G. Landsbergis atsakė A. Lukašenkai: „Tai nėra pagalba – tai šantažas“

Baltarusijos autoritarinio vadovo Aliaksandro Lukašenkos pareiškimas dėl pagalbos Lietuvai tvarkantis su migrantais išties tėra šantažas, sako Lietuvos diplomatijos vadovas Gabrielius Landsbergis.

Gabrielius Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 19, 2021, 7:03 PM

„Tai nėra pagalba, tai šantažas. Iš teroristinio režimo kitko ir nesitikime. Atsakymas paprastas – jeigu Minskas nesustos ir toliau gabens migrantus, tai Lietuva siūlys naujas sankcijas“, – G. Landsbergio komentarą BNS perdavė jo atstovė spaudai Vytautė Šmaižytė.

A. Lukašenka pirmadienį pareiškė, kad jo šalys yra pasiruošusi padėti Lietuvai, patiriančiai krizę dėl neteisėtų migrantų, plūstančių iš kaimyninės šalies, tačiau sakė, kad Minskas taip pasielgtų „ne be atlygio“.

„Jeigu jiems bus reikalinga pagalba, mes jiems tą pagalbą suteiksime – tačiau jau ne neatlygintinai“, – duodamas interviu televizijai „Sky News Arabia“ sakė A. Lukašenka. Jo žodžius citavo Baltarusijos valstybinė naujienų agentūra BelTA.

A. Lukašenka pridūrė, kad organizuojant pasienyje veiksmus prieš neteisėtą veiklą, pavyzdžiui, neteisėtą migraciją, ginklų ar narkotikų kontrabandą, reikia nemažai lėšų.

„Jeigu norite, kad jums šiuo atžvilgiu padėtų, neužmeskite mums ant kaklo kilpos, – sakė A. Lukašenka. – Jie mums įvedė sankcijas; jie ėmėsi smaugti mano šalį, mano tautą. Aš – šios tautos prezidentas. Privalau, įvertinęs padėtį, imtis tam tikrų veiksmų, kad tautos neuždusintų, kad šalies nesunaikintų. Imdamiesi tokių veiksmų jie nori, kad juos gintume esant tokiai padėčiai? Paklausykite – mažų mažiausiai tai keista.“

Šiemet pasienyje su Baltarusija, kuria eina išorinė Europos Sąjungos siena, Lietuvos pareigūnai jau sulaikė per 2 tūkst. neteisėtų migrantų, kelias dešimtis kartų daugiau nei per visus praėjusius metus.

Lietuvos pareigūnai teigia, kad išaugę migracijos srautai yra organizuota Baltarusijos režimo akcija prieš Lietuvą.

Įtampa tarp Minsko ir Vilniaus išaugo pernai po ginčijamų Baltarusijos prezidento rinkimų.

Dėl neteisėtų migrantų antplūdžio Lietuva yra paskelbusi ekstremalią situaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.