kad visos procedūros galiausiai bus atliktos, o melavimas apie save reiškia tik vieną – joks prieglobstis jiems negali būti suteiktas jokiomis aplinkybėmis“, – įsitikinęs A. Anušauskas.

Praėjusią parą, trečiadienį, pasieniečiai sulaikė 57 iš Baltarusijos neteisėtai sieną kirtusius migrantus. Tarp jų buvo viena didelė 37 asmenų grupė. Ją sulaikant panaudotas VSAT sraigtasparnis.

Iš viso šiemet pasienyje su Baltarusija iki vidurnakčio iš trečiadienio į ketvirtadienį sulaikyti 1 795 neteisėti migrantai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.